Ηράκλειο: Σε πορεία υλοποίησης η θωράκιση λιμανιού και Κούλε - Πότε θα είναι έτοιμο το έργο

Κρήτη
Ηράκλειο: Σε πορεία υλοποίησης η θωράκιση λιμανιού και Κούλε - Πότε θα είναι έτοιμο το έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οχτώ μήνες μετά τις τελευταίες καταστροφές στον ασφαλτοτάπητα ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε μιάμιση εβδομάδα, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης υποδομών στον ενετικό λιμένα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο θωράκισης του λιμανιού του Ηρακλείου και του φρουρίου Κούλε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες προκαλούν προβλήματα στον προσήνεμο μόλο και στο μνημείο. Όπως διαμηνύουν φορείς, το έργο θα είναι προσεχώς έτοιμο την άνοιξη του 2023 και αναμένεται να δοθεί η απαιτούμενη και δέουσα ανάταση στο συγκεκριμένο έργο που είχε προκαλέσει πλήθος παραπόνων και έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες για την κατάσταση που είχε περιέλθει τον προηγούμενο χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα, σίγουρος εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ ΤV» o πρόεδρος του ΟΛΗ, Γιάννης Βαρδαβάς, ο οποίος επισήμανε πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών.

«Το φρούριο Κούλε θα προστατευτεί οριστικά και δε θα έχουμε τις ζημιές που έχουμε κάθε χρόνο. Όπως επίσης δε θα έχουμε την ίδια διάβρωση. Έχει αναδειχτεί ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο. Σήμερα έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο και θα περάσει η έγκριση της επιτροπής από το Διοικητικό Συμβούλιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών», υποστήριξε.

Το έργο θωράκισης του προσήνεμου μόλου του λιμένα Ηρακλείου περιλαμβάνει την τοποθέτηση ογκολίθων λίγα μέτρα από την ακτή και σε βάθος 40 μέτρων.

«Η θωράκιση θα γίνει σε ύψος 120-180 μέτρων. Θα ξεκινάει από την πλατεία 18 Άγγλων και θα φτάνει λίγο μετά το φρούριο Κούλε. Θα μετακινηθούν οι ογκόλιθοι που ήδη βρίσκονται εκεί σε τάξη», πρόσθεσε ο κ. Βαρδαβάς.

Σε δύο μήνες αναμένεται να ξεκινήσει το έργο που στοχεύει στην προστασία του μνημείου από τον έντονο κυματισμό, ο οποίος προκάλεσε εικόνες καταστροφής στον νέο ασφαλτοτάπητα, στο ύψος του Κούλε, στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, καθώς τμήματα του ασφαλτοτάπητα ξηλώθηκαν, όχι μία, αλλά τρεις φορές, με τους δημότες να διαμαρτύρονται για τις τραγελαφικές αυτές εικόνες.

Ο τηλεοπτικός φακός ήταν εκεί τον προηγούμενο χειμώνα, όπου οι δημότες του Ηρακλείου αποτύπωσαν με ζωηρό και έντονο τρόπο τη στεναχώρια και τον προβληματισμό που τους προκάλεσε η εικόνα του φρουρίου του Κούλε.

Οχτώ μήνες μετά τις τελευταίες καταστροφές στον ασφαλτοτάπητα, ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε μιάμιση εβδομάδα, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης υποδομών στον ενετικό λιμένα.

Ο διευθυντής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού ΟΛΗ, Σταύρος Λυριτζάκης, μίλησε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” λέγοντας: «Αυτό το κομμάτι 100 μέτρων είναι ένας προσήνεμος μόλος που ήταν παλαιότερα φτιαγμένος με αυτόν τον τρόπο. Έπεσε ένα κομμάτι. Θα υπάρξει μια νέα προβλήτα σύγχρονου σχεδιασμού, όπου θα δένουν τα αλιευτικά σκάφη».

«Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Θα δημιουργηθούν νέες εξέδρες, σταθερές και πλωτές. Θα γίνει καινούργιος ηλεκτροφωτισμός. Θα γίνει μια συνολική αναβάθμιση και ανάταση του ενετικού λιμένα. Απρίλιο-Μάιο του 2023 θα παραδοθεί το έργο», είπε ο κ. Βαρδαβάς.

Σε σχέση με τις ρηγματώσεις στον βόρειο λιμενοβραχίονα, ενάμιση περίπου χιλιόμετρο από το φρούριο Κούλε προς τον φάρο, όπως ανέδειξε η “ΚΡΗΤΗ ΤV” τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι ξεκίνησαν οι μελέτες.

«Η αρχή έχει γίνει. Οι μελέτες έχουν ξεκινήσει και ήδη δουλεύουμε για το συγκεκριμένο έργο», είπε ο κ. Βαρδαβάς.

Διακοπή κυκλοφορίας για πεζούς και οχήματα από αύριο Παρασκευή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΛΗ, όπου κάνει σαφές πως θα υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας αύριο Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, εξαιτίας των εργασιών αποκατάστασης.

«Η διακοπή θα γίνει από τις 8 π.μ. έως και τις 3 μ.μ., λόγω εργασιών αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα. Από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου (σ.σ. αύριο) θα διακοπεί η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στον προσήνεμο μόλο Λιμένος Ηρακλείου. Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 8 π.μ. έως και τις 3 μ.μ., λόγω εργασιών αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΛΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News