Έκθεση ζωγραφικής της Καδιανής Βελιγραντάκη με τίτλο «Επιφάνια» στο Αβδού

Κρήτη
Έκθεση ζωγραφικής της Καδιανής Βελιγραντάκη με τίτλο «Επιφάνια» στο Αβδού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελείται από μία σειρά 50 εικαστικών έργων περίπου, δουλεμένα με την τεχνική του λαδιού σε καμβά και της ακουαρέλας σε χαρτί

Θεματική έκθεση ζωγραφικής  της Καδιανής Βελιγραντλακη με τίτλο: «Επιφάνια», θα πραγματοποιηθεί στο Αβδού απο τις 3 έως τις 18 Αυγούστου 2022 το απογεύματα απο τις 6 έως τις 9μ.μ. για την γαία ( Μεγάλη Μητέρα) και τους  βλαστικούς θεούς.

Αποτελείται από μία σειρά 50 εικαστικών έργων περίπου, δουλεμένα με την τεχνική του λαδιού σε καμβά και της ακουαρέλας σε χαρτί, που από τη μία ,αναδεικνύουν την χαμένη σύνδεση με τη γη και τις παραδόσεις και από την άλλη, προσελκύουν με την ζωντανή έκφραση των προσώπων και των μορφών, την επανασύνδεση με το φυσικό μας στοιχείο και περιβάλλον. 

Η έκθεση, θα πλαισιωθεί από μία σειρά εκδηλώσεων που ενισχύουν την γνώση μας για τον τόπο, την συναίσθηση της εποχής που η γαία έχαιρε εκτίμησης και λατρευόταν στη θεϊκή της διάσταση μέσα από τον ετήσιο κύκλο της καλλιέργειας και σποράς της γης(φθινόπωρο, γέννηση- χειμώνας), το μεγάλωμα των καρπών-δημητριακών(άνοιξη)και τέλος τη συγκομιδή και θερισμό (καλοκαίρι, θάνατος –τέλος σοδειάς).

Πολύ πριν το 12θεο στη μινωική Κρήτη, απο τη Μεγάλη Μητέρα προήλθαν οι βλαστικοί θεοί. Ο Κρηταγενής Δίας(Γιούχτας), ο Ερμής ο Κραναίος (φαράγγι Πατσού-Αμάρι) , ο Κεδρίτης (Κάτω Σύμη, Λατώ), ο Απόλλωνας ο Στυρακίτης (Ελεύθερνα, Ταλλαία όρη) που «θυσιάζονταν" για τη μητέρα τους καθώς γεννιόντουσαν και πέθαιναν κατά τη ροή του φυσικού κύκλου και σύμφωνα με τις ισημερίες.

Σκοπός της έκθεσης για την Γαία και των παράλληλων εκδηλώσεων είναι η προσέγγιση της γνώσης για την γη και το περιβάλλον  της Κρήτης και όχι μόνο. Ένας τόπος με βαθιά πνευματική- πολιτιστική ταυτότητα και παρελθόν που οι σύγχρονες γενιές αγνοούν. Η έκθεση αυτή προσβλέπει όχι μόνο στην αναμορφωτική εμπειρία του θεατή αλλά και τη συναισθηματική προσέγγιση γύρω από τη φύση και το σεβασμό που πρέπει να της αποδοθεί.

Η έκθεση ζωγραφικής «Επιφάνια», συνδιοργανώνεται απο τον Δήμο Χερσονήσου και τον πολιτιστικό σύλλογο Αβδού.

Η πρώτη προβολή της έκθεσης «Επιφάνια» πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5 Απριλίου – 8 Σεπτεμβρίου 2019 σε Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία και Ρέθυμνο με τη συνδιοργάνωση της Αντιπεριφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Χανίων, των Δήμων Χανίων, Σητείας, Ρεθύμνου.

*Επιφάνια, ως η θέαση του θεού στη γη και την υλική ζωή. Τίτλος παρμένος από «τα Επιφάνια», το γνωστό ποίημα του Γιώργου Σεφέρη.

Παράλληλες Εκδηλώσεις:

3 Αυγούστου 2022:

7:00μ.μ. : Εγκαίνια 

8:30μ.μ.: Ομιλία του Κώστα Φυσαράκη για την έκθεση Επιφάνια

9.00μ.μ.: Πνευστοί ήχοι της Αρχέγονης Κρήτης με τον Δαμιανό Βασιλάκη

4 Αυγούστου 2022:

11.00π.μ.: Ο μύθος της Ευρώπης διασκευασμένος για παιδιά απο τη Βίκυ Χατζοπούλου.

Θα ακολουθήσει εικαστικός πειραματισμός με τη συμμετοχή των παιδιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News