Επίδομα θέρμανσης: Νέα ποσά και δικαιούχοι - Πώς θα το υπολογίσετε

Κρήτη
Επίδομα θέρμανσης: Νέα ποσά και δικαιούχοι - Πώς θα το υπολογίσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους νέους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το ποσό βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή 700 ευρώ, εφόσον όμως δεν καταναλώσουν φυσικό αέριο

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και αυξάνεται το ποσό βάσης, ώστε να λάβουν μεγαλύτερο ποσό περισσότεροι δικαιούχοι. Την μεγάλη, ουσιαστική, ωφέλεια όμως θα έχουν όσοι δεν έλαβαν πέρυσι επίδομα και ζεστάθηκαν με τα κλιματιστικά.

Δηλαδή όσοι «κάηκαν» πέρσι με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κράτησαν κλειστό τον καυστήρα πετρελαίου και άναψαν κλιματιστικά, έχουν ευκαιρία φέτος να θερμανθούν με φτηνό πετρέλαιο, εφόσον βέβαια υπάρχει αυτή η τεχνική δυνατότητα στο νοικοκυριό.

Ποσό βάσης

Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος με βάση τις βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι για όλους.

Ειδικά όμως για τους νέους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το ποσό βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή 700 ευρώ, εφόσον όμως δεν καταναλώσουν φυσικό αέριο. Συνεπώς:

Ολοι οι νέοι δικαιούχοι λόγω αυξημένων εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και

όσοι περσινοί δικαιούχοι που δεν είχαν παραγγείλει και δηλώσει αγορές πετρελαίου επειδή άναβαν τα κλιματιστικά επιστρέψουν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης

θα έχουν επιδότηση με ποσό βάσης 700 ευρώ.

Τελικά ποσά

Οι συντελεστές επιδότησης - οι λεγόμενες βαθμοημέρες - που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Έτσι το ποσό για τον άγαμο θα μπορεί να κλιμακώνεται από 100 ευρώ (εφόσον παραμείνει ίδιο το ελάχιστο πλαφόν επιδότησης) έως 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Νέα εισοδηματικά κριτήρια

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Έτσι :

Άγαμος : 16.000€ (από 14.000€)

Έγγαμος: 24.000€ (από 20.000€)

+3.000€ για κάθε παιδί

Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται:

1)Σε 27.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο

2)Σε 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα

3)Σε 33.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

Πώς θα υπολογίσετε το νέο επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News