Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα χρονιά, για όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια).
Παρά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών - κάτι που μόνο εν μέρει λύνει το πάγιο πρόβλημα υποστελέχωσης της δημόσιας εκπαίδευσης - υπάρχουν και φέτος πολλά ζητήματα εντός των σχολικών μονάδων, όπως η διαχείριση του κορωνοϊού, η κάλυψη των κενών, η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ολοήμερων σχολείων που μέχρι στιγμής βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, η έλλειψη υποδομών, αλλά και η οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών, η οποία είναι επίσης επιβαρυμένη ένεκα του πληθωρισμού. Όπως υποστηρίζουν εκπαιδευτικοί, είναι προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Σημαντική αλλαγή είναι και η επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τις 16:00 που ίσχυε μέχρι πέρσι, στις 17:30. Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής.
Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.
Νέα σχολική χρονιά και κορωνοϊός
Το άνοιγμα των σχολείων είχε συνδεθεί τα τελευταία χρόνια και με την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού, ως δείκτης για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία τόνισε πως «το πιο πιθανό σενάριο επιστροφής των μαθητών μετά από 2,5-3 χρόνια πανδημίας είναι να υπάρχει η ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είτε να φορέσουν είτε όχι τη μάσκα. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κορωνοϊού, οι προτάσεις και οι συστάσεις θα διαφοροποιούνται».
//--> //-->