Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις έλαβε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, λίγες μόλις μέρες μετά το “άκυρο” του υπουργείου Περιβάλλοντος για το αίτημα εκπόνησης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που θα διασφάλιζε τον θεσμικό ρόλο των τοπικών φορέων, όσον αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου όταν αυτό πάψει να λειτουργεί.
Συγκεκριμένα, συνάντηση με τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη είχε χθες το πρωί ο δήμαρχος Ηρακλείου, στη διάρκεια της οποίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις σύμφωνα με τις οποίες «το ΤΑΙΠΕΔ θα σεβαστεί τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης». Η συνάντηση αυτή έγινε πολύ καιρό μετά τις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής, που τη ζητούσε με πολλά μηνύματά της, ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν σε επαφή για το σημαντικό αυτό θέμα, για μια αξιοποίηση της έκτασης που θα αφουγκράζεται, θα σέβεται και θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Αναλυτικότερα, στη συνάντηση μεταξύ Σταμπουλίδη και Λαμπρινού συμμετείχαν επίσης χθες οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Καραντινός, Γιάννης Αναστασάκης και Μανόλης Βασιλάκης, καθώς και η γενική γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού. Στη συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει ο κ. Σταμπουλίδης, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” όταν αυτό πάψει να λειτουργεί.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διευκρινίστηκε ότι ουδεμία παραχώρηση ή εκποίηση της έκτασης στο Ταμείο έχει γίνει, ούτε και πρόκειται να γίνει. Το ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά θα αναλάβει να εκπονήσει και να ωριμάσει τις σχετικές μελέτες, όταν παραλάβει το τοπογραφικό του ακινήτου από τα αρμόδια υπουργεία.
Μάλιστα ο κ. Σταμπουλίδης διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη Νέα Αλικαρνασσό θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους μελετητές και σε μεγάλο βαθμό θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο, καθώς συμφωνούν με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση (“πράσινη” ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, σύνδεση με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, οφέλη για την τοπική κοινωνία κ.ά.).
Το «άκυρο» για τον Δήμο Ηρακλείου
Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι προκλήθηκε μεγάλος προβληματισμός για την υπόθεση αυτή, όταν, πριν από λίγες μέρες, ο Δήμος Ηρακλείου δέχτηκε την απόρριψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος τού αιτήματος εκπόνησης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που θα διασφάλιζε τον θεσμικό ρόλο των τοπικών φορέων.
Ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης, σχεδίαζε να εκπονήσει ο ίδιος το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής του αεροδρομίου Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, ενώ υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετική πρόταση και προμελέτη.
Η κίνηση αυτή από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, κατόπιν προτροπών και παραινέσεων και από πλευράς αντιπολίτευσης, έγινε στοχευμένα, για έναν πολύ απλό όσο και κρίσιμο λόγο: να μπορέσει, απλούστατα, ο Δήμος Ηρακλείου να εξασφαλίσει τον θεσμικό του ρόλο στα όσα θα σχεδιαστούν και όσα θα γίνουν στην έκταση- “φιλέτο” του αερολιμένα “Ν. Καζαντζάκης”.
Με τη σύνταξη και εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού που θα ορίσει την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της τεράστιας έκτασης, ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, και κατ' επέκταση η τοπική κοινωνία, θα εξασφάλιζαν ενεργό ρόλο στον όλο σχεδιασμό.
Αλλά έφαγαν... “πόρτα”! Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν άναψε το “πράσινο φως”, όπως απαιτούταν, αλλά αντιθέτως έριξε ένα μεγαλοπρεπές... “άκυρο”.
Διά της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, απέστειλε έγγραφο την 1η Ιουλίου στον Δήμο, και συγκεκριμένα στον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό, στο οποίο ουσιαστικά απορρίπτει το αίτημα έγκρισης για την εκπόνηση Eιδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Οι λόγοι; Όπως ανέφερε το σχετικό έγγραφο του υπουργείου, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠ.ΕΝ. αναφέρει ότι δε θεωρεί σκόπιμο να εκπονηθεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο επειδή:
α) Ο ενιαίος πολεοδομικός σχεδιασμός Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Ηρακλείου θα υλοποιηθεί με το επερχόμενο ΤΠΣ (Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και θα περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό του χώρου του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”,
β) Δεν έχει πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στη νέα θέση, και
γ) Η πρόταση χωρικής ανάπτυξης της παρούσας μελέτης μπορεί να ληφθεί υπόψη κατά την εκπόνηση του ΤΠΣ.
Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο, πέρα από την απόρριψη ουσιαστικά του αιτήματος της Λότζιας, το υπουργείο επισημαίνει ότι η υπόθεση - εφόσον η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου δε διατυπώσει αντίθετη γνώμη - θα μπει στο αρχείο!
Το “άκυρο” του ΥΠ.ΕΝ. για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο
Κοινώς, δηλαδή, το υπουργείο ρίχνει ένα ηχηρό “άκυρο” στον Δήμο και διαμηνύει πως το Ειδικό Χωρικό μπαίνει στις... καλένδες! Κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως αφενός χάνεται η ευκαιρία που είχε ο Δήμος και συνολικά οι τοπικοί φορείς να διασφαλίσουν, διά του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, τον θεσμικό τους ρόλο στα τεκταινόμενα γύρω από το πλέον κρίσιμο αναπτυξιακό ζήτημα του Ηρακλείου για τις επόμενες δεκαετίες και, αφετέρου, ότι πηγαίνει στράφι η δουλειά, ο κόπος και οι δαπάνες που έχουν γίνει ήδη με την προκαταρκτική μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δήμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το “άδειασμα” αυτό, που προφανώς έρχεται να ενισχύσει κι άλλο τον προβληματισμό, τις ανησυχίες και τις υποψίες περί σχεδίων και μεθοδεύσεων γύρω από το “φιλέτο” του αερολιμένα εν αγνοία των τοπικών φορέων, σημειώθηκε πριν την τελευταία σύσκεψη που συγκλήθηκε από τον δήμαρχο Ηρακλείου για το ζήτημα.
Στη σύσκεψη, για μια ακόμη φορά, σημειωτέον, δεν παρευρέθηκαν αρμόδιοι είτε από την κυβέρνηση, είτε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Από πλευράς Δήμου, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας απάντησε με δικό του έγγραφο, στις 19 Ιουλίου, ότι δε συμφωνεί - και δεν αποδέχεται - με την απορριπτική θέση που εξέφρασε εγγράφως το υπουργείο Περιβάλλοντος, γνωστοποιώντας ότι επιμένει στην εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση του Δήμου Ηρακλείου, «καθώς το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” αποτελεί μια περιοχή στρατηγικής σημασίας και υπερτοπικής εμβέλειας, για το σύνολο της Κρήτης και της χώρας, θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτοτελώς με αναφορά στον Δήμο και στην Περιφέρεια. Αυτό ερμηνεύει την αναγκαιότητα εκπόνησης ΕΠΣ, το οποίο θα αναλύσει την περιοχή σε λεπτομερέστερη κλίμακα, ενώ θα συνοδεύεται και από τις αναγκαίες πολεοδομικές και λοιπές μελέτες (π.χ. κυκλοφοριακή, φυτευτική, περιβαλλοντική κ.ά.), που απαιτούνται για την έγκρισή του».