Επί ποδός η Τροχαία για τον Δεκαπενταύγουστο - Αυξημένα τα μέτρα στους δρόμους της Κρήτης (βίντεο)

Κρήτη
Επί ποδός η Τροχαία για τον Δεκαπενταύγουστο - Αυξημένα τα μέτρα στους δρόμους της Κρήτης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων του τριημέρου, καθώς παρά την υψηλή τιμής της βενζίνης, πολλοί Κρητικοί θα μετακινηθούν οδικώς για να φτάσουν στον προορισμό της επιλογής τους - Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι και τα μπλόκα των αστυνομικών σε όλο το οδικό δίκτυο
 • Ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων από το Ηράκλειο
 • Κίνηση ενημέρωσης της τροχαίας Ηρακλείου στο ύψος των Αθανάτων
 • Έκκληση για προσεκτική οδήγηση και SOS για την κατανάλωση αλκοόλ
 • Φυλλάδια και αλκοολόμετρα από τους άνδρες και τις γυναίκες της τροχαίας Ηρακλείου
 • Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κρητικοί για να χαλαρώσουν έστω και για λίγες ημέρες στον αγαπημένο τους προορισμό, εν όψει του τριημέρου του 15Αύγουστου. Πολλοί θα κινηθούν οδικώς προς την ενδοχώρα ή τα τουριστικά θέρετρα του νησιού και αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της Τροχαίας για αν αποφευχθούν δυσάρεστα απρόοπτα.

  Με τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα σε σχεδόν ημερήσια διάταξη οι χρυσοί κανόνες οδικής συμπεριφοράς θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Στόχος της Τροχαίας είναι όλοι όσοι ξεκινήσουν για τον προορισμό τους να επιστρέφουν πίσω με ασφάλεια, στους δικούς τους ανθρώπους.

  Άνδρες και γυναίκες της Τροχαίας μοίρασαν φυλλάδια και αλκοολόμετρα στους οδηγούς στον κόμβο των Αθανάτων. Πριν πιάσουν το τιμόνι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι μπορούν να οδηγήσουν και δεν έχουν πιεί περισσότερα ποτηράκια από τα επιτρεπόμενα.

  Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο Κρήτης έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο, εντός του 2022, συνολικά 35 συνάνθρωποί μας. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου».

  Στα μέτρα που θα λάβουν χώρα οι Αρχές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, αλλά και αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

  Εξάλλου, εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης θα έχουμε στις εισόδους και τις εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων του νησιού, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης οχημάτων, ενώ ειδικές δράσεις των Αρχών θα λάβουν χώρα και εντός των πόλεων.

  Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα τροχαίας θα έχουμε και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια του νησιού.

  Ας σημειωθεί ότι θα συγκροτηθούν από την Αστυνομία συνεργεία γενικών αλλά και ειδικών τροχονομικών ελέγχων. Όπως έγινε γνωστό, η προσοχή των αρμοδίων θα εστιαστεί στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που, βάσει στατιστικών στοιχείων, ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων: Ως τέτοια θεωρούνται η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, αλλά και η μη χρήση προστατευτικού κράνους.

  Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι θα έχουμε τον φετινό Δεκαπενταύγουστο «έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς-Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται».

  Εξάλλου, σημειώνεται ότι η Αστυνομία θα ενημερώνει τους πολίτες «μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων».

  «Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσυκλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας», αναφέρεται επιπρόσθετα στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

  Επισημαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, όπως αναφέρονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

  Τι ζητούν από τους οδηγούς

  Ενόψει της μαζικής εξόδου των εκδρομέων για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, οι Αρχές ζητούν από τους οδηγούς:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσυκλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

  (Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News