Κρήτη: Η χαριστική βολή στα σταφύλια - Ευρεία σύσκεψη σήμερα για την αμπελουργία

Κρήτη
Κρήτη: Η χαριστική βολή στα σταφύλια - Ευρεία σύσκεψη σήμερα για την αμπελουργία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις βροχές, τα προβλήματα πλέον θεωρούνται ανυπέρβλητα όχι μόνο στην επιτραπέζια χρήση αλλά στο σύνολο του αμπελώνα

Το τελειωτικό χτύπημα για τα έτσι κι αλλιώς προβληματικά σταφύλια φέτος του νομού Ηρακλείου προκάλεσαν οι βροχές της Τρίτης και της χθεσινής μέρας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται - όπως λένε οι φορείς των αμπελουργών - να φανούν οι επιπτώσεις στις ρώγες των σταφυλιών, τόσο στα επιτραπέζια όσο και γενικότερα στα αμπέλια του τόπου μας. Χθες το πρωί κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ βγήκε σε αμπελουργικές περιοχές που επλήγησαν από τις βροχές και έκαναν μια πρώτη αυτοψία.

Ωστόσο, επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, υπάρχει αναβρασμός στα χωριά για μια συνολική καταγραφή και μελετημένη διαδικασία των αρμόδιων φορέων, ώστε να δρομολογηθούν αποζημιώσεις τόσο για τις βροχές, όσο και για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, που, σύμφωνα με τους αγρότες, προκάλεσε τη φετινή έξαρση της καταστροφής των σταφυλιών από έντομα όπως την ευδεμίδα και ασθένειες!

Όπου υπήρχαν σταφύλια έβρεξε καταρρακτωδώς προχθές το βράδυ και χθες από το πρωί, με τον καιρό να μην αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στους παραγωγούς, κυρίως ως προς την παραπέρα συγκομιδή του επιτραπέζιου-εξαγώγιμου σταφυλιού, αλλά και με τις ελπίδες να λιγοστεύουν για τον τρυγητό σε σταφιδάμπελα και οινάμπελα.

«Να αποζημιωθούν οι αμπελουργοί»

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το πρωί χθες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο προχώρησαν στην κατάθεση σχετικής ερώτησης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη.

Σύμφωνα με το κείμενο, «οι πρόσφατες πλημμύρες που προκλήθηκαν στις 23 Αυγούστου (σ.σ. προχθές Τρίτη) στον νομό Ηρακλείου ήταν η χαριστική βολή για τους τοπικούς αμπελουργούς, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους το ακριβώς επόμενο διάστημα, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους.

Σε πρόσφατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις επισημάναμε την ανάγκη στήριξης των αμπελουργών, κάναμε δε ιδιαίτερη παρέμβαση για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, στην οποία υπογραμμίσαμε ότι υπάρχουν και ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 9 και 10 Ιουλίου, αλλά και δυνατούς ανέμους κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, που δεν καταγράφηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Πέρα από τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών, το υψηλό κόστος παραγωγής, τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, την έλλειψη εργατικών χεριών και τις ζημιές που προκλήθηκαν στις βόρειες αμπελουργικές περιοχές του νομού το προηγούμενο διάστημα, αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και την πρόσφατη καταστροφή, τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 23 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των συνεταιριστών, με το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας του επιτραπέζιου σταφυλιού και μέση τιμή παραγωγού στα 0,50 ευρώ ανά κιλό, είναι αδύνατη η επιβίωση των παραγωγών».

«Είναι τέτοιες οι καταστροφές το φετινό καλοκαίρι για τους αμπελουργούς του νομού, που χωρίς την απαραίτητη και έγκαιρη αποζημίωσή τους πολλοί παραγωγοί θα οδηγηθούν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειάς τους, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους. Οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης για τις ζημιές στο σταφύλι θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, πότε θα αποζημιωθούν οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, για ποιες από τις περιπτώσεις που περιγράφονται και ποιο θα είναι τελικά το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν.

Κρίσιμη σύσκεψη για τις αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, πριν ακόμα σημειωθούν οι βροχές, η Περιφέρεια Κρήτης είχε προσκαλέσει για σήμερα στις 11 το πρωί, σε ευρεία σύσκεψη, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, με θέμα συζήτησης την κατάσταση της αμπελουργίας στο νησί και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το κεντρικό κράτος.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”.

