Στη Βουλή τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης στο Ηράκλειο

Κρήτη
Στη Βουλή τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα στέγασης που εξακολουθούν να υπάρχουν ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, πραγματοποίησαν 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα στέγασης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες του Δήμου Ηρακλείου, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, πραγματοποίησαν 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, για τα συστεγαζόμενα 24ο & 31ο Δημοτικά Σχολεία υπήρξαν επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, με το καθεστώς της προσωρινής λύσης των ακατάλληλων εργοταξιακών οικίσκων στο προαύλιο του σχολείου να συνεχίζεται, παρότι η ανάγκη για ανέγερση νέου κτιρίου κρίνεται επιτακτική.

Ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα σχολεία που συστεγάζονταν στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία, τα 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Ηρακλείου και το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου. Παρότι προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου, τα ειδικότερα προβλήματα των σχολείων δεν θα λυθούν με την επιστροφή των μαθητών σε αυτό.

Η έλλειψη των απαραίτητων αιθουσών/χώρων εκπαίδευσης σε σχέση με τον υπάρχοντα μαθητικό πληθυσμό, η προσβασιμότητα σε μαθητές με κινητικά προβλήματα, η έλλειψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικών χώρων, η πραγματοποίηση κοινών διαλειμμάτων με συνολικό αριθμό 350 παιδιών, κ.α., είναι ζητήματα που καθιστούν απαραίτητη την υλοποίηση του αιτήματος των διευθύνσεων των σχολείων, για ανέγερση νέας σχολικής μονάδας, με σκοπό την μετεγκατάσταση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης συνεχίζονται σε αρκετά σχολεία, όπως το Νηπιαγωγείο των Κάτω Ασιτών, το Δημοτικό Σχολείο Σκαλανίου αλλά και το 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο Ηρακλείου, με πιθανό το ενδεχόμενο οι μαθητές να χρειαστεί να φιλοξενηθούν σε άλλα κτίρια ή οικίσκους.

Επιπλέον, σε πολλά σχολεία του Δήμου Ηρακλείου παρατηρείται το φαινόμενο του διπλασιασμού του μαθητικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια, με τις μαθήτριες και τους μαθητές να στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες, σε σχολικά κτίρια που δεν καλύπτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να εκκρεμούν αιτήματα για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, παρότι υπάρχουν οικόπεδα εντός του Δήμου Ηρακλείου που προορίζονται για σχολική στέγη.

Τέλος, άλλο μεγάλο ζήτημα που αναδεικνύει την τραγική κατάσταση με τη σχολική στέγη, είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εφαρμόζεται η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στον Δήμο Ηρακλείου, με τα μαθήματα να γίνονται σε κοντέινερ, σε υπόγεια, σε αποθήκες χωρίς παράθυρα και γενικότερα κάτω από απαράδεκτες και δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες, ελλείψει των απαραίτητων κατάλληλων αιθουσών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Τα προβλήματα με τη σχολική στέγη στον Δήμο Ηρακλείου είναι τόσο οξυμένα, που σε πολλές περιπτώσεις τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, ενώ υποβαθμίζεται και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων των διευθύνσεων των σχολείων, ώστε να ανεγερθούν νέα, σύγχρονα, ασφαλή κτίρια για τη στέγαση των μαθητών στον δήμο Ηρακλείου, τη διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News