Σχολεία: Πρώτο κουδούνι με 165 κενά στην Πρωτοβάθμια - Τι αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης

Κρήτη
Σχολεία: Πρώτο κουδούνι με 165 κενά στην Πρωτοβάθμια - Τι αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην παράλληλη στήριξη εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα - Ο συνολικός αριθμός κενών θέσεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Ηρακλείου είναι 1.350, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να καλύπτει τα 1.185

Εκατόν εξήντα πέντε είναι τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην ενδοχώρα και στα μικρά σχολεία. Μεγάλος αριθμός κενών εντοπίζεται στην παράλληλη στήριξη. Εκπαιδευτικοί μίλησαν στη «ΝΚ» και ήταν σχετικά ικανοποιημένοι, με την έννοια πως φέτος ξεκινάει μια σχολική χρονιά που σε μεγάλο βαθμό τα σχολεία έχουν δεχτεί έναν αξιοπρόσεκτο αριθμό στελεχών στη γενική εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Εμμανουήλ Μπελαδάκης, δήλωσε στον τηλεοπτικό φακό της «ΚΡΗΤΗ ΤV» πως είναι όλα έτοιμα για την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν ζωτικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Είναι άνθρωποι που μπαίνουν στον χώρο της εκπαίδευσης με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση του εκπαιδευτικού συστήματος... Και είναι άνθρωποι που έρχονται από όλες τις πλευρές της Ελλάδας με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις διδασκαλικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Με αρκετούς αναπληρωτές καλύπτονται και φέτος τα κενά στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 165. Ο συνολικός αριθμός κενών θέσεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Ηρακλείου είναι 1.350, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να καλύπτει τα 1.185. Δηλαδή, 165 κενά αναμένεται να πληρωθούν στις επόμενες φάσεις, όποτε προκηρύξει τις θέσεις το υπουργείο Παιδείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Γιώργος Μακράκης υπογράμμισε πως η εικόνα είναι γενικότερα πολύ καλή σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους, ενώ, όπως φαίνεται, έχουν καλυφθεί τα κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.

«Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός αριθμός των κενών είναι 165 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Ηρακλείου. Είχαμε εκπαιδευτικά κενά που έφταναν τα 1.350 και τώρα έχουν καλυφθεί τα 1.185. Επομένως, τα υπόλοιπα 165 κενά θα καλυφθούν στις επόμενες φάσεις. Οι εκπαιδευτικοί που θα τα καλύψουν θα πρέπει να δηλώσουν προτίμηση σχολικής μονάδας μέχρι αυτήν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου (σ.σ. αύριο). Το σαββατοκύριακο θα προσδιοριστεί σε ποια σχολική μονάδα θα υπηρετήσουν και είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη θα πρέπει να πάνε στη σχολική μονάδα», είπε ο κ. Μακράκης, ενώ συνέχισε υποστηρίζοντας πως «τα κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς έχουν καλυφθεί. Όπως επίσης φαίνεται πως έχουν καλυφθεί και εκείνα σε ειδικότητες όπως της Πληροφορικής και της Αγγλικής Γλώσσας. Κενά ωστόσο αναμένεται να δούμε σε ειδικότητες όπως των Εικαστικών, των Θεατρολόγων και της Ειδικής Αγωγής, όπου εκεί ο μαθητής χρήζει εξατομικευμένης μαθησιακής διαδικασίας. Θα υπάρξουν κενά στη μαθησιακή ένταξη, όπως επίσης θα έχουμε κενές θέσεις στα τμήματα υποδοχής όπου έχουμε δίγλωσσα παιδιά. Εκεί οι ελλείψεις υπολογίζονται για τον νομό Ηρακλείου 30-35».

Ο κ. Μακράκης έκανε συστάσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ούτως ώστε η δεύτερη φάση προσλήψεων να λάβει χώρα όσο γίνεται πιο άμεσα προκειμένου τα σχολεία να είναι έτοιμα από άποψη στελεχικού δυναμικού.

«Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Τα κενά έχουν καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό και εύχομαι όλα να είναι έτοιμα στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος για φέτος. Εύχομαι να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα η δεύτερη φάση προσλήψεων ώστε μην υπάρχει κανένα κενό και να ξεκινήσει με τον πιο ομαλό τρόπο η εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη», ανέφερε ο κ. Μακράκης.

Κανονικά ο αγιασμός

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, κ. Μπελαδάκης, τόνισε πως όλα είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσει ένα ήρεμο σχολικό έτος. Οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στη θέση τους, όπως είπε.

«Ο αγιασμός θα γίνει σε όλα τα σχολεία κανονικότατα. Από την πρώτη ημέρα της έναρξης του σχολικού έτους, οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στη θέση τους και ήδη από σήμερα (σ.σ. χθες) οι γονείς ενημερώνονται εάν ενδιαφέρονται να αφήσουν το παιδί τους στο διευρυμένο νέου τύπου ολοήμερο σχολείο, όπου θα παραμένουν οι μαθητές μέχρι τις 5:30 το απόγευμα», τόνισε ο κ. Μπελαδάκης.

Ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή - Τι θα γίνει με τα ολοήμερα;

Ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος υπήρξε και αντιπρόσωπος του συνεδρίου της ΔΟΕ, Γιώργος Σαϊτάκης  υποστήριξε ότι: «Σχεδόν έχει καλυφθεί ο αριθμός των κενών. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ειδική Αγωγή και στην παράλληλη στήριξη. Εκεί θα έχουμε πολλές ελλείψεις και σίγουρα θα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το ωρολόγιο πρόγραμμα να αλλάζει συνεχώς μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η κατάσταση. Το μεγάλο πρόβλημα θα υπάρχει στα μικρά σχολεία, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην υπάρχει ολοήμερο σχολείο ή να κλείνουν πιο νωρίς. Θα δούμε κάποιες αλχημείες. Επίσης, η ύπαιθρος θα έχει αρκετά κενά. Γενικότερα, το πρόβλημα θα εντοπιστεί στα μικρά σχολεία και στην επαρχία, ενώ τα περισσότερα κενά θα τα δούμε στην Ειδική Αγωγή και στην παράλληλη στήριξη».

Αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των κενών που υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εικόνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News