ΤΕΕ-ΤΑΚ: Ζητά αλλαγή της χάραξης της σύνδεσης του Αεροδρομίου στο Καστέλι με το ΒΟΑΚ

Κρήτη
ΤΕΕ-ΤΑΚ: Ζητά αλλαγή της χάραξης της σύνδεσης του Αεροδρομίου στο Καστέλι με το ΒΟΑΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομάδα των αρχαιολόγων επιτελεί μια δύσκολη και λεπτεπίλεπτη εργασία, αλλά και αρκετά χρονοβόρα, κάτι που ως γίνεται αντιληπτό, στοιχίζει σε χρόνο η κατασκευή του συνδετήριου δρόμου του νέου αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Την αλλαγή της χάραξης στη σύνδεση του Αεροδρομίου στο Καστέλι με το ΒΟΑΚ, ζητά με αίτημά του το ΤΕΕ/ΤΑΚ, μεταξύ άλλων στους Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης, στη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τον  Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη και στους Δημάρχους Ανατολικής Κρήτης

Όπως αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΑΚ:

"Η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου προβλέπει τη σύνδεση με το οδικό δίκτυο τόσο με τον ΒΟΑΚ όσο και με τον ΝΟΑΚ. Στη βόρεια πλευρά, δηλαδή, μέχρι τη Χερσόνησο, μήκους 18 χιλιομέτρων, εντοπίζονται σε μια έκταση περίπου 4 χιλιομέτρων σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα η υδατογέφυρα του Ρωμαϊκού υδραγωγείου του Δήμου Χερσονήσου.

Ωστόσο, το ανασκαφικό έργο των αρχαιολόγων δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ ακολουθούν η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η χρονολόγηση των ευρημάτων και φυσικά στο τέλος η επίσημη έκθεση προς το υπουργείο Πολιτισμού που είθισται να δίδεται στη δημοσιότητα.

Η ομάδα των αρχαιολόγων επιτελεί μια δύσκολη και λεπτεπίλεπτη εργασία, αλλά και αρκετά χρονοβόρα, κάτι που ως γίνεται αντιληπτό, στοιχίζει σε χρόνο η κατασκευή του συνδετήριου δρόμου του νέου αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ.

Ως ΔΕ του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης συντασσόμαστε υπέρ του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, προκειμένου να υλοποιηθεί έγκαιρα τροποποίηση της μελέτης και κατά συνέπεια της προβλεπόμενης χάραξης, τόσο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για την αποφυγή περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών καταστροφών. Ακόμη, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυνητικών θέματών βροχοπτώσεων των υψηλών πρανών ορυγμάτων, καθώς και στα πλημμυρικά φαινόμενα του εν λόγω ρέματος.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την αλλαγή της μελέτης και κατά συνέπεια την αλλαγή της χάραξης μέσω της κατασκευής σήραγγας μήκους περί τα 1,25 km του τμήματος από τον οικισμό Άγνος, έως την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στην θέση Ξηροκαμάρες, ΤΕΕ - ΤΜ ΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ - 1288 - 27/09/2022 μετατοπίζοντας με αυτό τον τρόπο τη χάραξη στον ορεινό όγκο προς τα δυτικά, με ενδεχόμενη προέκτασή της προς βορρά.

Επιπλέον στο πλαίσιο της σύνδεσης του συνδετήριου δρόμου (αυτοκινητόδρομου) του νέου διεθνή αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι με τον ΒΟΑΚ, περιλαμβάνεται και ένας πρόσθετος νέος Α/Κ τύπου τρομπέτας επί του νέου οδικού έργου του ΒΟΑΚ «Γούρνες – Χερσόνησος» μεταξύ του οικισμού Αγριανών και του νεοκατασκευασμένου Α/Κ Χερσονήσου.

Η χωροθέτηση του πρόσθετου αυτού νέου κόμβου είναι 1 Km δυτικά του υφιστάμενου Α/Κ Χερσονήσου επί του ΒΟΑΚ και έγινε προ 15ετίας, όταν δεν είχε ακόμα αναβαθμιστεί ο σημερινός Α/Κ Καστελίου και το οδικό τμήμα του ΒΟΑΚ από Γούρνες – Χερσόνησος.

Ο σχεδιασμός αυτός κρίνεται από υπερβολικός έως και εσφαλμένος καθώς ο πρόσθετος αυτός κόμβος βρίσκεται πολύ κοντά στον υφιστάμενο πρόσφατα αναβαθμισμένο Α/Κ της Χερσονήσου μόλις 1 Km , ενώ η συνήθης πρακτική και κανονισμοί προτείνουν min 4-5 Km απόσταση μεταξύ Α/Κ. Οι αριστερές στροφές (ελαχιστοποίηση διασταυρώσεων) του υφιστάμενου Α/Κ επί του συνδετήριου δρόμου που έρχεται να καλύψει ο προτεινόμενος νέος

Α/Κ , μπορούν να καλυφθούν-βελτιωθούν με την προσθήκη ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου στο βόρειο τμήμα του υφιστάμενου Α/Κ Χερσονήσου, όπως ακριβώς προτείνεται και στο νότιο τμήμα του ίδιου Α/Κ. Έτσι δεν υπάρχει καμία ανάγκη δημιουργίας νέου Α/Κ μεταξύ Αγριανών και υφιστάμενου Α/Κ Χερσονήσου με πρόσθετες απαλλοτριώσεις , οι οποίες μάλιστα έχουν κηρυχθεί και πρόσθετο κόστος για την απόκτηση της γης και την κατασκευή των αντίστοιχων έργων.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και αναμένουμε τις ενέργειες σας".

Το αίτημα αυτό κοινοποιήθηκε επίσης στους παρακάτω φορείς: 

-Πρόεδρο ΤΕΕ

-Π.Τ. ΤΕΕ

- Μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

- ΜΜΕ

Εσωτερική διανομή:

- Mέλη της «Α» ΤΕΕ/ΤΑΚ

- ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Μέλη Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Εκλεγμένοι στη Κεντρική Αντιπροσωπεία μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Γραφείο Προϊσταμένης

- Γραφείο Μηχανικών

- Χρονολογικό αρχείο

- Ιστοσελίδα ΤΕΕ/ΤΑΚ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News