Χανιά: Καφέ κάδοι και οικιακή κομποστοποίηση «έρχονται» από τον Δήμο Πλατανιά

Κρήτη
Χανιά: Καφέ κάδοι και οικιακή κομποστοποίηση «έρχονται» από τον Δήμο Πλατανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βήματα μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων - Θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Ένα σημαντικό βήμα στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων έκανε ο δήμος Πλατανιά ο οποίος μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος θέτει σε εφαρμογή την οικιακή κομποστοποίηση.

Ειδικότερα, ο δήμος έχει προμηθευτεί οικιακούς κομποστοποιητές τους οποίους θα διαθέσει σε δημότες που πληρούν τις προϋποθέσεις με στόχο τη μείωση των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων και την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή.

Η δωρεάν διάθεση οικιακών κομποστοποιητών, είναι η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος το οποίο μελλοντικά ο δήμος θα επιδιώξει να επεκτείνει. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση καφέ κάδων σε σημεία στα οποία παράγονται μεγάλες ποσότητες οικιακών οργανικών αποβλήτων, όπως για παράδειγμα έξω από χώρους εστίασης ή μεγάλα κέντρα φιλοξενίας κοινωνικών εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα προώθησης της οικιακής κομποστοποίησης του δήμου Πλατανιά θα υλοποιηθεί με τη διανομή αρχικά διακοσίων κάδων κομποστοποίησης χωρητικότητας τριακοσίων πενήντα λίτρων που προμηθεύτηκε ο δήμος, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ.

Στόχος η μείωση αποβλήτων

Τα βιοαπόβλητα τα οποία προέρχονται από περισσεύματα τροφίμων, φρούτων , φυτικών απορριμμάτων, χλόη, φύλλα , αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων και μπορούν να ανακυκλωθούν με τον πιο απλό, οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο, εάν οδηγηθούν σε κάδο κομποστοποίησης. Με την ανάπτυξη και δράση μικρών εντόμων, γεωσκώληκων και άλλων μικροοργανισμών, πραγματοποιείται η αποσύνθεση και η μετατροπή τους σε κόμποστ, δηλαδή σε άριστο φυτικό λίπασμα, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημότες στον κήπο τους. Παράλληλα επιτυγχάνεται η μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και η μείωση δρομολογίων και δαπανών αποκομιδής.

Ο πρώτος φορέας που επικοινώνησε την ιδέα της κομποστοποίησης στα Χανιά ήταν η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Εξάλλου το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων στο Ακρωτήρι Χανίων είναι το μοναδικό σε επίπεδο Κρήτης που επεξεργάζεται οργανικά απόβλητα παράγοντας άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης του δήμου Πλατανιά είναι ο ενδιαφερόμενος δημότης να διαθέτει κήπο για την τοποθέτηση του κομποστοποιητή σε χώμα όπως επίσης το σπίτι του να βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου.

Όσοι δημότες επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για ένταξη στο Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης, καθώς και για την αποδοχή των όρων της παραλαβής του κομποστοποιητή και του συναφούς εξοπλισμού. Όσοι δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, θα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα από τα γραφεία πρωτοκόλλου του Δήμου.

Οι αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου  κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία πρωτοκόλλου του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο οριζόμενος υπεύθυνος από τον δήμο θα επικοινωνήσει με όσους δημότες ενταχθούν στο πρόγραμμα, για να ορισθεί η μέρα και ώρα παράδοσης ενός κάδου κομποστοποιητή μαζί με ένα θερμόμετρο, έναν αναδευτήρα και οδηγίες κομποστοποίησης. Οι κάδοι κομποστοποίησης θα διατεθούν δωρεάν και οι εθελοντές του προγράμματος θα είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της καλής κατάστασης και ορθής λειτουργίας αυτών. Η παραλαβή θα πραγματοποιείται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News