Γκρεμίζουν βίλα για να περάσει ο νέος ΒΟΑΚ – Αποζημίωση 16.800 ευρώ για 500 τ.μ!

Κρήτη
Γκρεμίζουν βίλα για να περάσει ο νέος ΒΟΑΚ – Αποζημίωση 16.800 ευρώ για 500 τ.μ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόβλημα επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο τμήμα του δρόμου Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος όπου ο κόσμος που ξεσπιτώνεται βρίσκεται σε αναβρασμό

Γκρεμίζουν βίλες και ξηλώνουν επιχειρήσεις με fast track διαδικασίες προκειμένου να περάσει ο νέος ΒΟΑΚ! Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι οι περιουσίες αυτές δεν αποζημιώνονται όπως πρέπει αφού μια μεζονέτα 500 τ.μ που απαλλοτριώνεται εκτιμήθηκε από το Δημόσιο για μόλις 16.800 ευρώ και η επιχείρηση ΒΙΟΑΡΩΜΑ για κάτι λιγότερο, δηλαδή 16.000 ευρώ. Μαζί με τις βίλες όμως ξηλώνονται και τα βενζινάδικα!

Το πρόβλημα επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο τμήμα του δρόμου Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος όπου ο κόσμος που ξεσπιτώνεται βρίσκεται σε αναβρασμό!

Η επιχείρηση “ΒΙΟΑΡΩΜΑ”, ιδιοκτησίας του Μανούσου και της Κάλλιας Πεδιαδίτη, ένα βιομηχανικό συγκρότημα εμβαδού 700 τ.μ., που έχει αποσπάσει παγκόσμια βραβεία, στο οποίο - σημειωτέον - προ τριετίας έγινε μάλιστα και εκτεταμένη ανακαίνιση με μια τεράστια δαπάνη, αλλά αποτιμάται ως αξία σε μόλις 16.000 ευρώ.

Σε μια άλλη κραυγαλέα περίπτωση, συναντήσαμε και μιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Σταυρουλάκη, ο οποίος καλείται να εγκαταλείψει άρον-άρον το σπίτι του - μια μεγάλη μεζονέτα, εμβαδού 500 τ.μ. - με μια αρχική εκτίμηση αποζημίωσης ύψους 16.800 ευρώ!

Στην φωτογραφία ο κ. Σταυρουλάκης

Σε μια άλλη περίπτωση το πρατήριο υγρών καυσίμων του Γιάννη Φρονιμάκη που διατηρεί μαζί με άλλα καταστήματα απαλλοτριώνεται σε ένα τμήμα του, αποκόπτεται μάλιστα από τον νέο ΒΟΑΚ, κάτι που σημαίνει καταστροφή της κίνησης, του τζίρου και της λειτουργίας του, αλλά ο ίδιος δεν κάνει λαμβάνειν ούτε ευρώ, επειδή θεωρήθηκε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης αυτο-αποζημίωσης, δηλαδή δε χρειάζεται να αποζημιωθεί επειδή με το έργο του νέου αυτοκινητοδρόμου ανεβαίνει η αξία της περιουσίας του!

«Αυτό δεν είναι απαλλοτρίωση, είναι δήμευση! Και εμείς είμαστε υπέρ του έργου, ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για τον τόπο, αλλά όχι να καταστραφούμε θυσιαζόμενοι με τέτοιο τρόπο! Αν δε μας αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια, να έρθουν καταρχάς να ελέγξουν από κοντά και να κάνουν μια κανονική εκτίμηση αξίας και δε μας αποζημιώσουν δίκαια, δε θα δεχτούμε να φύγουμε με κανένα τρόπο από τις περιουσίες μας. Ούτως ή άλλως δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε».

Με τα λόγια αυτά, «υψώνοντας» ένα βαθύ παράπονο και μια βαθιά κραυγή αγωνίας, υποδέχτηκαν το neakriti.gr ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και κατοικιών, λίγο έξω από τον Άγιο Νικόλαο, που βλέπουν τις περιουσίες τους να απαλλοτριώνονται με διαδικασίες fast track για τις ανάγκες του έργου “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” του νέου ΒΟΑΚ, αλλά με πρώτες εκτιμήσεις αξίας που πραγματικά προκαλούν γέλωτα και σοκ μαζί!

