ΕΛΜΕ Χανίων: Να λειτουργήσει τώρα το σχολείο της Γαύδου

Κρήτη
ΕΛΜΕ Χανίων: Να λειτουργήσει τώρα το σχολείο της Γαύδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέση στην "απαράδεκτη" απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να αρνείται το δικαίωμα των μαθητών της ακριτικής Γαύδου στη μόρφωση,

Θέση αναφορικά με το δικαίωμα των μαθητών της ακριτικής Γαύδου να φοιτούν σε σχολείο της περιοχής τους, παίρνει η ΕΛΜΕ Χανίων. 

Σε μερικές ημέρες από τώρα οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέφουν στα θρανία τους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο για το Δημοτικό σχολείο Γαύδου, το κουδούνι δε θα χτυπήσει φέτος.

Η είδηση ότι κλείνει το δημοτικό σχολείο Γαύδου λόγω έλλειψης μαθητών, έχει προκαλέσει έντονη θλίψη.

Ο λόγος, βρίσκεται στο γεγονός, ότι δεν υπάρχουν μαθητές, καθώς για τα μόλις δύο αδέρφια που φοιτούσαν στο σχολείο ήρθε η ώρα να πάνε στο Γυμνάσιο ενω την ίδια ώρα καθολικό αίτημα από τους κατοίκους του νησιού παραμένει η δημιουργία Γυμνασίου στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει συγκεκριμένα! 

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες ημέρες, όχι όμως για όλα τα παιδιά. Με μία πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση το Υπουργείο Παιδείας αρνείται το δικαίωμα των μαθητών της ακριτικής Γαύδου στη μόρφωση. Αν και γνώριζε το ζήτημα -καιρό τώρα- αποφάσισε να μετακινηθούν βίαια εκτός τόπου κατοικίας, για να μπορέσουν τα παιδιά να φοιτήσουν σε σχολείο. Μάλιστα, στην απάντησή του σε σχετικό αίτημα της οικογένειας, επικαλείται προκλητικά πρακτικούς, οικονομικούς και παιδαγωγικούς, δήθεν, λόγους, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και η ζωή των οικογενειών τους, πλήττονται βάναυσα από την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις.

Η απόφαση αυτή δεν είναι καινούργια. Συστηματικά και με σχέδιο όλες οι κυβερνήσεις συγχωνεύουν, κλείνουν εκατοντάδες σχολεία σε όλη την χώρα. Με διάφορα προσχήματα αλλά με κυρίαρχη την λογική της αγοράς, του κόστους- οφέλους, έχουν ερημώσει από σχολεία και μαθητές, ειδικά τις ακριτικές περιοχές. Την ίδια ώρα όπου με περίσσιο θράσος και με μπόλικη υποκρισία μιλούν για στήριξη των ακριτικών περιοχών, καταργούν από τους κατοίκους ακόμα και το δικαίωμα στη μόρφωση. Αυτή είναι η μοίρα της Γαύδου ,που θα λειτουργεί ως τουριστικός προορισμός για μερικούς μήνες του χρόνου αλλά οι κάτοικοι και οι μαθητές θα στερούνται τα αυτονόητα: μόρφωση, υγεία, συγκοινωνία, εργασία και υποδομές . Αυτή είναι η νέα «κανονικότητα», την οποία θέλουν να επιβάλλουν σε όλους μας.

Η ΕΛΜΕ Χανίων συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα της οικογένειας και συνολικά των κατοίκων της Γαύδου για δημιουργία Γυμνασίου στο νησί, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η ΕΛΜΕ Χανίων απαιτεί:

• να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

• να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία Γυμνασιακών τάξεων στη Γαύδο από φέτος

• να προχωρήσει το υπουργείο στην εξασφάλιση χώρου λειτουργίας του σχολείου και εκπαιδευτικών

• να διασφαλιστεί η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή .

• να εξασφαλιστούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη στελέχωση του σχολείου από εκπαιδευτικούς (οικονομικά κίνητρα , στέγη, σίτιση, συγκοινωνία, περίθαλψη κλπ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News