Ηράκλειο: Ελεύθεροι οι τρεις ανήλικοι φερόμενοι διακινητές - Μαρτυρίες για άλλους δύο νεκρούς

Κρήτη
Ηράκλειο: Ελεύθεροι οι τρεις ανήλικοι φερόμενοι διακινητές - Μαρτυρίες για άλλους δύο νεκρούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου οι τρεις ανήλικοι αλλοδαποί οι οποίοι φέρονται ως μεταξύ των διακινητών που μετέφεραν δεκάδες πρόσφυγες

Ελεύθεροι αφέθηκαν νωρίτερα σήμερα οι τρεις ανήλικοι αλλοδαποί οι οποίοι φέρονται ως μεταξύ των διακινητών που μετέφεραν δεκάδες πρόσφυγες στο πλοιάριο το οποίο εξέπεμψε SOS πριν από μερικές ημέρες, ενώ βρισκόταν στ’ ανοικτά της Μάλτας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γυναίκες και μωρά, διασώθηκαν τελικά από φορτηγό πλοίο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου κι εν συνεχεία σε κρητικό έδαφος.

Ωστόσο, από τους επιβαίνοντες, ένα τετράχρονο κοριτσάκι δεν τα κατάφερε, αφού υπέστη πλήρη αφυδάτωση, έπεσε σε κωματώδη κατάσταση και τελικά εξέπνευσε.

Εξάλλου, μια νεαρή προσφυγοπούλα, έγκυος στον 8ο μήνα, η οποία μετά τη διάσωσή της, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχασε το αγέννητο παιδί της.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, φέρονται να υπάρχουν μαρτυρίες προσφύγων που αναφέρουν ότι δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς πνίγηκαν.

Αναφορικά με τους ανήλικους κατηγορούμενους, παρά τις κακουργηματικές πράξεις με τις οποίες βαρύνονται, αφέθηκαν και οι τρεις ελεύθεροι και αναμένεται να μεταφερθούν σε κάποια δομή φιλοξενίας.

Οι τρεις νεαροί υποστήριξαν ότι κι οι ίδιοι βρίσκονταν μεταξύ των μεταφερομένων και σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr οι ανήλικοι δεν φέρουν κανένα επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το όνομα ή την ηλικία τους.

Κατά δήλωσή τους, οι δύο ανήλικοι είναι Λιβανέζοι και ο τρίτος συριακής εθνικότητας.

Εντούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανηλικότητά τους είναι εμφανής, καθώς πρόκειται στην κυριολεξία, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο neakriti.gr, για αμούστακα αγόρια.

Οι ανήλικοι απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο και αναμένεται να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Επισημαίνεται ότι η επιμέλειά τους ανατέθηκε αρμοδίως σε επιμελητή ανηλίκων.

Ας σημειωθεί ότι , σύμφωνα με τις Αρχές, κατά πάσα πιθανότητα, οι νεαροί είναι μεταξύ τους συγγενείς, ενώ φέρονται ως συγγενείς και με τους επτά ενήλικους κατηγορούμενους.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, το αρνούνται άπαντες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους, οι ανήλικοι υποστήριξαν ότι δεν αντιλήφθηκαν το θάνατο κάποιου εκ των επιβαινόντων στο πλοιάριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν οι πρόσφυγες διασώθηκαν, βρίσκονταν στη θάλασσα ήδη 13 μέρες!

Τα τελευταία 24ωρα της Οδύσσειάς τους είχαν τελειώσει τα τρόφιμα και το νερό με αποτέλεσμα να πίνουν αναγκαστικά θαλασσινό νερό για να ξεγελάσουν τη δίψα τους.

Εξάλλου, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φέρονται να βρίσκονταν στο κατώτατο μέρος του πλοίου.

Όταν το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά, οι ανήλικοι κατηγορούμενοι κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδράμουν και φέρονται να έβγαζαν με κουβάδες το νερό από το πλοιάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικοι υποστήριξαν ότι οι ίδιοι πλήρωσαν το αντίτιμο που τους ζητήθηκε για να μεταβούν στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές.

Οι τρεις ανήλικοι μαζί με τους επτά ενήλικες συλληφθέντες οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, κατηγορούνται για:

  • Θανατηφόρα έκθεση
  • Σύσταση συμμορίας
  • Παράνομη μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενήργησαν από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος
  • Διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπο και από την οποία προέκυψε θάνατος

Σε δήλωση που έκανε στο neakriti.gr ο δικηγόρος του ενός εκ των ανήλικων κατηγορουμένων, κ. Γεώργιος Λιονάκης ανέφερε ότι «σαφώς και έπαιξε τεράστιο ρόλο η ανηλικότητα των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα. Επί της ουσίας της υπόθεσης ο εντολέας μου ήταν διακινούμενος και όχι διακινητής. Θα ήταν, άλλωστε, πρωτοφανές να δεχθούμε πως ένας 15χρονος είναι διακινητής ή μεταξύ των διακινητών (...) Επίσης ένα πράγμα που θα πρέπει να ερευνηθεί είναι εάν τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία, δεδομένου ότι όλο το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε διεθνή ύδατα και μόνο στην Ελλάδα παρασχέθηκε βοήθεια μόνο και μόνο λόγω εγγύτητας με την Κρήτη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News