Κρήτη: Πότε αναμένεται η ανεξέλεγκτη επιστροφή στη γη κινεζικού πυραύλου - Πιθανό σημείο η Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Πότε αναμένεται η ανεξέλεγκτη επιστροφή στη γη κινεζικού πυραύλου - Πιθανό σημείο η Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το διάστημα από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η πτώση τμήματος κινεζικού πυραύλου που κινείται ανεξέλεγκτο σε φθίνουσα τροχιά μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του - Πιθανά σημεία για την χώρα μας εμφανίζονται η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα

Σε κατάσταση «συναγερμού» έθεσε τις αρμόδιες κρατικές Αρχές ανά τον κόσμο η προειδοποίηση του Ευρωπαικού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας για πιθανή ανεξέλεγκτη επιστροφή στη Γη ενός κινεζικού πυραύλου.

Πιθανά σημεία που ενδεχομένως να επηρεαστούν απο την πτώση του πυραύλου για την χώρα μας εμφανίζονται η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα. 

 

Μάλιστα το διάστημα από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η πτώση τμήματος κινεζικού πυραύλου που κινείται ανεξέλεγκτο σε φθίνουσα τροχιά μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Οι αρχές της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κλήθηκαν να επαγρυπνούν, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για απειλές στον εναέριο χώρο.

https://twitter.com/EU_SST/status/1553077451680522247

Οι υποψήφιες περιοχές εναλλάσσονται τις τελευταίες ώρες με τις πιθανότητες  τμήματα να πέσουν σε κατοικημένη περιοχή να είναι μικρές.

Ωστόσο έχει ήδη ανοίξει μία συζήτηση για τα «διαστημικά σκουπίδια» όπως και για τον κώδικα διαστημικής κυκλοφορίας με την σφραγίδα της Ε.Ε στο οποίο μάλιστα θα συμμετέχει και το τηλεσκόπιο του Σκίνακα.

Μετεωρική κάθοδος

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 5, ένας μεταλλικός σωλήνας μήκους περίπου 20 μέτρων και βάρους 23 τόνων, εκτιμάται ότι θα σπάσει σε κομμάτια που δεν θα καταστραφούν κατά τη μετεωρική κάθοδό τους στην ατμόσφαιρα και θα φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης.

Δεδομένου ότι το μεγάλο εξάρτημα κινείται ανεξέλεγκτο και περιστρέφεται, η ακριβής πρόβλεψη του πότε και του πού θα καταπέσουν τα συντρίμμια είναι αδύνατη.

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο της Καλιφόρνια που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, ο πύραυλος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στις 07.15 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, συν ή πλην μία ώρα. 

Η ζώνη όπου θα μπορούσαν να καταπέσουν συντρίμμια είναι μια γιγάντια περιοχή που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Αυστραλία, την Αφρική, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ασία, εκτιμά η Aerospace Corporation.

Μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα στην εκτίμηση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπορίας της ΕΕ (EASA), το διαστημικό αντικείμενο θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μέχρι τις 21.08 το βράδυ της Κυριακής.

H EASA «έχει εκτιμήσει μια σειρά πιθανών τροχιών επανεισόδου, μια από τις οποίες θα μπορούσε να επηρεάσει τον εναέριο χώρο της Νότιας Ευρώπης».

«Περιοχές / εναέριοι χώροι που δυνητικά επηρεάζονται είναι: η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία».

Ο χάρτης που παρουσίασε η υπηρεσία δείχνει την πιθανή πορεία του δορυφόρου πάνω από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον βορρά και την Κρήτη στον Νότο.

«Δεν θεωρείται μη ασφαλής κατάσταση» 

