Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας γερακίνας, που το πρωί του Σαββάτου, 1 Οκτωβρίου τη βρήκε λίγο έξω από τις Μοίρες επαγγελματίας της πόλης, όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους τα μέλη της ομάδας Δια-sos-τε τη Μεσαρά, σε ανάρτησή τους στο Facebook.
Όπως αναφέρουν σε προηγούμενη ανάρτησή τους, βλέποντας το λαβωμένο αρπακτικό στην άκρη του δρόμου ο άνθρωπος αυτός, κατέβηκε το πήρε και το έβαλε σε ειδικό κλουβί έξω από το κατάστημα του.
«Διαχειριστής του Δια-sos-τε τη Μεσαρά, που πέρασε από το σημείο ειδοποίησε αμέσως τον πιο κατάλληλο άνθρωπο που έτυχε να βρίσκεται στη Μεσαρά, ο οποίος ήρθε το μεσημέρι με ένα συνεργάτη του και το παρέλαβε. Σύμφωνα με τον Σπύρο Λιαπάκη, τον άνθρωπο που το παρέλαβε (ειδικό επιστήμονα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας) και τον συνεργάτη του Ολλανδό κ. Berd Toxopeus».
«... Η γερακίνα χρειάζεται άμεσα περίθαλψη καθώς έχει ημέρες να φάει εξαιτίας μιας φλεγμονής που έχει στο πόδι του και δεν μπορούσε να κυνηγήσει...
Εμείς θα το κρατήσουμε στην Κρήτη όσο χρειαστεί για να το περιθάλψουμε και να το γυρίσουμε και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον. Ωστόσο αν χρειαστεί επί πλέον βοήθεια τότε μόνο θα το στείλουμε στην Αθήνα , στην "Αnima" (Κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων ). Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά...
Το θετικό πάντως είναι ότι ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να είναι ευαισθητοποιημένος και να ενδιαφέρεται για την άγρια ζωή . Μακάρι το ενδιαφέρον αυτό να έχει και ανάλογη συνέχεια...», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην ανάρτησή τους.
Η γερακίνα είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό και απαντά στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Buteo buteo και περιλαμβάνει 11 υποείδη.
Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος B. b. buteo (Linnaeus, 1758), αλλά υπάρχει πιθανή ανάμιξη πληθυσμών με τα υποείδη B. b. menetriesi Bogdanov, 1879 και B. b. vulpinus (Gloger, 1833), ιδιαίτερα κατά τις μεταναστευτικές περιόδους.
Η κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι, γενικά, καλή και σταθερή, πιστοποιώντας τη θέση της γερακίνας, ως ένα επιτυχημένο αρπακτικό
Η κύρια τροφή της γερακίνας είναι τα μικρά θηλαστικά και, στην Ευρώπη, κυρίως ποντίκια (εξ ου και το κυριότερο παρωνύμιό της στην Ελλάδα). Συλλαμβάνει επίσης πουλιά, ως επί το πλείστον μικρού μεγέθους, ερπετά (όπως σαύρες), σκουλήκια, νερόφιδα και αμφίβια, ως επί το πλείστον βατράχους και φρύνους.
Η φθινοπωρινή μετανάστευση ξεκινά τον Αύγουστο, κορυφώνεται στα μέσα Οκτωβρίου και τελειώνει το Νοέμβριο. Η εαρινή εξαρτάται από τη διάρκεια του χειμώνα, αρχίζει συνήθως το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο και τελειώνει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.