Παρά τον πληθωρισμό και την κρίση στα καύσιμα και στην ενέργεια, η όρεξη και η διάθεση του Κρητικού όχι μόνο δεν έχει στερέψει, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και διευθυντή του τουριστικού γραφείου Round Travel Αντώνη Αγγουράκη.
Ο Κρητικός καταναλώνει παραπάνω από 300 ευρώ για να πάει διακοπές σε κάποιο νησί, ενώ εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει ένα κατάλυμα. Όσο βέβαια πιο... βαθιά είναι η τσέπη του Κρητικού, τόσο πιο πολλά θα ξοδέψει...
Την ίδια στιγμή, οι διακοπές πλέον αναδεικνύονται σε ιερό καθήκον για τον μέσο Κρητικό, καθώς η “ασφυξία” των τελευταίων δύο ετών - και λόγω της πανδημικής κρίσης - έδωσε την απαιτούμενη ώθηση ώστε φέτος πολλά ξενοδοχεία σε νησιά των Κυκλάδων να γεμίσουν από Κρητικούς.
Πιο συγκεκριμένα, οι διακοπές αποτελούν μείζον ζήτημα για πολλούς Κρητικούς. Τα τελευταία δύο χρόνια, ένεκα της πανδημίας, περιορίστηκε η ζήτηση, ενώ φέτος είναι καλπάζουσα σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και διευθυντή του τουριστικού γραφείου Round Travel, Αντώνη Αγγουράκη, ο οποίος μιλώντας στη “Ν.Κ.” υποστήριξε πως φέτος οι Κρητικοί πηγαίνουν στα παραδοσιακά νησιά των Κυκλάδων που επισκέπτονταν κάθε χρόνο.
«Την περίοδο της μετά COVID εποχής, ο κόσμος έχει ανάγκη και θέληση να πάει σε κάποιο νησί... Να βγει έξω από το σπίτι του! Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο μεγάλη η βούληση όσο είναι τώρα. Εδώ στην Κρήτη “μοιραζόμασταν” και οι μισοί πήγαιναν σε κάποιο νησί όπως π.χ. στη Μήλο και άλλοι πήγαιναν στη βόρεια Ελλάδα. Οι περισσότεροι Κρητικοί πήγαιναν στις Κυκλάδες. Φέτος γέμισαν τα νησιά μας. Εκεί όπου πηγαίναμε παραδοσιακά οι Κρητικοί - Ίο, Κάρπαθο, Μήλο κ.τ.λ. - δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση και φέτος. Μάλιστα τα συγκεκριμένα νησιά έχουν γεμίσει από Κρητικούς. Οι δε ξενοδόχοι ανέβασαν τις τιμές βλέποντας την υψηλή ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγουράκης.
Την ίδια στιγμή, όπως διαμήνυσε ο τουριστικός πράκτορας, με τα ίδια χρήματα που θα πάει ο Κρητικός σε κάποιο νησί μπορεί να επισκεφτεί και το εξωτερικό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Αγγουράκης αφορούσε μια οικογένεια που πήγε για ολιγοήμερες διακοπές στη Νάξο με 475 ευρώ, εκ των οποίων τα 200 ευρώ ήταν μόνο τα εισιτήρια. Με τα ίδια σχεδόν χρήματα (450 ευρώ) θα μπορούσε να επισκεφτεί τη Βουδαπέστη με απευθείας πτήση από το Ηράκλειο για πέντε ημέρες.
Ο κ. Αγγουράκης ξεκαθάρισε πως φέτος ο Κρητικός καταναλώνει άνω των 300 ευρώ για την ξεκούρασή του, ενώ η σημασία των διακοπών είναι μεγάλη για την ψυχική του γαλήνη. «Για διακοπές, ο Κρητικός δίνει ανάλογα με το βαλάντιό του. Πιστεύω πως 300 ευρώ δίνουν οι πολίτες για να πάνε Μύκονο, Τήνο ή σε άλλα νησιά. Αυτά είναι τα χρήματα για τα ακτοπλοϊκά και τη διαμονή σε κατάλυμα. Είναι ακριβά γιατί δύο ολόκληρα χρόνια είχαν κλείσει οι επαγγελματίες τα μαγαζιά τους. Είναι ακριβός τουρισμός. Ωστόσο έχει αυξηθεί ο κόσμος που πάει διακοπές. Θεωρείται πλέον “καθήκον” να πάει κάποιος διακοπές, καθώς η καραντίνα δημιούργησε ασφυκτικά όρια στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Ο μέσος Κρητικός, ο οποίος ψάχνει για ένα κατάλυμα, κάνει δύο δουλειές και επιθυμεί να πάει διακοπές», είπε.
