Κρήτη: «Φωτιά» η φοιτητική στέγη - Λίγα και πανάκριβα τα διαθέσιμα ακίνητα (πίνακες, βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: «Φωτιά» η φοιτητική στέγη - Λίγα και πανάκριβα τα διαθέσιμα ακίνητα (πίνακες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεβασμένα κατά 20% φέτος τα ενοίκια με ταυτόχρονη μείωση 25% στα διαθέσιμα ακίνητα – Αναλυτικές τιμές για Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Ένα δυάρι, επιπλωμένο μπορεί να κοστίζει πάνω από 500 ευρώ στο κέντρο του Ηρακλείου

Το κεφάλαιο «πανελλαδικές εξετάσεις» τελείωσε, αλλά τώρα αρχίζει ο ακόμα μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τις περισσότερες οικογένειες της χώρας, που ετοιμάζονται μετά την επιτυχία του παιδιού τους να βάλουν βαθιά το χέρι στην... άδεια τσέπη τους. 

Είναι ο «πονοκέφαλος» της αναζήτησης φοιτητικής στέγης για τους νέους και τις νέες που εισάγονται σε σχολές και πρέπει άμεσα οι γονείς τους να έρθουν αντιμέτωποι με τη φριχτή πραγματικότητα των «τσουχτερών» ενοικίων, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το neakriti.gr παρουσιάζει στοιχεία τόσο για τα ενοίκια στο νησί μας όσο και σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και δικηγόρος στο επάγγελμα Κώστας Αράπογλου παραδέχεται πως οι τιμές των ενοικίων είναι στα ύψη, αφού υπάρχει έλλειψη στην προσφορά σπιτιών τούτη την περίοδο, τόσο λόγω τουρισμού όσο και λόγω σχεδόν ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας.

Αστρονομικά ποσά για σπίτια που δεν τα λες και τα «καλύτερα» από άποψη χωρητικότητας, «ηλικίας», κατάστασης κ.λπ. μπορεί κανείς να αντικρίσει και να... τρίβει τα μάτια του, μπαίνοντας στις αγγελίες της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά πραγματικά να ανταγωνίζονται ή και να ξεπερνούν σε ακρίβεια ακόμα και την Αθήνα, όπως και τη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη, όπως εξηγεί ο Κώστας Αράπογλου, δεν υπάρχουν και τα απαιτούμενα διαθέσιμα σπίτια, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά το ύψος των ενοικίων, όπως μπορούμε να καταλάβουμε αν λάβουμε υπόψη μας τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

«Είναι πολλά τα σπίτια εκείνα τα οποία έχουν βραχυχρόνια μίσθωση με Airbnb. Και την ίδια ώρα, αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι δεν έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια πολλά σπίτια για ενοικίαση. Συγκεκριμένα, η οικοδομική δραστηριότητα είχε “παγώσει” από το 2009 και μετά. Τώρα τελευταία είχε ξεκινήσει πάλι δειλά-δειλά η οικοδομική δραστηριότητα, αλλά ξανασταμάτησε λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια. Και αυτό οδηγεί σε άνοδο της τιμής των ενοικίων, που από πέρυσι είναι ανεβασμένη κατά 20%», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

«Τσούζει» το κέντρο του Ηρακλείου

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο ακριβές περιοχές στο Ηράκλειο «είναι το κέντρο ή οι οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα Πανεπιστήμια. Έχουν δηλαδή κοντινές στάσεις λεωφορείου και δε χρειάζεται να αλλάξει δύο λεωφορεία κάποιος για να πάει στο Πανεπιστήμιο. Και είναι χαμηλότερα τα ενοίκια σε περιοχές που δεν εξυπηρετούν τους φοιτητές».

Δηλαδή, ως παράδειγμα ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων λέει «ένα δυάρι, ας πούμε, επιπλωμένο μπορεί να πιάνει πάνω από 500 ευρώ στο κέντρο του Ηρακλείου».

