Παγκρήτιο αγροτικό ραντεβού αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Κρήτη
Παγκρήτιο αγροτικό ραντεβού αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο «Νίκος Καζαντζάκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 13:00, οι αγροτικοί Σύλλογοι Τυμπακίου, Σητείας, Σελίνου και Ιεράπετρας προχωρούν σε συλλαλητήριο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Αύριο, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 13:00,  οι αγροτικοί Σύλλογοι Τυμπακίου, Σητείας, Σελίνου και Ιεράπετρας προχωρούν σε συλλαλητήριο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, σε μία προσπάθεια να πιέσουν την πολιτεία να σταθεί με ουσιαστικό τρόπο και δράσεις σε δύο σημαντικά προβλήματα,, στέλνοντας μήνυμα ότι «Χωρίς πρωτογενή τομέα, δεν υπάρχει αύριο στην κοινωνία». 

Το ραντεβού των αγροτών της Ιεράπετρας είναι στις 09:30 πρωί στις Ελαιοδεξαμενές στην έξοδο της περιεφερειακής οδού προς τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο. Οι «βόρειοι» θα συναντήσουν τους συναδέλφους λίγο αργότερα στην Παχειά Άμμο, με τελικό προορισμό την οδό Σενετάκη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζεις τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης

Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες της Κρήτης διεκδικώντας μια σειρά δίκαιων αιτημάτων, με αιχμή αυτή τη φορά την επίλυση του καυτού προβλήματος της έλλειψης εργατών γης.

Παρά τις έντονες και επανειλημμένες παρεμβάσεις όλων των αγροτικών φορέων της Κρήτης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αδρανεί, παλινωδεί και αδιαφορεί για τα εκρηκτικά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, στην ανικανότητα και τον αυταρχισμό, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση ημετέρων. Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδράνειας είναι να έχει φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο, με τους αγρότες σε απόγνωση να αγωνιούν για το εάν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Για το σύνολο του αγροτικού κόσμου είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει τον έλεγχο και όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, αλλά αδυνατεί να συνεχίσει να κυβερνά γενικότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την καλλιέργεια και την συγκομιδή της παραγωγής, όχι μόνο της φετινής περιόδου αλλά και των επομένων ετών.

Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής στον πρωτογενή τομέα, από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, η οποία να καταλαβαίνει τον αγροτικό κόσμο. Οι παραγωγοί βιώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας και ταυτόχρονα την παντελή έλλειψη στήριξης, οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε πολλές περιπτώσεις σε αναγκαστική έξοδο από το επάγγελμα. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα των εργατών γης, χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων για να μπορέσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να έχουν την δυνατότητα να παράγουν ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών, που διεκδικούν τη λήψη των παρακάτω άμεσων μέτρων και όχι απλών υποσχέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης:

 • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
 • Κατάργηση και άμεση επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο
 • Επιδότηση των ζωοτροφών και τα αγροτικών εφοδίων
 • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις για όλα τα φυσικά αίτια που καταστρέφουν την παραγωγή, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με θεσμοθέτηση προκαταβολών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων

  Καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης από τις πρόσφατες καλοκαιρινές βροχές.

 • Να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές των επιδοτήσεων
 • Να προστατευτεί μέσα από σοβαρούς ελέγχους το ελληνικό προϊόν από τις ελληνοποιήσεις
 • Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη με απλό και βιώσιμο τρόπο, για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών
 • Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με προγράμματα που θα έχουν στόχο την πρωτογενή παραγωγή και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Προγράμματα χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Ως ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων και καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τους, διότι με την στάση της οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο.

Τέλος κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση για τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό από κανένα.

Αγροτικοί Σύλλογοι Κρήτης: «Παλεύουμε για ζητήματα που αφορούν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας»

«Σας ενημερώνουμε για το προγραμματισμένο Παγκρήτιο Αγροτικό Συλλαλητήριο, την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, στον αερολιμένα Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης", στις 13:00. Βασικά αιτήματα είναι, η θεσμική τροποποίηση σε θέματα εργατών γης και οι παρεμβάσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής. Είναι ζητήματα που αφορούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Κρήτης και κατ' επέκταση το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Από τα προηγούμενα σας καλούμε να στηρίξετε αυτό το εγχείρημα και να παραβρεθείτε στον χώρο της κινητοποίησης. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλετε και εσείς ώστε να αναδειχθεί στο μέγιστο βαθμό το βασικό μας μήνυμα: "Χωρίς πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει αύριο στην κοινωνία"».

Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων: Τα μέλη μας να πάρουν ενεργά μέρος στην κινητοποίηση

«Χαιρετίζουμε τους συνάδελφους αγρότες που πήραν απόφαση για κινητοποίηση, για το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης και του κόστους παραγωγής. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τα μέλη του να πάρουν ενεργά μέρος στην κινητοποίηση την Πέμπτη και να διεκδικήσουν μέτρα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Η κυβέρνηση είναι η μόνη αρμόδια να λύσει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να δώσει λύση διασφαλίζοντας τον αναγκαίο αριθμό των εργατών γης με αξιοπρεπή μεροκάματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική ασφάλιση και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Με μόνιμη εγκατάσταση τους, καταργώντας το αίσχος της μετακλητότητάς τους. Να καταργήσει το παράβολο-χαράτσι των 100€ που επιβάλλει στους αγρότες.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Απαιτούμε να καλυφθεί εδώ και τώρα το χαμένο μας εισόδημα και διεκδικούμε:

 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια
 • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
 • Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους
 • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις
 • Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος του ποτίσματος.

Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ μετατρέποντάς τον σε δημόσιο οργανισμό, που δε θα χαρατσώνει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, με κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές.

Η περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση σε νέο κύκλο ψεκασμών αντιμετώπισης του δάκου, η έξαρση του οποίου σηματοδοτεί καταστροφή της πλούσιας ελαιοπαραγωγής όπως το 2019. Να σταματήσει να προκαλεί τους ελαιοπαραγωγούς χρεώνοντάς σε αυτούς την ευθύνη των ψεκασμών.

Συνάδελφοι συναδέλφισες μαζικοποιούμε-ισχυροποιούμε τους αγροτικούς μας συλλόγους. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική – ΚΑΠ της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News