Άμεση παρέμβαση της τοπικής κοινότητας μετά τις αποκαλύψεις για το οστεοφυλάκιο «χωματερή» (βίντεο)

Κρήτη
Άμεση παρέμβαση της τοπικής κοινότητας μετά τις αποκαλύψεις για το οστεοφυλάκιο «χωματερή» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για εικόνες «ντροπής» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Φόδελε, Χαράλαμπος Παντερής - Ξεκινούν άμεσα ενέργειες καθαρισμού

Έκπληκτοι έμειναν όλοι όσοι αντίκρισαν το παλιό οστεοφυλάκιο που βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φόδελε, το οποίο είναι σε πραγματικά τραγική κατάσταση. Οι εικόνες προκαλούν σοκ και το θέαμα είναι μακάβριο, ενώ γεννιούνται και πολλά ερωτήματα όσον αφορά στο πώς αντιμετωπίζουμε - όχι βεβαίως με τον προσήκοντα σεβασμό σε αυτήν την περίπτωση - τους νεκρούς μας, αλλά και πώς αντιλαμβανόμαστε την ευπρέπεια που πρέπει να αποδίδουμε σε τέτοιους χώρους.

Χθες, το neakriti.gr δημοσίευσε φωτογραφίες που «παγώνουν» την ανάσα, καθώς το μακάβριο θέαμα όπως ξετυλίγεται δείχνει ασέβεια για τα θνητά υπολείμματα των κεκοιμημένων, αλλά και η γενικότερη αφροντισιά του χώρου μαρτυρά πλήρη εγκατάλειψη, την ώρα που μιλάμε μάλιστα για έναν ανοιχτό και εύκολα προσβάσιμο χώρο.

Την ίδια στιγμή, για εικόνες «ντροπής» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Φόδελε, Χαράλαμπος Παντερής, μιλώντας στο neakriti.gr: «Ντράπηκα με την κατάσταση, δεν μας τιμά ως χωριό. Μίλησα με τον πάτερ Νικόλαο της ενορίας στο Φόδελε. Ο χώρος μέχρι και 40 χρόνια πριν χρησιμοποιούνταν ως οστεοφυλάκιο και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο του Φόδελε. Είναι ένα μνημείο πλέον, ωστόσο παραμένουν τα οστά θανόντων παλαιότερων ετών. Ο χώρος πρέπει να καθαριστεί και πρέπει να κλειδώνεται γιατί υπάρχει θέμα ασφάλειας. Είναι σοβαρό το θέμα. Πρέπει ο χώρος μέσα στην εβδομάδα να καθαριστεί και να κλειδωθεί πριν γίνει κάποιο ατύχημα».

Στην συνέχεια, ο κ. Παντερής προσέθεσε: «Οφείλουμε να τιμούμε τους νεκρούς όπως πρέπει και όχι να υπάρχουν αυτές οι καταστάσεις. Ντρέπομαι προσωπικά για την κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος στο Φόδελε και ο ενορίτης έχει την ίδια άποψη, πρέπει άμεσα να λύσουμε το θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο οστεοφυλάκιο πίσω από το Ηρώο του ναού, φέρει τη μορφή μικρής εκκλησίας και τοποθετείται χρονικά την περίοδο που χτίστηκε ο ναός, με σκοπό την εναπόθεση οστών όταν γινόταν μια εκταφή από το κοιμητήριο του χωριού. Είναι δε άξιο αναφοράς πως η φύλαξη των οστών γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημόσιας υγείας, ενώ η διαφύλαξη των ανακομιζόμενων οστών, όπως προβλέπει ο νόμος, ενεργείται μετά από αίτηση των οικείων και με ευθύνη της υπηρεσίας του κοιμητηρίου.

Τα οστά δεν βρίσκονται σε μεταλλικές οστεοθήκες και η πόρτα του οστεοφυλακίου χωρίς λουκέτο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News