Πόσο επικίνδυνος οδηγός είσαι; Αυτές είναι οι 6 συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις

Κρήτη
Πόσο επικίνδυνος οδηγός είσαι; Αυτές είναι οι 6 συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχθεί… φονικό, εφόσον πέσει στα χέρια ενός επικίνδυνου οδηγού

Κατά κοινή ομολογία το αυτοκίνητο αποτελεί ένα απαραίτητο «εργαλείο» στην καθημερινότητά μας, για τις μετακινήσεις μας στον χώρο εργασίας, τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, τις διακοπές μας κ.ο.κ.

Στον αντίποδα, το αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχθεί… φονικό, εφόσον πέσει στα χέρια ενός επικίνδυνου οδηγού, δηλαδή εκείνου που όσο κάθεται πίσω από το τιμόνι θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

1) Χρήση κινητού τηλεφώνου

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει εκ των ουκ άνευ στη σύγχρονη ζωή, μιας και φροντίζει για την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας, την ίδια ώρα που μας παρέχει πρόσβαση στον μαγικό και ατελείωτο κόσμο του διαδικτύου.

Από την άλλη, η χρήση του κατά την οδήγηση μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια, καθώς αποσπά την προσοχή του οδηγού από τον δρόμο, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκλησης σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας που δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος απόσπασης που προκαλείται από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο είναι 0,7 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι αν η ταχύτητα κίνησης ενός οχήματος είναι τα 60 χλμ./ώρα, τότε επί της ουσίας το αυτοκίνητο πρόκειται να διανύσει μια απόσταση 12 μέτρων σχεδόν… ακυβέρνητο.

2) Υπερβολική ταχύτητα μέσα στην πόλη

Δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης ότι η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί ένα από τα κατεξοχήν αίτια πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Πρόκειται για μια αντικοινωνική συμπεριφορά, πολλώ δε μάλλον όταν υιοθετείται μέσα στην πόλη όπου πέρα από αυτοκινητιστές και μοτοσικλετιστές κυκλοφορούν και πολλοί πεζοί (όπως οικογένειας με μικρά παιδιά), οι οποίοι βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένοι στις ορέξεις κάθε ασυνείδητου φίλου της ταχύτητας.

3) Κόκκινο φανάρι

Η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη (κόκκινο φανάρι), δεν αποτελεί μια απλή παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά μια… εγκληματική διαστροφή της οδήγησης.

Το να μην κόβει κανείς ταχύτητα στη θέα του κόκκινου φαναριού αποτελεί έγκλημα, μιας και μπορεί να πλευροκοπήσει έναν ανυποψίαστο μοτοσικλετιστή που περνάει με πράσινο τη διασταύρωση ή ακόμα και έναν πεζό που βρίσκεται πάνω στη διάβαση.

Όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη επισύρει πρόστιμο 700 ευρώ, ενώ τιμωρείται και με επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες.

4) Κατανάλωση αλκοόλ

Ως εγκληματική ενέργεια πρέπει να λογίζεται και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, δεδομένου ότι ο οδηγός δεν είναι σε θέση να χειριστεί το αυτοκίνητό του.

Μην ξεχνάμε ότι η η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, καθώς μειώνει τα αντανακλαστικά του οδηγού και διαταράσσει την ψυχοπνευματική του κατάσταση.

Ένας οδηγός που τα έχει... τσούξει, αδυνατεί να αναγνωρίσει τους κινδύνους, υπερεκτικά τις δυνατότητές του, έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου, και δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους κινδύνους.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση, όπως και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και η ανάπτυξη υπερβολική ταχύτητας αποτελούν παραβάσεις που αναμένεται να αυστηροποιηθούν με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

5) Μη χρήση του φλας

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που θεωρούν ότι το φλας αποτελεί… ένα διακοσμητικό στοιχείο του αυτοκινήτου, και ως εκ τούτου το χρησιμοποιούν σπανίως.

Αγνοούν, ωστόσο, τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, όταν πραγματοποιούν έναν ελιγμό, δίχως να έχουν φροντίσει να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους, κάτι για το οποίο φροντίζουν οι δείκτες του φλάς του αυτοκινήτου.

Δεν είναι λίγα, άλλωστε, τα περιστατικά κατά το οποία ένα αυτοκίνητο καρφώθηκε σε προπορευόμενο, εξαιτίας της αμέλειας του οδηγού του τελευταίου να «ανάψει» φλας.

6) Νεύρα κατά την οδήγηση

Η έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, αναμφίβολα, αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση για κάθε οδηγό, προκαλώντας νεύρα και δυσανασχέτηση πίσω από το τιμόνι.

Πρόκειται για ψυχικές καταστάσεις που μεταφράζονται σε υπερβολική χρήση της κόρνας, απότομα φρεναρίσματα και ακαριαίες επιταχύνσεις, δηλαδή ενέργειες που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο τροχαίο. Ο εκνευρισμός και ο οδηγός δεν πρέπει να έχουν θέση στο δρόμο, μιας και μια κίνηση εν βρασμώ ψυχής μπορεί να κοστίσει ακόμα και ζωές.

Πηγή: carandmotor.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News