Κορωνοϊός: Νέα μείωση στις νοσηλείες - Η εικόνα στα νοσοκομεία της Κρήτης

Κρήτη
Κορωνοϊός: Νέα μείωση στις νοσηλείες - Η εικόνα στα νοσοκομεία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που μιλούν για «αόρατα» κρούσματα, με τη διασπορά να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ανακοινώνεται, καθώς, μέσα στο κατακαλόκαιρο, τα τεστ και οι έλεγχοι λιγοστεύουν

Νέα μείωση για δεύτερο κατά σειρά 24ωρο, παρουσιάζουν οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου συγκριτικά με τα στοιχεία της Τρίτης 2 Αυγούστου. Σήμερα, νοσηλεύονται συνολικά 101 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες 113.

Πιο αναλυτικά, από τους 101 ασθενείς, οι 92 νοσηλεύονται σε κλινική covid και οι 9 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι. Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο Νεάπολης καταγράφονται μηδενικές νοσηλείες.

Αναλυτικά ο «χάρτης» των νοσηλειών:

 • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 43 ασθενείς, 39 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
 • Βενιζέλειο: Συνολικά 19 ασθενείς, 17 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
 • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 24 ασθενείς, 21 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 2 διασωληνωμένοι.
 • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.
 • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 6 ασθενείς σε κλινική Covid.
 • Νοσοκομείο Σητείας: 1 ασθενής σε κλινική Covid.
 • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.

Σοκ με 355 θανάτους

Μειωμένα κρούσματα αλλά μεγάλη αύξηση στον αριθμό των θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού καταγράφει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 25 με 31 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που μας πέρασε 355 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID - δηλαδή περίπου 50 άτομα την ημέρα! - και ενώ ο αριθμός  θανάτων στην προηγούμενη καταγραφή (σ.σ. το διάστημα 18 με 24 Ιουλίου) ήταν 271.

Την ίδια ώρα, μείωση σημείωσαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, αφού από τις 136.077 μολύνσεις της περασμένης εβδομάδας, ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 122.230. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που μιλούν για «αόρατα» κρούσματα, με τη διασπορά να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ανακοινώνεται, καθώς, μέσα στο κατακαλόκαιρο, τα τεστ και οι έλεγχοι λιγοστεύουν. Οι ειδικοί μάλιστα κάνουν λόγο για «κρυφή πανδημία», εφιστώντας την προσοχή όλων!

Στην Κρήτη

Μειωμένος ήταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και στην Κρήτη το διάστημα 25 με 31 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.620 νέες μολύνσεις την εβδομάδα που μας πέρασε (σ.σ. η προηγούμενη καταγραφή ήταν 8.874 μολύνσεις). Από αυτές, 3.549 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 2.164 στα Χανιά, 1.119 στο Ρέθυμνο και 788 στο Λασίθι.

Η έκθεση ΕΟΔΥ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, συνολικά 122.230 κρούσματα COVID-19 (11.716 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -11% εβδομαδιαία μεταβολή), καταγράφηκαν την εβδομάδα 25-31 Ιουλίου. Οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 20% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.474.616, εκ των οποίων 51,8% γυναίκες. Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία την εβδομάδα 25-31 Ιουλίου ήταν 2.558 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.219 ασθενείς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 138 (65,2% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 69 έτη και το 92,8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 355 θάνατοι ασθενών COVID-19 (34 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 21% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.377 θάνατοι, με το 95,8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 25-31 Ιουλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 18-24 Ιουλίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε τέσσερεις από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητική ήταν η τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη (+36%) και στην Πάτρα (+295%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Αλεξανδρούπολη (+11%), στη Λάρισα (+13%) και στην Κέρκυρα (+23%). Καθαρά πτωτική τάση διαπιστώθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (-62%), ενώ οριακή ήταν η μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στον Άγιο Νικόλαο (-14%) και στα Ιωάννινα (-23%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-10%), στο Ηράκλειο (-2%), στη Θεσσαλονίκη (+4%) και στον Βόλο (+6%).

Δωρεάν rapid tests

Στο μεταξύ, σε κεντρικά σημεία της Κρήτης θα βρίσκονται και σήμερα Τετάρτη Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται:

 • Στο Ηράκλειο: Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στο Isobox του προαυλίου της 7ης Υ.ΠΕ. από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Μελεσών από 9 π.μ. έως 10:30 π.μ. και στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, από τις 12:30 μ.μ. έως τις 2 μ.μ.
 • Στο Λασίθι: Στο παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου, από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ.
 • Στο Ρέθυμνο: Στον Δημοτικό Κήπο, στην Ηγουμένου Γαβριήλ, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.
 • Στα Χανιά: Στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, στην οδό Κυδωνίας 29, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99), από 9 π.μ. έως 12 μ., και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη, από 9:30 π.μ. έως 2 μ.μ.

Καμπανάκι για «κρυφή πανδημία»

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν για μία ακόμη φορά οι επιστήμονες, οι οποίοι μιλούν για «κρυφή πανδημία», εκτιμώντας ότι τα ενεργά κρούσματα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που δηλώνονται. Δεν αποκλείουν μάλιστα, όπως τονίζουν, να βιώνουμε το μεγαλύτερο κύμα από την έναρξη του υγειονομικού «εφιάλτη».

Όπως μάλιστα τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, δεν πρέπει να ησυχάζουμε από τον κορωνοϊό: «Η αλήθεια είναι ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται, γιατί δε δηλώνονται. Τα συμπτώματα είναι ελαφρά και θεωρούν ότι δεν είναι τόσο απαραίτητο να δηλωθεί. Έτσι δεν ξέρουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Πιστεύουν ότι είναι μια γρίπη. Βάζουν τον εαυτό τους σε έναν ιό που δεν ξέρουν τι θα τους αφήσει μελλοντικά. Δεν πρέπει να ησυχάζει κανείς από τον ιό και πρέπει να παίρνουμε μέτρα, ειδικά να φοράμε μάσκες».

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News