Χανιά: Σε κινητοποίηση στην Πρυτανείου προχωρά ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης

Κρήτη
Χανιά: Σε κινητοποίηση στην Πρυτανείου προχωρά ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κινητοποίηση έχει οριστεί να γίνει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στη 1 το μεσημέρι, με αφορμή μεταξύ άλλων το οξυμένο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών

Κινητοποίηση την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 στη 13:00 στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, οργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, με αφορμή μεταξύ άλλων το οξυμένο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. 

Επίσης όπως ανακοίνωσαν, ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022,  στις 11:00 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων (Πλατεία Δικαστηρίων).

"Η κατάσταση στα Χανιά αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων – αποδεικνύει όμως και την ανάγκη οι φοιτητές και οι οικογένειές μας να παλέψουμε τώρα για τις ανάγκες μας!", αναφέρουν οι φοιτητές 

που την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση. 

"Οι εστιακοί φοιτητές δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα! Δυστυχώς για εμάς, η εικόνα που δείχνει η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία λίγο – πολύ περηφανεύεται πως έχει λύσει το ζήτημα της στέγασης στα Χανιά, είναι πλασματική.

Οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το 5% όλων των ενεργών φοιτητών… Μάλιστα από τη νέα χρονιά 20 δωμάτια θα δοθούν με κριτήρια αριστείας, αποσπώντας τα κοινωνικά κριτήρια από το δικαίωμα στη στέγαση, μετατρέποντάς την σε βραβείο ενώ παράλληλα η Πρυτανεία επιλέγει να διατηρεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Αντί δηλαδή να πάρουν υπόψη τη συνολική κατάσταση που επηρεάζει έναν φοιτητή με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, η πλειοψηφία των οποίων αναγκάζονται να δουλέψουν, το κατά πόσο απρόσκοπτα μπορεί να σπουδάσει, αλλά και την δυσκολία των σχολών, αντιμετωπίζουν την φοιτητική μέριμνα με όρους business, ανοίγουν τον δρόμο για να μπουν νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια των φοιτητών να σπουδάσουν.

Την στιγμή λοιπόν που εν μέσω πληθωρισμού, ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης μένουν κενά δωμάτια (!), η πρυτανεία επιλέγει να διώξει συμφοιτητές μας για ακαδημαϊκά κριτήρια και ετήσια εισοδηματικά που ξεπερνάνε το όριο για 100, 1000 ή 2000 ευρώ!!!

Μπροστά σε όλη αυτή τη κατάσταση, ο φοιτητικός μας σύλλογος υψώνει τείχος προστασίας και αλληλεγγύης σε κάθε συμφοιτητή μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την στέγασή του, σε κάθε γείτονά μας που διώχνουν από το σπίτι του!

Παρά τη δύσκολη κατάσταση, κάθε φοιτητής πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι μόνος του! Έχει στο πλευρό του τους υπόλοιπους συμφοιτητές του, τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστίας!" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η συνέλευση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών καλεί όλους  του φοιτητές του Πολυτεχνείου να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες που αποφάσισε.

Συγκεκριμένα καλούν  όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα της στέγασης και να δράσουν απο κοινού με πρώτες πρωτοβουλίες:

  • Κινητοποίηση την Δευτέρα 26/09 στις 13:00 στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης.
  • Συνέντευξη τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων, την Πέμπτη 29/09 στις 17:00 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
  • Κινητοποίηση την Παρασκευή 30/09 στις 11:00 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων (Πλατεία Δικαστηρίων).

Τα αιτήματά τους

Οι φοιτητές διεκδικούν:

  • 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Να ξεκινήσουν οι εισδοχές στην Φοιτητική Εστία πριν την έναρξη του εξαμήνου!
  • Να μην μείνουν ξανά κενά δωμάτια στις εστίες! Η πρυτανεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να γεμίσουν όλα τα δωμάτια των εστιών! Να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το οικονομικό όριο να ανέλθει στις 30.000 ευρώ.
  • Οι εστίες να δίνονται με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια και όχι ως έπαινος αριστείας.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των παλιών εστιών. Να αξιοποιηθούν τα κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του το Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως είναι η γαλλική σχολή, το Παπαδοπέτρου, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών, όπως είναι το Παλιό Ψυχιατρείο για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News