Διακοπές στην παραλία... επιλέγουν οι Έλληνες
Την ίδια στιγμή, διακοπές στην παραλία με κριτήριο το χαμηλό κόστος θα κάνουν φέτος οι Έλληνες, σύμφωνα έρευνα της Focus Bari/YouGov, η οποία απεικονίζει τις στάσεις, απόψεις και προθέσεις των Ελλήνων σχετικά με τα ταξίδια και τις διακοπές.
Σύμφωνα με την ταυτότητα της έκφρασης γνώμης που αφορούσε τις διακοπές, επρόκειτο για online ποσοτική πανελλαδική έρευνα (CAWI) profiles, μέσω του YouGov panel, και αφορούσε σε άντρες και γυναίκες από 18 έως 64 χρόνων (εκτίμηση ΕΣΥΕ 6.495.473 άτομα). Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 9.477 ατόμων τον περασμένο Ιούλιο από τη Focus Bari που είναι ο Affiliate Partner της YouGov για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα είδη διακοπών που προτιμούν οι Έλληνες φέτος, τονίζεται ότι οι διακοπές στην παραλία είναι στην κορυφή των προτιμήσεών τους με ποσοστό 53% του δείγματος. Στο μεταξύ, η επίσκεψη σε μια άλλη πόλη ή επίσκεψη σε φίλους ή στην οικογένεια συγκεντρώνει το 36% των προτιμήσεων των Ελλήνων. Μάλιστα στην έρευνα τονίζεται ότι ένα ποσοστό 9% του δείγματος των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δε θα πάει φέτος διακοπές.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής των διακοπών, ποσοστό 61% τονίζει ότι τα οικονομικά κριτήρια, με κυριότερη τη σχέση ποιότητας-τιμής, κυριαρχούν στην επιλογή τους. Το 50% επιλέγει με κριτήριο τη φυσική ομορφιά, το 42% λογαριάζει το κόστος των εισιτηρίων και ξενοδοχείων, ένα 29% έλκεται από τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, ενώ μόλις ένα 16% ενδιαφέρεται για τη νυχτερινή διασκέδαση.
Στο σκέλος του προγραμματισμού των διακοπών τους και συγκεκριμένα πώς και πότε σχεδιάζουν οι Έλληνες ταξίδια και διακοπές, η έρευνα αναφέρει ότι το 62% του δείγματος είναι διατεθειμένο να ταξιδέψει μακριά για να γνωρίσει καινούργια μέρη και το 58% έχει τουλάχιστον έναν προορισμό στο μυαλό του για τις επόμενες διακοπές. Μάλιστα το 31% επιστρέφει συνήθως στα ίδια μέρη για διακοπές, ενώ το 21% προτιμά να βρίσκει προσφορές διακοπών της τελευταίας στιγμής.
Στο ερώτημα της έρευνας τι εμπειρίες αναζητούν οι Έλληνες στα ταξίδια και στις διακοπές τους, τονίζεται ότι το 74% δήλωνε ότι του αρέσει να επιστρέφει από τις διακοπές έχοντας μάθει κάτι καινούργιο. Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στις διακοπές του αρέσει να περνάει χρόνο χαλαρώνοντας, ενώ ένα 68% όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό θέλει να βιώνει τον πολιτισμό της χώρας.
Ένα ποσοστό 62% στις διακοπές του αρέσκεται να επισκέπτεται μη τουριστικά μέρη, ενώ ένα 57% να περνάει χρόνο σε χόμπι και δραστηριότητες.
Τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, λόγω της πανδημίας, άλλαξαν όλα τα σχέδια για ταξίδια και διακοπές, αναφέρει η έρευνα.
Φέτος, και ενώ πλέον τα ταξίδια και οι μετακινήσεις επιτρέπονται, η έρευνα σε πολίτες 25 χωρών δείχνει ότι ο κόσμος ακόμα προτιμά να περάσει τις διακοπές του στη χώρα του. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ χωρών, με τους κατοίκους κρατών εκτός Ευρώπης να προτιμούν περισσότερο τις διακοπές στη χώρα τους παρά σε μια χώρα του εξωτερικού.
Ειδικά οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι τείνουν να συνδυάζουν διακοπές και στη χώρα τους αλλά και στο εξωτερικό (σε σύγκριση με τους κατοίκους των άλλων ηπείρων), και μέσα στην Ευρώπη, ενώ οι νότιες χώρες προτιμούν περισσότερο απ' όλες τις άλλες χώρες τις τοπικές διακοπές.