Ωστόσο η EASA διευκρινίζει πως η πτώση του αντικειμένου «δεν θεωρείται μη ασφαλής κατάσταση» που θα δικαιολογούσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας αντιμετώπισης απειλών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Ένας χρόνος και κάποιοι μήνες χρειάστηκαν για να «επιστρέψει» ο πύραυλος «Long March Five Be» στη Γη, προκαλώντας όμως αναταραχή, αφού συντρίμμια ενδέχεται να σκορπιστούν σε χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τα γραφήματα που εξέδωσε η αεροδιαστημική εταιρεία, η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πιθανές περιοχές πτώσης του πυραύλου.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη λοιπόν, σύμφωνα με την Aerospace Corporation, αναφέρει ότι κομμάτια του πυραύλου. ο ποίος έχει μήκος 30 μέτρα και ζυγίζει περίπου 22 τόνους, ενδέχεται να φτάσουν στη γη στις 20:15 ώρα Ελλάδος χωρίς ωστόσο να είναι προκαθορισμένη η πορεία της πρόσκρουσης. Αν και στο διάστημα υπάρχουν περισσότεροι από 5.000 δορυφόροι με τη ρίψη τους να γίνεται ελεγχόμενα στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, ο κινέζικος πύραυλος έχει προκαλέσει αναστάτωση ακριβώς γιατί είναι μία αναπάντεχη εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εισάγει κώδικα οδικής κυκλοφορίας, καθώς το θέμα των δορυφόρων εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την επιστήμη του διαστήματος, με τις χώρες να πετούν ανεξέλεγκτα τα διαστημικά τους σκουπίδια. Η Κρήτη με το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα αναμένεται να έχει καίριο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στην παρακολούθηση της τροχιάς των δορυφόρων επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την ακλόνητη παρουσία του Σκίνακα στο επιστημονικό «γίγνεσθαι» και την επιτυχημένη πορεία που έχει διαγράψει τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΕ θέλει να βάλει μια τάξη στο θέμα των δορυφόρων. Υπάρχει μια σχεδόν χαοτική κατάσταση εκεί πάνω σε ό,τι αφορά τις τροχιές με την ΕΕ σχεδιάζει πολιτικές ώστε να εισάγει έναν «κώδικα διαστημικής κυκλοφορίας». Η Ελλάδα από το 2023 θα καταστεί πλήρες μέλος του δικτύου EU-SST. Το τηλεσκόπιο Κρυονερίου, του Σκίνακα από την Κρήτη και του Χολομώντα από τη Θεσσαλονίκη θα δίνουν και στοιχεία για τις τροχιές των δορυφόρων.

Ιδιαίτερη προσοχή στα αεροδρόμια σε όλη τη Μεσόγειο

Παράλληλα, έχει εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία ζητείται από τις αεροπορικές εταιρείες και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αεροπλοΐα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην δραστηριότητα τους στην περιοχή της Μεσογείου.   

Ανεξέλεγκτη πορεία

https://twitter.com/EASA/status/1552628198067916802

O πύραυλος Long March 5 είχε εκτοξευτεί στις 24 Ιουλίου για να μεταφέρει σε τροχιά μια εργαστηριακή υπομονάδα για τον διαστημικό σταθμό Tiangong που συναρμολογεί η Κίνα.

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου είναι και το μεγαλύτερο τμήμα του και εγκυμονεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση ανεξέλεγκτης πτώσεις.

Στις περισσότερες εκτοξεύσεις, το πρώτο στάδιο δεν εισέρχεται σε τροχιά και καταπέφτει στον ωκεανό σε μια προϋπολογισμένη πορεία. Αν όμως φτάσει σε τροχιά, πυροδοτεί τους κινητήρες του ώστε να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και να καταπέσει στον ωκεανό.

Η περίπτωση του Long March 5B διαφέρει, αφού το πρώτο στάδιο δεν μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους κινητήρες του από τη στιγμή που θα σβήσουν. Το αντικείμενο πετά έτσι σε φθίνουσα τροχιά μέχρι να επιβραδυνθεί αρκετά από την ατμόσφαιρα ώστε να καταπέσει.

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που κινεζικός πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη. Στο δεύτερο περιστατικό, τον Μάιο του 2021, τα συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό. Την πρώτη όμως φορά, τον Μάιο του 2020, μεταλλικά θραύσματα έπεσαν σε χωριά της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπου αναφέρθηκαν μάλιστα υλικές ζημιές.

Ασαφές παραμένει τι θα έχει απομείνει από το πρώτο στάδιο μέχρι να φτάσει μέχρι την επιφάνεια. Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, περίπου 5 με 9 τόνοι συντριμμιών θα πέσουν με μεγάλη ταχύτητα στο νερό ή το έδαφος.

Δεδομένου ότι το 70% του πλανήτη καλύπτεται από νερό, η πιθανότητα συντριβής σε κατοικημένες περιοχές είναι μικρή, και σύμφωνα με την Aerospace Corporation η πιθανότητα τραυματισμών κυμαίνεται από 1 στις 230 έως 1 στις 1.000.

Σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση, το αποδεκτό επίπεδο κινδύνου για ανεξέλεγκτη επανείσοδο αντικειμένων είναι πολύ μικρότερο, 1 στις 10.000.

Παρά τον χαμηλό κίνδυνο για κατοικημένες περιοχές, η απόφαση της Κίνας να χρησιμοποιήσει πυραύλους χωρίς δυνατότητα ελεγχόμενης επανεισόδου προκάλεσε επικρίσεις από τις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι η Κίνα απέτυχε να συμμορφωθεί με τα υπεύθυνα στάνταρτ σχετικά με τα διαστημικά σκουπίδια της» είχε γράψει ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον μετά το αντίστοιχο περιστατικό του 2021.

Φωτογραφία αρχείου: Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News