Η αγωγή του υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη κατά της “Ν.Κ.” έχει γίνει θέμα όχι μόνο στα ελληνικά media, αλλά πάει και στην Ευρωβουλή!
Η πρωτοφανής προσπάθεια φίμωσης ενός περιφερειακού Μέσου Ενημέρωσης και μάλιστα με αποχρώσεις... προληπτικής λογοκρισίας, ώστε η εξουσία την οποία εκπροσωπεί ο κ. Αυγενάκης να λειτουργεί ασύδοτα και δίχως κανέναν δημοσιογραφικό έλεγχο, έχει προκαλέσει πολλές και ποικίλες αντιδράσεις από διάφορες πλευρές.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς (the Left) Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του άρθρου 138 του Κανονισμού.
Καταρχάς, ας δούμε την ερώτηση που υπέβαλε στην Επιτροπή ο κ. Αρβανίτης: «Θέμα: “Αγωγή SLAPP Έλληνα υφυπουργού κατά εφημερίδας “Νέα Κρήτη” και δημοσιογράφου”
Πολύ πρόσφατα, ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης άσκησε αγωγή κατά της περιφερειακής εφημερίδας “Νέα Κρήτη” και του δημοσιογράφου και διευθυντή σύνταξης κ. Ψαρουλάκη, με την οποία ζητά αποζημίωση 300.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης που ισχυρίζεται ότι υπέστη από δημοσιεύματα της εφημερίδας για πράξεις και παραλείψεις του ως κυβερνητικού στελέχους, καθώς και αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε δημοσίευμα της εφημερίδας που θα αφορά τον ενάγοντα, επειδή - κατά τον ίδιο - μπορεί να τον διαβάλλουν στο εκλογικό σώμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Τοιουτοτρόπως, ο κ. Αυγενάκης επιχειρεί απροκάλυπτα μέσω αγωγής SLAPP να φιμώσει την επαρχιακή εφημερίδα διά της απειλής οικονομικού στραγγαλισμού, να ακυρώσει τον ουσιώδη και πρωτεύοντα ρόλο και την αποστολή της (τον έλεγχο της υπουργικής του εξουσίας) και να επιβάλλει τη χειρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή λογοκρισίας, ήτοι την προληπτική αυτολογοκρισία. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι πρόσφατα η αρμόδια επίτροπος κ. Γιούροβα δήλωσε ότι οι αγωγές SLAPP είναι ικανές να αναπτύξουν μια επικίνδυνη για την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία εκφοβιστική λειτουργία.
Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται απέναντι σε τέτοιου είδους εκφοβιστικές για τον Τύπο κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην Ελλάδα, ιδίως όταν προέρχονται από κορυφαίο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος όπως ο κ. Αυγενάκης, εν ενεργεία υπουργός και πρώην γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος; Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εγκαταστήσει τους αναγκαίους μηχανισμούς αποτροπής και αποδοκιμασίας των επικίνδυνων αυτών πρακτικών;».
Μια ερώτηση με σημασία
Το νόημα της ερώτησης είναι σαφές και δημιουργεί ακόμη ένα προηγούμενο. Το οποίο, δυστυχώς, δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας - και μάλιστα αμέσως μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών που συζητήθηκε έντονα διεθνώς - καθώς ένα στέλεχος της κυβέρνησης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την εξουσία του, ώστε να λειτουργεί πέρα και πάνω από τον δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο έλεγχο των πράξεών του.
Προφανώς αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους αποδέκτες της ερώτησης και θα εκκινήσει μία συζήτηση που θα αποκαλύψει πολλά. Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Σώματος της Ευρωβουλής καταρχάς και ειδικά των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Και από εκεί και πέρα, πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα τα εκτελεστικά κλιμάκια (Επιτροπή) της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.
Η “ελευθεροτυπία” στο... απόσπασμα
Εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας αλλά κι εντολοδόχοι μεγάλων συμφερόντων έχουν προχωρήσει κατά καιρούς και σε πολλές περιπτώσεις σε τέτοιου είδους αγωγές, οι οποίες είναι προφανώς ένα μέσο για να πετύχουν τη σίγαση κάθε κριτικής φωνής. Η “Ν.Κ.” από την έκδοσή της ασκεί κριτική άνευ όρων στην εξουσία και για τον λόγο αυτό έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των ισχυρών της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, αλλά ουδέποτε κατέθεσε τα “όπλα” και ουδέποτε συμβιβάστηκε. Και οι αγωγές κατέπεσαν, διότι σε τελική ανάλυση η εφημερίδα έκανε τη δουλειά στην οποία είναι ταγμένοι ο εκδότης και οι δημοσιογράφοι: να ασκεί μαχητική δημοσιογραφία, δίχως συμβιβασμούς και δίχως υποχωρήσεις. Και όταν χρειάστηκε να φτάσουμε στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης - είναι κάτι που ξεχνούν συχνά οι εγχώριοι ταγοί, ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, η οποία έχει κανόνες, αρχές και θεσμούς που προστατεύουν τις βασικές δημοκρατικές ελευθερίες - και τότε κερδίσαμε την υπόθεση και θέσαμε ένα πρωτοφανές νομικό προηγούμενο.
“Αγωγές εκφοβισμού”
Τι είναι οι αγωγές SLAPP
Ο όρος “αγωγές SLAPP” (SLAPP lawsuits, από τα αρχικά Strategic lawsuits against public participation, Στρατηγικές αγωγές ενάντια στη δημόσια συμμετοχή - είναι επίσης γνωστές ως “αγωγές εκφοβισμού”) έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τις αγωγές ή τις μηνύσεις που έχουν απώτερο σκοπό (ανεξαρτήτως του ποιο είναι το πρόσχημα ή τα ζητούμενα) να λογοκρίνουν, να εκφοβίσουν και τελικώς να σιωπήσουν οποιονδήποτε ασκεί κριτική ενάντια στον ενάγοντα. Το πετυχαίνουν αυτό με το να σύρουν σε παρατεταμένες νομικές διαμάχες τον “αντίπαλο”, έως ότου σταματήσει να ασκεί κριτική.
Συνήθως οι ενάγοντες δεν περιμένουν να κερδίσουν την υπόθεση, αλλά ο στόχος τους είναι να σιγήσουν την κριτική και να εκφοβίσουν (γι’ αυτό οι αγωγές του είδους λέγονται και «εκφοβιστικές αγωγές») και άλλους που κριτικάρουν, ενεργά ή δυνητικά, τους ενάγοντες.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η αγωγή του υφυπουργού κατά της “Ν.Κ.” και του διευθυντή Σύνταξής της πληροί όλα τα κριτήρια μιας SLAPP.