- Περιστατικά εξαπάτησης με αιχμή τη φοιτητική στέγη
- Επανήλθε το μοντέλο της συγκατοίκησης
- Δεν επαρκούν οι φοιτητικές εστίες
«Τέλεια παγίδα» χαρακτηρίζεται από ορισμένους η προσπάθεια εκμετάλλευσης ιδιοκτητών ακινήτων στο Ρέθυμνο, καθώς επιτήδειοι προσποιούνται τους υποψήφιους ενοικιαστές με φόντο την ανεύρεση σπιτιών για τα παιδιά τους, ειδικά μετά την ανακοίνωση των βάσεων.
Παρά το γεγονός ότι για τους επαγγελματίες του χώρου, η εξυπηρέτηση πελατών μοιάζει «σπαζοκεφαλιά», αφού τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα σε σχέση με τη ζήτηση, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τα περιστατικά απάτης, σε βαθμό δημιουργίας κοινωνικού προβλήματος.
Η ενεργειακή και οικονομική κρίση αλλά και τα δυσεύρετα σπίτια για ενοικίαση φαίνεται ότι «ξέθαψαν» από τα συρτάρια των αναμνήσεων παλιές συνήθειες, όπως εκείνες της συγκατοίκησης μεταξύ φοιτητών, τη στιγμή που ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου της τάξης των 40 τ.μ. μπορεί να κοστίσει από 400 μέχρι 500 ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο σε περιοχή περιφερειακά του κέντρου από 280 μέχρι 300 ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το λεγόμενο «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» δηλαδή ή εύρεση οικονομικής κατοικίας για έναν φοιτητή μπορεί να επιτευχθεί στην περίπτωση που οι γονείς σπεύσουν προς αναζήτηση και δεν το αφήσουν για τον Σεπτέμβρη.
Λιγοστές οι ελπίδες και για μια θέση στις φοιτητικές εστίες που δεν επαρκούν… Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς πέρυσι από τους 800 αιτήσεις που κατατέθηκαν, μόνο οι 440 κατάφεραν να αποκτήσουν την πολυπόθητη θέση και ένα δωρεάν κεραμίδι.
Δεν υπάρχει δηλαδή αμφιβολία ότι η ενοικίαση σπιτιού παραμένει η μοναδική λύση για ορισμένους που καλούνται να υπερπηδήσουν εμπόδια για να καταφέρουν να σπουδάσουν.