ΚΚΕ: Έναν χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό τα προβλήματα για τον λαό παραμένουν

Κρήτη
ΚΚΕ: Έναν χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό τα προβλήματα για τον λαό παραμένουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σήμερα ζούμε την ανυπαρξία ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, αντισεισμική προστασία, ανοικοδόμηση της περιοχής σε όφελος του λαού», αναφέρεται μεταξύ άλλων

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του θέτει το ζήτημα της ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτηρίων των πληγέντων περιοχών, τονίζοντας την ανυπαρξία ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Έναν χρόνο μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για «ανοικοδόμηση» και πλήρη «αποκατάσταση» των πληγέντων έχουν καταρρεύσει. Αυτό γιατί τα αίτια των προβλημάτων που ανάδειξε με τραγικό τρόπο ο σεισμός, παραμένουν ακόμα στον τόπο μας! Παραμένει η πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες μας ως κόστος και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, τη λαϊκή περιουσία, την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας», τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα ζούμε την ανυπαρξία ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, αντισεισμική προστασία, ανοικοδόμηση της περιοχής σε όφελος του λαού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ:

 • Δίνει δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ σε επιχειρηματικούς ομίλους για μπίζνες και κέρδη, και στον πολύπαθο λαό της περιοχής μοιράζει ψίχουλα.
 • Συνεχίζει τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αφήνει σχολεία, Κέντρα Υγείας, οδικό δίκτυο υποβαθμισμένα, μειωμένες κρατικές δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση.
 • Προωθεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στις κατασκευές, στην Ενέργεια, στον τουρισμό, την εμβληματική επένδυση του αεροδρομίου Καστελλίου, ενώ έχει στον «αέρα» τα μέτρα άμεσης ανοικοδόμησης με κρατική μέριμνα, ωθώντας χιλιάδες κόσμου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το κυβερνητικό σχέδιο της «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου» αποτυπώνεται στις κατευθύνσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που θα καθορίσει τις χρήσεις γης, τις επιχειρηματικές ζώνες, τους όρους δόμησης, τα σχέδια πόλεων/οικισμών, όλα υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου, επενδύσεις ΑΠΕ και οδικοί άξονες που θα υπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους, σχέδιο που προβλέπει ακόμα και μετεγκατάσταση χωριών, με πρόφαση τις επιπτώσεις του σεισμού.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζουν τον σεισμό «ευκαιρία», επειδή δίνεται η αφορμή να «δρομολογηθεί η ανάπτυξη της περιοχής για την κοινωνία ολόκληρη». Ο μόνος καημός τους είναι πώς θα βρουν «ευκαιρία» να στήσουν μπίζνες στα ερείπια, να αξιοποιηθούν οι κάτοικοι ως φθηνό εργατικό δυναμικό στις μεγάλες επενδύσεις. Δεν λένε κουβέντα για την αποζημίωση των πληγέντων, για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας, σε τι σχολεία, με τι γιατρούς, σε τι χώρους άθλησης και αναψυχής, πώς θα ζήσουν εργαζόμενοι, επαγγελματίες και αγρότες στην περιοχή. Οι μόνοι «φωτοδότες» τους είναι πώς θα τραβήξουν επενδυτές για να πάρουν κοψοχρονιά τη γη, τις επιχειρήσεις, να βγάζουν κέρδη στις πλάτες των κατοίκων, πως με τυράκι τα διάφορα προγράμματα θα μπουν στα χωριά οι επενδυτές του αγροτουρισμού ή των ΑΠΕ.

Κοροϊδεύουν πως στηρίζουν την περιοχή. Χωρίς ντροπή, η κυβέρνηση, δια στόματος υπουργού Τριαντόπουλου, κάνει λόγο για το «μεγαλύτερο κυβερνητικό σχέδιο που έχει ποτέ δοθεί σε τόσο στοχευμένη περιοχή»! Την έμαθαν οι κάτοικοι τη «στήριξη» της κυβέρνησης, ξέρουν ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα 300 εκατ. ευρώ του πακέτου στήριξης! Κοροϊδεύουν τους επαγγελματίες, τάζοντας αποζημιώσεις για απώλεια τζίρου το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ κάνει λόγο για μέχρι τώρα στήριξη 18.000 ευρώ! Πώς θα καλύψουν κάποια ψίχουλα από το πακέτο στήριξης τις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται από την ακρίβεια, τις τιμές-σοκ του ρεύματος, τα συσσωρευμένα χρέη; Έχουν το θράσος να λένε πως προχωράνε οι αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών, την ώρα που υπάρχουν πληγέντες και ακίνητα που παραμένουν εκτός αποζημιώσεων (900 αιτήσεις μπροστά στα χιλιάδες πληγέντα κτίσματα!), που κι αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ το ύψος τους δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος της ανοικοδόμησης, σπρώχνοντας στον τραπεζικό δανεισμό, που κάνει την ανοικοδόμηση απαγορευτική για την πλειοψηφία! Η κυβέρνηση αφήνει υποστελεχωμένες τις αρμόδιες υπηρεσίες προώθησης των αποζημιώσεων (ΤΑΕΦΚ), δεν στηρίζει τους Δήμους για ενίσχυση των πολεοδομιών, ενώ δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο ολοκληρωμένης αντισεισμικής θωράκισης!