Ανοίγοντας τον φάκελο ενός πολύ σοβαρού θέματος, μιας και εδώ μιλάμε για δεκάδες συνανθρώπους μας που μέσω ειδικών διαδικασιών fast track, με βάση το ειδικό νομικό πλαίσιο των υποχρεωτικών απαλλοτριώσεων, καλούνται τις προσεχείς εβδομάδες να ξεσπιτωθούν από σπίτια και επιχειρήσεις για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ, βρεθήκαμε στον Άγιο Νικόλαο... Και καταγράψαμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις κραυγαλέας αδικίας και παραλογισμού, μιας και συναντήσαμε και είδαμε με τα μάτια μας επιχειρήσεις και σπίτια εμβαδού εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων και αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να αποτιμώνται, σε πρώτη πρόχειρη εκτίμηση, για ψίχουλα!

Σε μια άκρως χαρακτηριστική επιχείρηση επισκεφτήκαμε την επιχείρηση “ΒΙΟΑΡΩΜΑ”, ιδιοκτησίας του Μανούσου και της Κάλλιας Πεδιαδίτη, ένα βιομηχανικό συγκρότημα εμβαδού 700 τ.μ., που έχει αποσπάσει παγκόσμια βραβεία, στο οποίο - σημειωτέον - προ τριετίας έγινε μάλιστα και εκτεταμένη ανακαίνιση με μια τεράστια δαπάνη, αλλά αποτιμάται ως αξία σε μόλις 16.000 ευρώ.

Στη φωτογραφία ο κ. Μ. Πεδιαδίτης

Η επιχείρηση-κόσμημα αποτιμάται για ψίχουλα

Φτάνοντας στην επιχείρηση “ΒΙΟΑΡΩΜΑ”, μια καινοτόμο πρότυπη μονάδα επεξεργασίας αρωματικών φυτών και παραγωγής αιθέριων ελαίων και βιολογικών καλλυντικών, που δεσπόζει εδώ και μια 15ετία δεξιά της εθνικής οδού, όπως παρακάμπτει την πόλη του Αγίου Νικολάου, αμέσως μετά τη διασταύρωση πριν την πόλη, μείναμε με το στόμα ανοιχτό.

Με δεδομένο ότι η αρχική εκτίμηση αξίας απαλλοτρίωσης έχει οριστεί στο... αστείο ποσό των 16.000 ευρώ, δεν περιμέναμε ποτέ να συναντήσουμε μια τέτοια σύγχρονη, καλαίσθητη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της επιχείρηση, η αξία της οποίας ανέρχεται διά γυμνού οφθαλμού σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Προφανώς και όποιος έβγαλε τέτοια αρχική εκτίμηση δε βρέθηκε ποτέ στον χώρο, και δεν έχει ιδέα για την επιχείρηση αυτή - σκεφτήκαμε ενδόμυχα - και αυτό μας επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης Μανούσος Πεδιαδίτης, αφού όπως μας αποκάλυψε η προ-εκτίμηση έγινε εξ αποστάσεως!

O ίδιος μας έκανε ευγενικά μια αναλυτική ξενάγηση, για να έχουμε συνολική, σφαιρική εικόνα των εγκαταστάσεων και της αξίας, φροντίζοντας παράλληλα και κάποιες εργασίες εντός της επιχείρησης με πολύ μεράκι και αγάπη.

«Πριν από 15 χρόνια, η σύζυγός μου κι εγώ δημιουργήσαμε εδώ μια καινοτόμο πρότυπη μονάδα επεξεργασίας αρωματικών φυτών και παραγωγής αιθέριων ελαίων, βιολογικών καλλυντικών και αρωμάτων. Ξεκινήσαμε από το μηδέν με όλες τις νόμιμες κρατικές άδειες και φτάσαμε στο σημείο να βραβευτούμε ως μία από τις πέντε καλύτερες εταιρείες του είδους μας σε όλη την Ευρώπη, στέλνοντας μοναδικά προϊόντα στα πέρατα του κόσμου, σε όλες τις συσκευασίες των οποίων με υπερηφάνεια αναγράφουμε το όνομα του τόπου μας, “Άγιος Νικόλαος Κρήτης”!

Σε αυτή την προσπάθεια απασχολούμε 15-20 συμπολίτες μας, που χάρη σε αυτούς φτάσαμε όπου φτάσαμε και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!

