Τέσσερις επενδυτές για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση του Ηρακλείου με την Αττική

Κρήτη
Τέσσερις επενδυτές για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση του Ηρακλείου με την Αττική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά του 20% των μετοχών της Αριάδνη Interconnection, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης Ηράκλειο - Αττική.

Τέσσερις επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά του 20% των μετοχών της Αριάδνη Interconnection, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης Ηράκλειο - Αττική. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέσχε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προς το επενδυτικό κοινό, οι επενδυτές που κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι οι:

  • Κοινοπραξία των εταιρειών Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp, και Phaethon Holdings Single Member S/A
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • Terna SpA
  • StateGrid International Development Belgium Limited

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση εντός Οκτωβρίου, ο ΑΔΜΗΕ θα αξιολογήσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, για το αν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής. Κατόπιν, οι επιλεγέντες επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την επόμενη φάση της υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής προϋπολογισμού 1 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 335 χλμ., τάσης 500 kV και συνολικής μεταφορικής ισχύος 1.000 MW που ποντίζονται σε βάθος ρεκόρ έως 1.200 μέτρων στον πυθμένα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, μετά την πλήρη εγκατάσταση των καλωδίων οπτικών ινών και την πόντιση του πρώτου τμήματος του ανατολικού ηλεκτρικού πόλου 500 kV, εντός του 2022 θα ποντιστεί ο δυτικός ηλεκτρικός πόλος μήκους 330 χιλιομέτρων σε μέγιστο βάθος 1.200 μέτρων, μεταξύ της Κορακιάς στο Ηράκλειο Κρήτης και της Πάχης Μεγάρων Αττικής.

Αναφορικά με το χερσαίο τμήμα του έργου, στην Αττική προχωρούν οι εργασίες για την υπόγεια εγκατάσταση των καλωδιακών τμημάτων που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν οι χωματουργικές εργασίες και θα εκκινήσουν οι θεμελιώσεις των κτηρίων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, την ίδια περίοδο θα ξεκινήσουν οι εργασίες θεμελίωσης και στον Σταθμό Μετατροπής που θα ανεγερθεί στη Δαμάστα Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News