Η καταστροφή του τόπου μας έχει ονοματεπώνυμο! Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να στηρίζει τον λαό είναι που άφησε ευάλωτο τον τόπο μας στις συνέπειες του Εγκέλαδου! Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο έχοντας τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαριές ευθύνες όχι μόνο γιατί αυτόν τον δρόμο υπηρέτησαν και όταν κυβέρνησαν και ως αντιπολίτευση, αλλά και γιατί σήμερα συμφωνούν:

 • Στην πολιτική στόχευση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με τις όποιες ενστάσεις τους να είναι σε ζητήματα διαχείρισης και χρονοδιαγράμματος. Σε Περιφέρεια και δήμους οι δυνάμεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ από κοινού προωθούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
 • Στις ΝΑΤΟϊκές και ευρωενωσιακές δεσμεύσεις της χώρας.
 • Στο νέο υπερμνημόνιο για τον λαό, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τους αντιλαϊκούς του στόχους.
 • Στην πολιτική κόστους-οφέλους της ΕΕ, που λέει πως συμφέρει περισσότερο να δίνουν ψευτοεπιδοτήσεις σε όσους σεισμόπληκτους, ξεσπιτωμένους κλπ. τα καταφέρουν, παρά να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης.

Γι' αυτό, έναν χρόνο μετά και κατά τη διάρκεια νέων φυσικών καταστροφών, τσακωνόντουσαν για το «ποιος είχε περισσότερους νεκρούς», «ποιος χρησιμοποίησε πρώτος τα sms εκκένωσης».

Ο λαός των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων μπορεί και πρέπει να ζήσει στον τόπο του! Συνεχίζοντας τον δρόμο που άνοιξε με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα και σε σύγκρουση με τη στρατηγική κυβέρνησης-ΕΕ-μονοπωλίων και των άλλων αστικών κομμάτων που θεωρούν την καταστροφή «ευκαιρία».

Με το ΚΚΕ μπροστά οι ανάγκες του λαού! Απάντηση στο πώς θα ξαναζωντανέψει ο τόπος μας μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος:

 • Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, κάθε καταστροφή λαϊκής περιουσίας: κατοικιών, καλλιεργειών, σταθερού/ζωικού κεφαλαίου, μηχανημάτων, εμπορευμάτων/υποδομών μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές του σεισμού της 24/7/21. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Αποκατάσταση δημόσιων κτηρίων/υποδομών.
 • Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών.
 • Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος από την εκδήλωση του σεισμού μέχρι σήμερα. Στήριξη των ανέργων.
 • Απαλλαγή από φόρους, δημοτικά τέλη, τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα/νερό/τηλέφωνο, αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
 • Κατεδάφιση κατεδαφιστέων κτισμάτων με ευθύνη του κράτους, χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
 • Στήριξη της μόρφωσης, της υγείας και της πρόσβασης στον αθλητισμό, με ευθύνη του κράτους. Πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων σχολείων (Δημοτικό Θραψανού, 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου), καμία υποβάθμιση/συγχώνευση σχολείων. Στελέχωση/λειτουργεία του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση αγροτικών ιατρείων. Χώροι άθλησης, πολιτισμού και άλλοι ελεύθεροι χώροι για τη νεολαία της περιοχής.
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.
 • Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης σε όλο τον νομό.

Με πιο ισχυρό ΚΚΕ για να ζήσουμε στον τόπο μας, για να «γκρεμίσουμε» τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας. Συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που στάθηκε με συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό του λαού της περιοχής!

Οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον «σεισμό του αιώνα» απέδειξαν πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»! Το έκαναν πράξη τις κρίσιμες ώρες που οικογένειες έμεναν χωρίς στέγη και τροφή, συνεχίζουν να το κάνουν πράξη διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται! Είναι σημαντική παρακαταθήκη η κινητοποίηση των Πολιτιστικών Συλλόγων στα χωριά, οι Επιτροπές Αγώνα σεισμόπληκτων, ο συντονισμός με πληγέντες της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν περίμεναν κανέναν σωτήρα μέσα στα ερείπια για να τους σώσει. Στάθηκαν όρθιοι με την αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε μέσα στα χωριά, μέσα από Πολιτιστικούς Συλλόγους, από σωματεία και φορείς από όλη τη χώρα. Όποια μέτρα έχουν παρθεί μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης και πίεσης των κατοίκων της περιοχής.

Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ: «Ασπίδα για το τώρα, ελπίδα για το αύριο»!

Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στην πολιτική του πρόταση ότι ο λαός μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα με βάση τις δυνατότητες του σήμερα. Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στα σχέδια της ανάπτυξης της περιοχής για τους λίγους, σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί από έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της εργατικής-λαϊκής εξουσίας. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής επιτρέπουν την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη, με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της περιοχής, όσο και στο σύνολο της πατρίδας μας. Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους αγώνες και τις εκλογές, είναι συμβολή στον αγώνα γι' αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα».               

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News