Πριν από μερικά χρόνια πληροφορηθήκαμε από επίσημες πηγές ότι πίσω από το ιδιόκτητο κτήριο της μονάδας θα περάσει ο νέος ΒΟΑΚ και θα πρέπει να απαλλοτριωθεί ένα μικρό μέρος του οικοπέδου, το οποίο όμως δεν επηρέαζε τη λειτουργία μας. Έτσι, το 2019 προχωρήσαμε σε ριζική ανακαίνιση του επισκέψιμου εκθετηρίου μας, επενδύοντας πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, δημιουργώντας ένα μοναδικό Experience Store, για το οποίο αποσπάσαμε πρώτο παγκόσμιο βραβείο αειφόρου αρχιτεκτονικής και πολλά πανελλήνια», μας ανέφερε, εξιστορώντας το χρονικό, ο κ. Πεδιαδίτης, και συνέχισε: «Δυστυχώς όμως, ξαφνικά πέρυσι, παραμονές Χριστουγέννων, πληροφορηθήκαμε ότι θα πρέπει να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση ολόκληρης της μονάδας και του οικοπέδου, γιατί εμποδίζει τη γέφυρα που θα κατασκευαστεί! Όπως καταλαβαίνετε, η στενοχώρια μας που θα χάναμε τους κόπους μιας ζωής ήταν μεγάλη. Όμως προσπαθήσαμε να το αποδεχτούμε, αφού ήταν για χάρη ενός τόσο μεγάλου κοινωφελούς έργου, το οποίο φυσικά και εμείς θέλουμε. Δείξαμε λοιπόν καλή διάθεση και υπομονή. Μετά από 6 μήνες κι ενώ άδικα περιμέναμε κάποιον επίσημο εκτιμητή του Δημοσίου να περάσει να ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, μάθαμε από τον δικηγόρο μας ότι έγινε εκτίμηση της μονάδας εξ αποστάσεως από έναν ιδιώτη εκτιμητή, τον οποίο και είχε ορίσει το κράτος επ’ αμοιβή! Η εκτίμησή του για ένα τριώροφο βιομηχανικό κτήριο 700 τ.μ., με παγκόσμια βραβεία, μαζί με τον καλαίσθητο βοτανικό του κήπο, ήταν η εξής: “Πρόκειται για ισόγειο βιοτεχνικό κτήριο 59 τ.μ., με αξία 16.000 ευρώ” (!!!). Και όπως μάθαμε, ανάλογες εκτιμήσεις έκανε και στα υπόλοιπα σπίτια και επιχειρήσεις από τον Άγιο Νικόλαο ως τη Νεάπολη».

«Αυτές τις εκτιμήσεις, οι οποίες έγιναν “στο πόδι”, βάζοντας ό,τι τιμή τους κατέβηκε στο κεφάλι μόνο και μόνο για να προλάβουν τις προθεσμίες της εργολαβίας, τις χαρακτηρίζουμε επιεικώς απαράδεκτες και γελοίες! Τώρα, δυστυχώς, πρέπει να τρέχουμε στα δικαστήρια για να αποδείξουμε ότι δεν... είμαστε ελέφαντες και να επαιτούμε για το αυτονόητο! Να φύγουμε από την περιουσία μας με μια δίκαιη αποζημίωση, ώστε να μπορέσουμε να την ξαναφτιάξουμε!

Πώς όμως θα καταλήξει ο δικαστής σε κάποιες σοβαρές τιμές, όταν ξεκινάει από αυτές τις εξευτελιστικές τιμές του δημόσιου εκτιμητή;

Ακούμε και μαθαίνουμε μάλιστα σε δηλώσεις, ανακοινώσεις, κ.τ.λ., ότι θέλουν να ξεκινήσουν τα έργα τώρα το φθινόπωρο... Και αναγκαστικά, δηλαδή, μας πετούν έξω.

Εμείς, όμως, πότε θα αποζημιωθούμε, πότε θα βρούμε άλλο οικόπεδο και πότε θα ξαναφτιάξουμε τη μονάδα, ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά και να μη βγούμε από την αγορά; Και για όλα αυτά δε θα απαιτηθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;», επισήμανε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης “ΒΙΟΑΡΩΜΑ”, καταλήγοντας: «Όπως επισημάναμε και σε επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό, δε θέλουμε να σταθούμε ενάντιοι στο έργο, καθώς είναι ένα έργο πνοής, αλλά αν δε μας αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια και δε μας αποζημιώσουν δίκαια, δε θα δεχτούμε να φύγουμε με κανένα τρόπο από τις περιουσίες μας. Ούτως ή άλλως, δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε!»...

Στη φωτογραφία η επιχείρηση “ΒΙΟΑΡΩΜΑ” 

«Με διώχνουν από το σπίτι μου για ψίχουλα»

Η μεζονέτα των 500 τ.μ. εκτιμήθηκε στα 16.800 ευρώ!

