Στη Βουλή σήμερα το αίτημα ίδρυσης γυμνασίου στην ακριτική Γαύδο

Κρήτη
Στη Βουλή σήμερα το αίτημα ίδρυσης γυμνασίου στην ακριτική Γαύδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «αέρα» η οικογένεια των μαθητών - Αποχωρίζονται τον πατέρα τους τα τρία παιδιά

Να αντιμετωπιστεί το αίτημα της ίδρυσης γυμνασίου στην ακριτική Γαύδο, με κριτήρια εθνικά και δημογραφικά πρωτίστως, ζητά από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, και η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα, στις 5:30 το απόγευμα, ο κ. Πολάκης καλεί την υπουργό να ανακαλέσει την απόφασή της, σύμφωνα με την οποία οικονομικοί και παιδαγωγικοί λόγοι επιβάλλουν τη μετακίνηση των δύο μαθητών στην Κρήτη για να φοιτήσουν σε γυμνάσιο. Θέτει, δε, ζήτημα χορήγησης των αναγκαίων κινήτρων σε καθηγητές, όπως για παράδειγμα αυξημένη μοριοδότηση, για να διδάξουν στη Γαύδο.

Ο Χανιώτης βουλευτής στην ερώτησή του με τίτλο “Αποκλεισμός μαθητών της Γαύδου από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση” επανατοποθετεί το θέμα, παρουσιάζοντας συνολικά τα δεδομένα που η Πολιτεία καλείται να λάβει υπόψη της. Υπενθυμίζει ότι το ακριτικό νησί της Γαύδου αποτελεί το νοτιότερο άκρο της χώρας μας και ταυτόχρονα της Ευρώπης, και σημειώνει πως «σε μια εποχή ακραίων και απαράδεκτων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής».

Αναφερόμενος στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, μιλά για «χρέος της Πολιτείας, ειδικά στην περίπτωση ακριτών, να τους παράσχει αμέριστη υποστήριξη και κίνητρα για να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους». Ειδικότερα για τους δύο μαθητές της Γαύδου, που τέλειωσαν το Δημοτικό και οι  οποίοι οφείλουν να συνεχίσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρεωτική τους εκπαίδευση στο Γυμνάσιο, θα πρέπει να φύγουν από το νησί.

«Με την άρνησή σας να λειτουργήσει γυμνάσιο στο νησί, υποχρεώνετε την οικογένεια να χωριστεί, καθώς ο πατέρας είναι κτηνοτρόφος και δεν μπορεί να φύγει, και επομένως τα παιδιά θα πρέπει να φύγουν με τη μητέρα τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει μαζί τους να ακολουθήσει και το τρίτο παιδί της οικογένειας, το οποίο φέτος θα φοιτούσε στο Νηπιαγωγείο. Με την απόφασή σας αυτή διαρρηγνύεται η συνοχή μιας οικογένειας, την οποία, εκτός όλων των άλλων, οδηγείτε και σε οικονομικό αδιέξοδο», σημειώνει στην ερώτησή του ο Παύλος Πολάκης.

Επιπλέον, κατηγορεί την υπουργό Παιδείας ότι με την άρνησή της να ιδρυθεί γυμνάσιο στη Γαύδο συμβάλλει στην περαιτέρω ερημοποίηση ενός ακριτικού νησιού, αφού η μη λειτουργία σχολείου οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, παρά μόνο στην προσχολική αγωγή, που φέτος θα έχει ένα μόνο μαθητή, αποτελεί, πέρα των άλλων, μέγιστο αντικίνητρο για πιθανούς μελλοντικούς οικιστές. Σημειώνει μάλιστα ότι, πριν από λίγα χρόνια, όταν πάλι υπήρχαν περί τους τέσσερις μαθητές, το Γυμνάσιο λειτούργησε με δύο καθηγητές. Για δε το Δημοτικό Σχολείο διευκρινίζει ότι αυτή τη σχολική χρονιά δε λειτουργεί, γιατί δεν υπάρχει κανένας μαθητής.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα των παιδιών που ζουν σε ακριτικά νησιά σε δωρεάν εκπαίδευση είναι αναφαίρετο και έχει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, αξία με το δικαίωμα όλων των παιδιών της χώρας μας, ειδικά αν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση». Προσθέτει ακόμη πως είναι αδιανόητο το κριτήριο για τη λειτουργία ενός σχολείου σε μια ακριτική περιοχή να είναι αποκλειστικά αριθμητικό, όταν θα έπρεπε πρωτίστως να είναι εθνικό και δημογραφικό.

Στον «αέρα» η οικογένεια των μαθητών - Αποχωρίζονται τον πατέρα τους τα τρία παιδιά

Την ίδια στιγμή που οι πιέσεις προς το υπουργείο για ίδρυση γυμνασίου στη Γαύδο αυξάνονται μέρα με την ημέρα, στο ακριτικό νησί η οικογένεια των δύο μαθητών βρίσκεται κυριολεκτικά στον “αέρα”. Η μητέρα Έφη Γεωργακά-Λουγιάκη, μόλις μία εβδομάδα πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας, δε γνωρίζει αν τελικά η ίδια μαζί με τα τρία παιδιά της - δύο μαθητές γυμνασίου κι ένα νήπιο - θα παραμείνουν στη Γαύδο μαζί με τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, συνεχίζοντας την κοινή ζωή τους, ή αν θα χρειαστεί να πάρει τα παιδιά της και να μετακομίσει - πιθανότατα στην Παλαιόχωρα - για να φοιτήσουν τα παιδιά στο εκεί Γυμνάσιο.

Στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου εξέδωσε ψήφισμα για τον κίνδυνο ερημοποίησης του νησιού με αφορμή το αίτημα για ίδρυση γυμνασίου στο νησί.

«Η παράμετρος που καλείται η κυβέρνηση και στο σύνολό της η Πολιτεία να εξετάσει είναι αυτή της - όχι και τόσο μακρινής μελλοντικά - ερημοποίησης του νησιού μας. Δίχως παιδιά, η Γαύδος δε θα είναι η ίδια, δε θα είναι ο “παράδεισος” που όλοι επικαλούνται, θα είναι ένα νησί δίχως αύριο», σημειώνεται στο σχετικό ψήφισμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου καλεί την Πολιτεία, έστω την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επιτρέψει τη δημιουργία γυμνασιακών τάξεων στη Γαύδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News