Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου - Σε ποια θέση βρίσκεται το Ηράκλειο

Κρήτη
Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου - Σε ποια θέση βρίσκεται το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ηράκλειο στις πόλεις, που το κόστος διαβίωσης είναι μεγαλύτερο από την μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών - Σε ποια θέση βρίσκονται Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Χρησιμοποιώντας την Νέα Υόρκη ως σημείο αναφοράς, ο Victor Dépré (hypntic.data) χρησιμοποίησε στοιχεία του 2022 από το Numbeo για να συγκρίνει το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη του μέσου εργαζόμενου σε 578 πόλεις από όλο τον κόσμο, απεικονίζοντας τα ευρήματά του σε ένα διαδραστικό γράφημα:

Ο μελετητής απεικόνισε με γαλάζιο χρώμα τις πόλεις όπου το κόστος διαβίωσης είναι μεγαλύτερο από την μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ οι πόλεις, στις οποίες συμβαίνει το αντίστροφο, απεικονίζονται με μωβ. Όπως βλέπετε η Αθήνα, μαζί με την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και την Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται στην πρώτη ομάδα.

Αν και η Νέα Υόρκη αποτελεί οπωσδήποτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «ακριβής» πόλης, τα στοιχεία του Numbeo δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένες άλλες πόλεις που είναι ακριβότερες. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφεται η πρώτη δεκάδα. Στη δεξιά στήλη βλέπετε το πόσο υπερβαίνει το κόστος ζωής την αγοραστική δύναμη – για παράδειγμα, αν μια πόλη έχει δείκτη 121.00, αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα διαβίωσης υπερβαίνουν κατά 21% την μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων, όπου το κόστος ζωής υπερβαίνει κατά 50% αυτό της Νέας Υόρκης. Η ζωή στο Χάμιλτον είναι τόσο ακριβή, εν μέρει διότι οι Βερμούδες εισάγουν σχεδόν τα πάντα – από το φυσικό αέριο μέχρι είδη παντοπωλείου και ρούχα. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου τα έξοδα είναι περίπου 30% υψηλότερα, σε σχέση με την Νέα Υόρκη. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στην περιοχή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Numbeo, τα παντοπωλεία της Ζυρίχης είναι 58% πιο ακριβά από αυτά της Νέας Υόρκης και οι τιμές των εστιατορίων είναι κατά 55% υψηλότερες. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως η αγοραστική δύναμη του μέσου κάτοικου Ζυρίχης είναι επίσης αρκετά υψηλή, κάτι που αντισταθμίζει το υψηλό κόστος ζωής.

Όσον αφορά την Αθήνα, το κόστος ζωής διαμορφώνεται στο 58,97, με την ελληνική πρωτεύουσα να βρίσκεται στην 304η θέση της λίστας. Ακολουθούν η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, στην 306η και 307η θέση αντίστοιχα, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης βρίσκεται στην 314η θέση, με δείκτη 57,08.

Ο όρος «αγοραστική δύναμη» χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον αριθμό των αγαθών και υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει κάποιος με έναν συνηθισμένο μισθό στη συγκεκριμένη πόλη.

Όσον αφορά τη Ζυρίχη, για παράδειγμα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών διαμορφώνεται στο 129, 8 – δηλαδή, οι κάτοικοι της πόλης είναι κατά περίπου 30% πιο ισχυροί αγοραστικά από τους Νεοϋορκέζους. Ακόμα και έτσι, η Ζυρίχη βρίσκεται στην 29η θέση της λίστας, με όλες τις προηγούμενες θέσεις να καταλαμβάνονται από πόλεις των ΗΠΑ, με εξαίρεση την πόλη Τσουγκ (Zug) της Ελβετίας (13η με δείκτη αγοραστικής δύναμης 143,4) και το Ερλάνγκεν (Erlangen) της Γερμανίας (θέση 24, δείκτης 131,75).

Το Χάμιλτον, πάλι, που βρέθηκε πρώτο στην λίστα του κόστους ζωής, έχει δείκτη αγοραστικής δύναμης 79,43 (θέση 248) , δηλαδή 30% κάτω από την Νέα Υόρκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News