Χελώνες καρέτα-καρέτα: «Καμπανάκι» και στην Κρήτη - Γιατί χάνουν το δρόμο προς τη θάλασσα

Κρήτη
Χελώνες καρέτα-καρέτα: «Καμπανάκι» και στην Κρήτη - Γιατί χάνουν το δρόμο προς τη θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά χελωνάκια έλκονται από φώτα και έτσι παγιδεύονται σε θάμνους, χαντάκια, παραλιακούς δρόμους και παραλιακές εγκαταστάσεις, όπου και πεθαίνουν συνήθως από αφυδάτωση και εξάντληση

Τα μικρά χελωνάκια καρέτα-καρέτα άρχισαν να βγαίνουν από τις φωλιές! Στην Κρήτη, που φιλοξενεί τον τρίτο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στην Ελλάδα, τα πρώτα χελωνάκια εντοπίστηκαν στις 24 Ιουλίου. Τα μικρά βγήκαν από φωλιά στην περιοχή του κόλπου της Μεσαράς. Ακολούθησε η νότια Πελοπόννησος στις 26 Ιουλίου, όπου βρέθηκαν τα πρώτα ίχνη νεοσσών από θηρευμένη φωλιά στο Μαυροβούνι του Λακωνικού κόλπου.

«Σβήστε τα φώτα»

«Τώρα εντείνεται η προσπάθεια να ελαττωθεί το φαινόμενο αποπροσανατολισμού των μικρών από τα φώτα και αυτό συνεπάγεται νέα καθήκοντα για τους εθελοντές μας μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου», λέει ο Θωμάς Αράπης, πρόεδρος του «Αρχελών». Τα μικρά χελωνάκια έλκονται από δημόσια και ιδιωτικά φώτα που φωτίζουν αρκετά σημεία των παραλιών ωοτοκίας. Έτσι, αντί να πάνε προς τη θάλασσα, που είναι ο φυσικός προορισμός τους, παγιδεύονται σε θάμνους, χαντάκια, παραλιακούς δρόμους και παραλιακές εγκαταστάσεις, όπου και πεθαίνουν συνήθως από αφυδάτωση και εξάντληση.

Η νομοθεσία προβλέπει μείωση της φωτορύπανσης στις περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι προγραμμάτων του «Αρχελών» επικοινωνούν για το θέμα αυτό με τις αρμόδιες Αρχές και με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις συγκεκριμένες παραλίες. «Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα δεν τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους τοπικούς φορείς, καθώς δεχόμαστε αρκετά απεγνωσμένα τηλεφωνήματα από πολίτες που ζητούν βοήθεια για να σωθούν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια, τα οποία έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης», συνεχίζει ο Θωμάς Αράπης.

Βρήκες φωλιά ή χελωνάκια;

Με τα εθελοντικά προγράμματα του «Αρχελών» παρακολουθείται συστηματικά κάθε χρόνο η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας σε συνολικά 75 χλμ. παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα. Όμως σποραδικές φωλιές της καρέτα-καρέτα καταγράφονται κάθε χρόνο και σε άλλα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής με τη βοήθεια πολιτών που επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας.

«Επίσης, σε ορισμένες περιοχές έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία με τοπικές ομάδες, όπως με τον Σύλλογο “Τουλίπα Γουλιμή”, που εποπτεύει συστηματικά τις παραλίες στη νοτιοανατολική Λακωνία υπό την επίβλεψή μας. Οι καταγραφές των σποραδικών φωλιών είναι σημαντικές για τη μελέτη των πληθυσμιακών τάσεων των θαλάσσιων χελωνών, ενόψει και της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο πρόεδρος του «Αρχελών».

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μιλήσουν με τους εθελοντές του «Αρχελών» στους σταθμούς ενημέρωσης στην πόλη της Ζακύνθου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο (Καλόνερο και Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη), στην Κορώνη Μεσσηνίας, στον Λακωνικό κόλπο (Μαυροβούνι), στο Ρέθυμνο (παλιό λιμάνι), στα Χανιά (παλιό λιμάνι) και στον κόλπο της Μεσαράς (Μάταλα), καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News