«Μαύρο» ρεκόρ των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες τον τελευταίο χρόνο (βίντεο)

Κρήτη
«Μαύρο» ρεκόρ των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες τον τελευταίο χρόνο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται ήδη τη φετινή χρονιά από τους κολυμβητές που πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες - Μέσα σε δυόμισι μήνες 196 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα κύματα, με τους ναυαγοσώστες να εφιστούν την προσοχή των λουόμενων
 • 196 θάνατοι στις παραλίες της χώρας
 • ΚΕΕΛΠΝΟ: Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους πάνω από 350 άνθρωποι
 • Μαύρο ρεκόρ πνιγμών σημειώνει η φετινή χρονιά με τους αριθμούς από τα θύματα που έχουν χάσει τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες να σοκάρουν. Μόνο τους τελευταίους δυόμισι μήνες έχουν καταγραφεί 196 πνιγμοί σε παραλίες όλης της χώρας, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού σώματος. Έλληνες ή τουρίστες, ηλικιωμένοι, πιο νέοι, αλλά ακόμα και παιδιά. 

  Την ίδια ώρα, αρκετά είναι τα θλιβερά περιστατικά πνιγμών που έχουν σημειωθεί το φετινό καλοκαίρι και στην Κρήτη, με τους ναυαγοσώστες να εφιστούν την προσοχή στους λουόμενους, ειδικά τις μέρες που υπάρχουν έντονα ρεύματα. 

  Να μην υπερεκτιμημούν τις δυνάμεις τους συμβουλεύουν οι ειδικοί τους κολυμβητές, καθώς επίσης και να μην μπαίνουν στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό ή όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Επιπλέον, τονίζουν πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με τις βουτιές, αφού από απόκρημνα σημεία ή από μεγάλο ύψος μπορούν να αποβούν μοιραίες. 

  ΚΕΕΛΠΝΟ: Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους πάνω από 350 άνθρωποι

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες περισσότεροι από 350 άνθρωποι, οι περισσότεροι άνδρες, ενώ το 60% των Ελλήνων δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά.

  Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιβεβλημένες τις δράσεις – στρατηγικές για την πρόληψη των πνιγμών στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δρ Βασίλειος Γεροδήμος καθηγητής Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ-ΠΘ, κάποιες από τις σημαντικότερες στρατηγικές για να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η εξοικείωση του πληθυσμού με το νερό, η εκμάθηση βασικών κανόνων ασφαλείας και η εκμάθηση κολύμβησης.

  Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί ο ίδιος, πριν από λίγα χρόνια στη χώρα μας, η εκμάθηση της κολύμβησης εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα του μαθήματος της φυσικής αγωγής της Γ΄ Δημοτικού. Στόχος του μαθήματος ήταν οι μικροί μαθητές να εξοικειωθούν με το υδάτινο περιβάλλον και να αποκτήσουν βιωματικές γνώσεις των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή των πνιγμών.

  Η αποτελεσματικότητα του πιο πάνω προγράμματος «εξοικείωσης με το νερό – εκμάθησης κολύμβησης», που εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού, εξετάστηκε στο πλαίσιο της Μεταπτυχιακής Διατριβής της Παρασκευής Χασιώτη καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνης του προγράμματος κολύμβησης στον νομό Τρικάλων με επιβλέποντα τον δρ Βασίλειο Γεροδήμο καθηγητή Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ-ΠΘ.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης (τα οποία δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ActaPaediatrica), η υδροβιότητα των μαθητών/τριών βελτιώθηκε σημαντικά κατά 28-63%, ανάλογα με τη δοκιμασία που αξιολογήθηκε (π.χ. επίπλευση και ισορροπία, υποβρύχια όραση και ακοή, υδροδυναμική θέση, γλίστρημα στο νερό κ.α.) μετά την εφαρμογή των μαθημάτων κολύμβησης (9 μαθήματα, 1 φορά την εβδομάδα).

  Ο δρ. Βασίλειος Γεροδήμος αναφέρει επίσης ότι «αν και η εισαγωγή του μαθήματος της κολύμβησης στο σχολείο ήταν μια σημαντική και πολύ αποτελεσματική πρωτοβουλία όπως φάνηκε από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να μειωθούν δραστικά τα ποσοστά πνιγμών στη χώρα μας».

  Πέρα από την εξοικείωση του πληθυσμού με το νερό και την εκμάθηση κολύμβησης, η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων ασφαλείας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντική για την αποφυγή των πνιγμών στη χώρα μας.

  Δώδεκα βασικοί κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμών

  1. Παρακολουθείστε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.

  2. Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη (εάν αυτό είναι εφικτό).

  3. Μην αφήνετε από την επίβλεψή σας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

  4. Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό (ιδανικά πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από την κατανάλωση φαγητού).

  5. Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).

  6. Μην απομακρύνεστε από τα ρηχά και κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή.

  7. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και μην κάνετε επίδειξη των δυνάμεών σας στους υπόλοιπους λουόμενους.

  8. Μην κάνετε ριψοκίνδυνα παιχνίδια που θέτουν εσάς ή τους γύρω σας σε κίνδυνο.

  9. Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή.

  10. Αποφύγετε το κολύμπι εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά.

  11. Μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές Αρχές.

  12. Να είστε επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε μια παραλία για πρώτη φορά. Καλό είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News