Πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Σεπτεμβρίου στο «λαβωμένο» από τον Εγκέλαδο και ανακαινισμένο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, ενώ πλήθος πιστών έσπευσαν να ανάψουν το κεράκι τους και να προσευχηθούν στον Άγιο.
Ειδικότερα, με βαθιά συγκίνηση εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα.
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται ακριβώς έναν χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό της 27η Σεπτεμβρίου, στο Αρκαλοχώρι, όπου το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία κατέρρευσε κατά την διάρκειά του ενώ την τελευταία του πνοή άφησε ο Ιάκωβος Τζαγκαράκης ο οποίος πραγματοποιούσε εργασίες εντός του ναού.
Αύριο Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 το πρωί θα τελεστεί θεία λειτουργία.
Μήνυμα Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου
Ένα χρόνο μετά, χάρη στην ομοθυμία πολιτών και πολιτείας και στην εθελοντική συνδρομή, το εκκλησάκι που δέσποζε εδώ και δεκαετίες στο λόφο έξω από το Αρκαλοχώρι είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στους πιστούς.
Όχι τυχαία, αλλά για να στείλει το αναστάσιμο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής που ακόμη δοκιμάζονται στους οικίσκους, ανάμεσα στα ερείπια, μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον. «Στέλνουμε το μήνυμα της Ανάστασης. Της ελπίδας, της επιμονής και της δύναμης ψυχής, που χρειάζεται ο κόσμος. Λέμε: Μένουμε και ανασταίνουμε το Αρκαλοχώρι», δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συλλογική προσπάθεια που μεσολάβησε ώστε ακριβώς ένα χρόνο μετά το σεισμό, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία να είναι έτοιμο για να υποδεχθεί ξανά τους πιστούς. Στη συμβολή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να ξεπεραστούν προβλήματα, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του δήμου Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη, αλλά κυρίως των εθελοντών. Του κόσμου που συνεισέφερε οικονομικά και με εργασία, ώστε το εκκλησάκι να ξαναχτιστεί, με το συντονισμό της Μητρόπολης. Ανάμεσά τους και η οικογένεια Παναγιωτάκη που συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή. Μια οικογένεια με συγγενικούς δεσμούς με τον Γεώργιο Χαραλαμπάκη, τον άνθρωπο που το 1927 έχτισε το εκκλησάκι, εκπληρώνοντας ένα τάμα. Ήταν στην εντατική στις ΗΠΑ – αφηγείται ο κ. Ανδρέας - όταν είδε ένα παππού να του λέει: «Θα γίνεις καλά και θα πας στο λόφο, στο Αρκαλοχώρι να μου χτίσεις το σπίτι μου. Την εκκλησία του Προφήτη Ηλία».
Με τον Προφήτη Ηλία, όπως λέει ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, είχε οικογενειακή σχέση και ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, το ετήσιο μνημόσυνο του οποίου τελέστηκε το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, ο κ. Ανδρέας, αποκαλύπτει και μία τραγική λεπτομέρεια.
Ο άτυχος άνδρας, που πήγαινε με τη μητέρα του κάθε χρόνο στο εκκλησάκι, εκπληρώνοντας ένα τάμα, εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης που χρειαζόταν το εκκλησάκι, καθώς παρουσίαζε πρόβλημα στατικότητας και το επισκέφθηκε μαζί με τον κ. Ανδρέα στο εκκλησάκι, για να διαπιστώσουν την κατάστασή του. Και όταν ο κ. Ανδρέας μπήκε στο ιερό, κλήθηκε από τον Ιάκωβο Τσαγκαράκη να βγει γρήγορα έξω. «Θα πέσει και θα σε πλακώσει», θυμάται ο Μητροπολίτης να του λέει. Η ζωή, ωστόσο, επιφύλαξε για τον ίδιο αυτή την τραγική εξέλιξη. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε τη στιγμή του φονικού σεισμού να επιθεωρεί το εσωτερικού του εξωκκλησιού. Την απώλεια του Ιάκωβου Τσαγκαράκη θα θυμίζει η πλακέτα που έχει τοποθετηθεί στο εκκλησάκι.
Ένα χρόνο μετά, τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, παραμένουν, ενώ υπάρχει κόσμος που αποφασίζει να εγκαταλείψει τον τόπο κατοικίας του, για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα. Ο φόβος της ερήμωσης για τα χωριά του Αρκαλοχωρίου εκφράζεται από κατοίκους και φορείς. «Ο κόσμος είναι ευγνώμων για αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα και προσδοκά το καλύτερο» αναφέρει ο κ. Ανδρέας, προσθέτοντας πως χρειάζεται να τρέξουν οι έλεγχοι των φακέλων, ώστε να μπορέσουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης σπιτιών και επιχειρήσεων. Γιατί η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου παραμένει μια πληγωμένη από τον Εγκέλαδο περιοχή. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί στις 20 ενορίες του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Στις μισές από αυτές, λέει ο κ. Ανδρέας, οι λειτουργίες τελούνται σε αίθουσες καθώς οι ναοί δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Ανάμεσά τους και η Αγία Μαρίνα της Βόνης, ιερό προσκύνημα για τους πιστούς που κάθε χρόνο συρρέουν κατά χιλιάδες στην περιοχή.