«Ούτε ρώγα δε θα κόψουμε»

«Το επιτραπέζιο σταφύλι της Κρήτης από τώρα και μετά έχει τελειώσει για φέτος. Δε θα ξανακόψουμε ούτε ρώγα», λέει στη «ΝΚ» ο αμπελουργός από το Πετροκέφαλο του Μαλεβιζίου και στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Γιώργος Στειακάκης.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες. Δεν ξαναμπαίνει κανείς στο αμπέλι. Τέλος... Από τώρα και μετά δεν ξανακόβεται ούτε ρώγα. Μιλάμε για τις περιοχές στις οποίες έβρεξε. Και έβρεξε όπου υπήρχαν σταφύλια. Όπου δεν έχει βρέξει ακόμα, σίγουρα θα έχουμε βροχές αργότερα», όπως είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Στειακάκης, που ενώ είχε ήδη βρέξει μέχρι την ώρα εκείνη που μας μιλούσε σε Σταυράκια, Προφήτη Ηλία, Αρχάνες και άλλες περιοχές του Μονοφατσίου, τη στιγμή εκείνη του μεσημεριού έβρεχε στην ευρύτερη περιοχή της Πυργούς.

«Ήρθαν στη Φοινικιά, στις Βούτες και αλλού σήμερα (σ.σ. χθες) 15 γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και είδαν τα αμπέλια. Θα βγουν αναγγελίες στα τέλη της εβδομάδας για να πάνε οι παραγωγοί να δηλώσουν τις ζημιές τους. Αλλά, όσο περνούν οι μέρες, θα φαίνονται και οι μεγαλύτερες ζημιές στα σταφύλια του νομού Ηρακλείου και κυρίως στα επιτραπέζια. Τα σταφιδάμπελα και τα οινοστάφυλα θα τρυγηθούν, αλλά με αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι δε θα έχουμε καλές ποιότητες», σύμφωνα με τον ίδιο.

Μόνο τα σκεπαστά αμπέλια δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αλλά σκεπαστά σε επίπεδο νομού Ηρακλείου είναι ελάχιστα.

«Τεράστιες είναι οι ζημιές»

«Τελείωσε για φέτος η αμπελουργία στον τόπο μας. Οι ζημιές είναι τεράστιες», λέει στη “Νέα Κρήτη” και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Βγήκε ο ΕΛΓΑ και κάνει μια περιοδεία. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συμμετέχουμε και στη σύσκεψη της Περιφέρειας Κρήτης και εκεί θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά το πρόβλημα ακόμα δε φαίνεται. Είναι τυφλή η ζημιά τώρα. Τα σταφύλια είναι μούσκεμα. Βρέχει ασταμάτητα σε πολλές περιοχές. Και περιμένουμε να δούμε τις συνέπειες. Το φαινόμενο θα φανεί από την ερχόμενη Δευτέρα», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής.

Καταστροφή: «Είναι σίγουρη η ζημιά στα σταφύλια»

Τα ίδια λέει στην εφημερίδα μας και ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και αμπελουργός από τις Δαφνές Ναπολέων Λουκαδάκης... «Σε όλα τα σταφύλια θα υπάρξουν ζημιές. Διότι όταν βραχεί το σταφύλι και έχει ωριμάσει, όπως ισχύει τώρα σε όλα τα σταφύλια του νομού Ηρακλείου, και όχι μόνο στα επιτραπέζια, δημιουργείται τις επόμενες μέρες το “στεφανάκι” γύρω από το λίκι και αρχίζει η σαπίλα...».

Ο Ναπολέων Λουκαδάκης τονίζει, εξάλλου, ότι η μεγαλύτερη ζημιά θα προκληθεί μετά το πέρας των βροχών, όταν θα ξαναβγεί ο ήλιος και θα ανέβουν οι θερμοκρασίες.

Αλλά και από χωριά του Μονοφατσίου δεχτήκαμε τηλεφωνήματα παραγωγών χθες, που δήλωναν απόγνωση και ζητούσαν από τον ΕΛΓΑ να επισκεφτεί και τα δικά τους τα αμπέλια και να καταγράψει τις ζημιές το συντομότερο δυνατό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News