Σοκαρισμένοι από τις εκτιμήσεις αποζημιώσεων για τις περιουσίες τους που απαλλοτριώνονται στο πλαίσιο του έργου “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” δεν έμειναν μονάχα οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων... Έχουν μείνει και πολίτες που χάνουν τα σπίτια τους, έναντι, μάλιστα, τουλάχιστον με την πρώτη πρόχειρη εκτίμηση, πινακίου φακής.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο συνταξιούχος Δημήτρης Σταυρουλάκης, ο οποίος είδε το σπίτι του, από το οποίο υποχρεώνεται να φύγει αναζητώντας άλλη στέγη, μια μεγάλη μεζονέτα, να εκτιμάται στο ποσό των 16.800 ευρώ!

Ο ίδιος “ύψωσε” κραυγή αγωνίας, ζητώντας να αρθεί η πρωτοφανής αδικία και δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να ξεσπιτωθεί προτού δρομολογηθεί μια σωστή εκτίμηση της αξίας της περιουσίας του και μια δίκαιη αποζημίωση.

«Με την απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία του νέου ΒΟΑΚ, στο τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος”, απαλλοτριώνεται όχι κάποιο τμήμα αλλά ολόκληρη η κατοικία μου. Δηλαδή χάνω ολόκληρο το σπίτι που μένω. Θα περίμενα λοιπόν να υπήρχε και μια λογική αποζημίωση για μια κατοικία εμβαδού 500 τετραγωνικών μέτρων! Δυστυχώς η όλη εκτίμηση για την αξία της κατοικίας μου ανέρχεται σε 16.800 ευρώ! Αξία που δεν επαρκεί ούτε για την αμοιβή του δικηγόρου και τη μετακόμισή μου.

Κατά τη γνώμη μου αυτή η τιμή αποτελεί δήμευση και όχι απαλλοτρίωση της κατοικίας μου.

Είμαστε άνθρωποι ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι και δεν επιθυμούμε την προσφυγή στα δικαστήρια, που είναι μια διεκδίκηση χρονοβόρα, κοστοβόρα και ψυχοφθόρα. Θα ήθελα οι αρμόδιοι να σκύψουν στο πρόβλημά μας. Να γίνει μια σωστή εκτίμηση του ακινήτου μου και να αποδοθεί η πραγματική αξία πριν την αποβολή μου, ώστε να μου δοθεί η δυνατότητα να αγοράσω άλλη κατοικία ίσης αξίας.

Σε περίπτωση που με δικαστική ή άλλη απόφαση δε μου δοθεί η δυνατότητα αυτή, τότε ξεκαθαρίζω ότι αδυνατώ να φύγω από την κατοικία μου όπως με υποχρεώνουν».

Αντώνης Ζερβός - «Να μεριμνήσουν οι ενδιαφερόμενοι για τις ενστάσεις»

«Για πρώτη φορά ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ξεκινά εδώ από το Λασίθι και όχι από αλλού. Μιλάμε για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που, μεταξύ άλλων, θα φέρει πιο κοντά και το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου στον δικό μας τόπο. Θα είναι δηλαδή πραγματικά ένα νέο αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης και όχι απλώς του Ηρακλείου. Η εργολαβία είναι σε εξέλιξη. Ήδη μάλιστα ήρθε και με βρήκε ο εργοταξιάρχης της εταιρείας που έχει πάρει το έργο για αναγκαίες συνεννοήσεις.

Την ίδια ώρα όμως, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Κτηματολόγιο και θέματα που ανακύπτουν από αυτό. Σε δηλώσεις αλλά και ενημέρωση που έχω κάνει προς τον κόσμο, πρωτίστως τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες, έχω επισημάνει ότι το Κτηματολόγιο είναι πίνακας φερόμενων ιδιοκτητών και με αρκετά σφάλματα. Άρα θα πρέπει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να τρέξουν, να αναζητήσουν να κάνουν τις σχετικές ενστάσεις τους, ώστε αφενός να διορθωθεί ο πίνακας και να τους αποδοθούν τα τμήματα γης που πραγματικά τους ανήκουν και αφετέρου να αποκατασταθούν τυχόν προβλήματα με τις τιμές των αποζημιώσεων. Είναι λογικό ότι θα διεκδικήσουν - και ο Δήμος, το σημειώνω, θα είναι κοντά τους σε αυτό - να πετύχουν τις τιμές που αξίζουν οι περιουσίες τους. Νομίζω ότι στο τέλος δε θα υπάρξουν απώλειες περιουσιών ή χρημάτων, αλλά φυσικά ο καθένας εκτιμά την αξία ενός ακινήτου από τη δική του σκοπιά», ανέφερε ο κ. Ζερβός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News