Εκτίναξη ζήτησης καυσόξυλων στην Κρήτη - Ψάχνουν φθηνούς τρόπους για να ζεσταθούν οι Κρητικοί (vid)

Κρήτη
Εκτίναξη ζήτησης καυσόξυλων στην Κρήτη - Ψάχνουν φθηνούς τρόπους για να ζεσταθούν οι Κρητικοί (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ενεργειακή κρίση να φέρνει τα πάνω κάτω στα ελληνικά νοικοκυριά και το χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, η θέρμανση εξελίσσεται φέτος σε βραχνά για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες - Φόβοι για έλλειψη καυσόξυλων λόγω μεγάλης ζήτησης

Με την ενεργειακή κρίση να φέρνει τα πάνω κάτω στα ελληνικά νοικοκυριά και το χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, η θέρμανση εξελίσσεται φέτος σε βραχνά για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Οι ξυλόσομπες, τα τζάκια και οι τζακόσομπες αποτελούν πλέον την πιο δημοφιλή μέθοδο θέρμανσης, με συνέπεια το κόστος των καυσόξυλων να ανεβαίνει. Μάλιστα εξ αιτίας της αυξημένης ζήτησης που άρχισε από το καλοκαίρι, εκφράζονται φόβοι ακόμη και για εξάντληση τους. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές περιμένουν τη διαμόρφωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου ενώ αγωνία εκφράζεται για το ύψος και τις προϋποθέσεις επιδότησης του πετρελαίου.

Φέτος στα Χανιά η τιμή πώλησης των καυσόξυλων διαμορφώνεται στα 95 ευρώ το κυβικό , όταν πέρυσι και πρόπερσι ήταν στα 85 ευρώ . Υψηλότερα πωλείται στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο που φτάνει τα 120 ευρώ ανά κυβικό. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Μπάμπης Λεκάκης σημειώνει ότι «η οικονομική κρίση και η κρίση στην ενέργεια έχει φέρει αυτά τα αποτελέσματα. Αυξημένες τιμές παντού. Στην τιμή πώλησης των καυσόξυλων στο Ηράκλειο, καταγράφεται ήδη αύξηση και ενδεχομένως να υπάρξει και περεταίρω.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το νησί μας είναι ότι δεν υπάρχουν δάση για υλοτομία όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, άρα τα ξύλα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα είναι πολύ πιο ακριβά γιατί χρειάζεται και η μεταφορά τους».

Η εκτίναξη της ζήτησης καυσόξυλων σε ολόκληρο το νησί είναι τέτοια που δημιουργεί φόβους ακόμη και για εξάντληση των αποθεμάτων εν όψει μάλιστα ενός δύσκολου χειμώνα.

Ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης ιδιοκτήτης επιχείρησης καυσόξυλων στα Χανιά υπογραμμίζει πως «εκεί που έφτασε πλέον το πετρέλαιο κι εκεί που έχει φτάσει το ρεύμα,  το ξύλο συμφέρει πιο πολύ απ όλα, όταν υπάρχει ιδίως ενεργειακό τζάκι ή σόμπα ,είναι στα μισά απ ότι θα στοίχιζε το πετρέλαιο».

Στα Χανιά η προμήθεια καυσόξυλων από νοικοκυριά άρχισε στις αρχές Αυγούστου και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρουλάκη «η αρχική τιμή των καυσόξυλων ανά κυβικό στα Χανιά διαμορφώνεται στα 95 ευρώ. Μια οικογένεια χρειάζεται περίπου οκτώ με δέκα κυβικά, ανάλογα με την κατανάλωση που κάνει». 

Η αύξηση της τιμής των καυσόξυλων αρχίζει από το πρώτο στάδιο της παραγωγής ξύλου καθώς οι αγρότες, που από τις καλλιέργειες τους τροφοδοτούν την αγορά, πωλούν ακριβότερα λόγω ζήτησης και σε συνδυασμό με το κόστος μεταφοράς, η τιμή στον καταναλωτή είναι ανεβασμένη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά μέσων θέρμανσης με τις ξυλόσομπες και τις τζακόσομπες να έχουν την τιμητική τους. Ο κ. Μιχάλης Μανουσέλης ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια κατασκευάζει σόμπες, παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει στραφεί στις ξυλόσομπες και στα τζάκια ,ιδιαίτερα όσοι εξασφαλίζουν δωρεάν ξύλα από τις περιουσίες τους στα χωριά. Τονίζει πάντως πως μπορεί να είναι πολλοί αυτοί που κάνουν έρευνα αγοράς, στο τέλος όμως λίγοι είναι αυτοί που αγοράζουν. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να διαθέσει και το ψάχνει το θέμα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι τιμές για ξυλόσομπες και τζακόσομπες ποικίλουν, με τους καταναλωτές να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς αναζητώντας την πιο συμφέρουσα. Μια απλή ξυλόσομπα μπορεί να ξεκινά από 250 – 300 ευρώ και να φτάνει και τα 1000 ευρώ. Η τιμή είναι ακόμα υψηλότερη αν έχει δυνατότητα σύνδεσης με καλοριφέρ.

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές βρίσκονται εν αναμονή της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου με εκτιμώμενη τιμή τα 1,40 με 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Ο κ. Νίκος Σωτηρόπουλος Ιδιοκτήτης Πρατηρίου Υγρών Καυσίμων στα Χανιά εκτιμά, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα. Επισημαίνει δε ότι «ο κόσμος έχει αγωνία, ρωτάει, θέλει να μάθει αν θα πάρει επιδότηση κι εμείς δεν ξέρουμε ακόμα, είναι νωρίς για μας».

Με την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία που επέβαλε η ΕΕ, η τιμή αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης  από τα πρατήρια υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,35 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι δικαιούχοι του επιδόματος θα το προμηθευτούν ακόμα πιο φθηνά.

Όποια μορφή θέρμανσης πάντως κι αν επιλέξουν οι καταναλωτές στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν τον φετινό χειμώνα να είναι βαρύς, τότε το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι έως και απαγορευτικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News