Οργή και αγανάκτηση από τους αστυνομικούς - «Τα παιδιά για όλες τις δουλειές τελείωσαν»

Κρήτη
Οργή και αγανάκτηση από τους αστυνομικούς - «Τα παιδιά για όλες τις δουλειές τελείωσαν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές καταγγελίες για τη μετατροπή τους σε μεταφορείς ψυχικά ασθενών από τους αστυνομικούς του Ηρακλείου

Την οργή και την αγανάκτησή τους για τη μετατροπή τους σε μεταφορείς ψυχικά ασθενών ατόμων, παρότι από τον περασμένο Μάιο έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο που τους απαλλάσσει από αυτόν τον ρόλο, εκφράζουν με επιστολή τους οι αστυνομικοί του Ηρακλείου.

Όπως, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι συνάδελφοί τους «επιλαμβάνονται τέτοιων μεταφορών, πολλές φορές δύο και τριών περιστατικών την ημέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά και τη στέρηση ενός ή και δύο περιπολικών ανά βάρδια από την ασφάλεια των πολιτών». Μάλιστα, όπως τονίζουν, το 14ήμερο «μπλόκο» σε νέες εισαγωγές στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ λόγω διασποράς κορωνοϊού - της μοναδικής στο Ηράκλειο - τους υποχρεώνει να μεταφέρουν τους ψυχικά ασθενείς εκτός νομού Ηρακλείου!

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου τονίζει: «Με ανακούφιση λάβαμε γνώση την 11η/05/2022 της ψήφισης του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου (Ν. 4931/2022), με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. δε θα επιφορτίζεται πλέον το πάρεργο της μεταφοράς ψυχικά ασθενών συμπολιτών μας προς τις Μονάδες Νοσηλείας και προς εξέταση για ακούσιο εγκλεισμό. Ακόμα όμως μέχρι και σήμερα, τρεις (3) σχεδόν μήνες μετά, οι συγκεκριμένες Διατάξεις του παραπάνω Νομοσχεδίου δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας σχεδόν καθημερινά να επιλαμβάνονται τέτοιων μεταφορών, πολλές φορές δύο και τριών περιστατικών την ημέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά και τη στέρηση ενός ή και δύο περιπολικών ανά βάρδια από την ασφάλεια της πόλης μας και των περιοχών των Α.Τ. της ενδοχώρας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, εντελώς ξαφνικά και χωρίς κανένα διάλογο για εξεύρεση πιθανής λύσης ή προειδοποίηση προς τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, η Διεύθυνση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝ Ηρακλείου, η μοναδική μονάδα που δέχεται για νοσηλεία ασθενείς σε όλο τον νομό μας και η μοναδική που γνωματεύει καθημερινά ποιοι χρήζουν ή όχι αναγκαστικής νοσηλείας, με ενημέρωσή της προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δ.Α. Ηρακλείου, επικαλούμενη κρούσματα COVID (σε μία χρονική περίοδο που έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα) εντός της μονάδας, ανέφερε ότι η Κλινική εισέρχεται σε καραντίνα για 14 ημέρες, με ενδεχόμενο επανεξέτασης για επιπλέον ημέρες, και ότι τα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τις ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων!!!!

Ήδη στις 03/08/2022 με εισαγγελική εντολή μεταφέρθηκε ένας ψυχικά ασθενής για εξέταση από το Α.Τ. Χερσονήσου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και ένας ακόμα από το Α' Α.Τ. Ηρακλείου στο Νοσοκομείο Χανίων, με περιπολικά οχήματα (!!!!), με αποτέλεσμα τα παραπάνω Τμήματα να χάσουν τις περιπολίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας τους, καθώς, όπως αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής νους, μιλάμε για αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, που χρήζουν του ανάλογου χρόνου για να διανυθούν, χωρίς να υπολογιστεί και η παραμονή των συνοδών αστυνομικών στα νοσοκομεία».

Πολλά τα ερωτήματα

Οι αστυνομικοί εύλογα καλούν τους αρμόδιους να τους απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήματα. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Και δημιουργούνται απ’ όλα τα παραπάνω τα εξής εύλογα ερωτήματα:

Α) Ποιος εξασφαλίζει την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων μας, αν κάποιος μεταφερόμενος ασθενής υποτροπιάσει κατά τη μεταφορά;

Β) Ποιος εξασφαλίζει την κάλυψη και τη νομική προστασία των αστυνομικών σε περίπτωση που ο ασθενής υποστεί κάποιο παθολογικό ή άλλο πρόβλημα και κατά τη μεταφορά στις εθνικές οδούς, που δεν υπάρχει πουθενά εύκαιρο πλησιέστερο ιατρείο;

Γ) Ποιος παίρνει την ευθύνη τέτοιων μεταφορών από ανθρώπους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Ιατρική ή Νοσηλευτική Επιστήμη, χωρίς καν παρουσία ιατρού ή νοσηλευτή κατά τη μεταφορά;

Δ) Αναλογίστηκε κανείς εάν και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το κενό των αστυνομικών και της περιπολίας που θα στερηθεί ο πολίτης από μια τέτοια μεταφορά εκτός νομού Ηρακλείου;

Ε) Αναλογίστηκε κανείς το κόστος εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και τις δαπάνες για συντήρηση οχημάτων κ.λπ. εξόδων από αυτές τις μετακινήσεις;

ΣΤ) Σε περίπτωση περιστατικού σε απομακρυσμένο Α.Τ. της ενδοχώρας (όπως Βιάννου, Αστερουσίων ή Φαιστού), πόσα χιλιόμετρα πρέπει να διανύσει το περιπολικό;».

Ζητούν παρέμβαση του εισαγγελέα

Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη νομική οδό

«Θα μπορούσαμε να γράφουμε για ώρες ακόμα, αλλά δε θέλουμε να καταντήσουμε γραφικοί και να χαθεί η ουσία. Επειδή όλα τα παραπάνω, πέρα από το αστείο της όλης υπόθεσης, προκαλούν αγανάκτηση και αποτροπιασμό στις τάξεις των συναδέλφων μας, αλλά και των πολιτών-συγγενών των ασθενών, παρακαλούμε τον κάθε αρμόδιο για την άμεση επίλυση του θέματος, ξεκινώντας από τον αξιότιμο κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, όπως διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ποιο λόγο πάρθηκε η απόφαση της αναστολής λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝ Ηρακλείου.

Καλούμε δε την προϊσταμένη της 7ης Υ.ΠΕ. για την άμεση επίλυση του φλέγοντος αυτού ζητήματος και την επανέναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης Μονάδας.

Καλούμε, τέλος, τους διοικητές των Α.Τ. της Δ.Α. Ηρακλείου, καθώς και τη Διοίκηση της ιδίας όπως με φειδώ δίνουν εντολή για τέτοιες μεταφορές. Δηλώνουμε, με πλήρη επίγνωση των αναγραφόμενών μας, ότι σε περίπτωση που συνάδελφος ο οποίος θα κληθεί για μεταφορά εκτός ορίων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού μας και κινδυνεύσει ή, ο μη γένοιτο, επέλθει κάποιο δυσάρεστο γι’ αυτόν αποτέλεσμα, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, η Ένωσή μας θα κινηθεί τόσο νομικά όσο και αστικά εναντίον οποιουδήποτε υπευθύνου και θα φτάσει την υπόθεση μέχρι εσχάτης δικαστικής αίθουσας.

Η κοροϊδία, ο εμπαιγμός και η φιλοσοφία “τα παιδιά για όλες τις δουλειές” τελείωσαν!!!», καταλήγει η επιστολή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News