Στο μεταξύ, όπως προσθέτει ο Κώστας Αράπογλου, «λύση στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης θα δώσει η κατασκευή φοιτητικών εστιών, που θα μπορούν να στεγάσουν 3.000 φοιτητές στο Ηράκλειο και 3.500 φοιτητές στο Ρέθυμνο, οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους θα περάσουν 3 χρόνια».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αράπογλου λέει ότι η παρούσα τουριστική περίοδος έχει μεγάλη αύξηση και έτσι επηρεάζει προς τα πάνω τις τιμές των ενοικίων.

«Αυτή η ανεβασμένη τουριστική περίοδος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρχε ο COVID. Όμως, η επόμενη τουριστική χρονιά δε θα είναι το ίδιο καλή, λόγω του ότι και οι Ευρωπαίοι τουρίστες θα έχουν οικονομική στενότητα από την αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής και λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης στις τιμές των αγαθών καθημερινής ανάγκης και της αύξησης των τιμών στα καύσιμα».

Στα ύψη το κόστος - Οι τιμές σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την τάση τιμών των φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα ανέλυσε το Spitogatos Insights με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, από τον Αύγουστο έως το άνοιγμα των σχολών τον Οκτώβριο, πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αναζητήσεις φοιτητικών διαμερισμάτων στο δίκτυο του Spitogatos. Ο κύριος όγκος των αναζητήσεων αυτών λαμβάνει χώρα από την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων έως περίπου τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο επικράτειας για το 2022, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 €/τ.μ. Παράλληλα, σημαντική μείωση της τάξης του 25% παρουσιάζει η διαθεσιμότητα (“stock”) των φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε όλη τη χώρα, με τη μικρότερη μείωση να καταγράφεται στην Αθήνα και τη μεγαλύτερη στην επαρχία, και ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως Χανιά ή Κέρκυρα.

«Η πολύ καλή τουριστική σεζόν είναι εξαιρετική για την οικονομία μας, αλλά τα τελευταία χρόνια πιέζει πολύ ανοδικά τις τιμές και καθοδικά τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων», δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, και πρόσθεσε: «Φέτος, μάλιστα, που οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά, παρατηρούμε από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις σελίδες του δικτύου μας, περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης - πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνίααλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές».

Τα στοιχεία για την Κρήτη και την επαρχία

Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο και Βόλο. H Κρήτη και η Κέρκυρα, δύο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί πέρα από περιοχές με δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα σημειώνουν την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας στην περιφέρεια σημειώνεται στην Κέρκυρα (25%) γεγονός το οποίο πιθανώς να οφείλεται στην βραχυρόνια μίσθωση. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πιθανώς να οφείλεται στην βραχυπρόσθεσμη μίσθωση που αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους επισκέπτες. Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.

«Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινά νωρίτερα με τη σειρά της. Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου», πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.

Ειδικότερα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στο Ηράκλειο αγγίζει τα 8,4 ευρώ. Σε σχέση με τις τιμές του 2021, καταγράφεται αύξηση 5%. Ο μέσος όρος τιμής διαμερίσματος έως 65 τ.μ. φτάνει τα 350 ευρώ και για ένα στούντιο τα 250 ευρώ.

Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στα Χανιά είναι τα 10 ευρώ. Σε σχέση με τις τιμές του 2021, καταγράφεται αύξηση 9,09%. Ο μέσος όρος τιμής διαμερίσματος έως 65 τ.μ. φτάνει τα 400 ευρώ και για ένα στούντιο τα 400 ευρώ.

Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στο Ρέθυμνο φτάνει τα 9,2 ευρώ. Σε σχέση με τις τιμές του 2021, καταγράφεται αύξηση 6,15%. Ο μέσος όρος τιμής διαμερίσματος έως 65 τ.μ. φτάνει τα 400 ευρώ και για ένα στούντιο τα 300 ευρώ.

Αθήνα

Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται στις περιοχές Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Στο Γουδί και τα Ιλίσια, περιοχές πολύ κοντά σε μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση ζητούμενης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντίστοιχα. Σημαντική αύξηση 12% στη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σημειώνεται και στην περιοχή του Ζωγράφου (10€/τ.μ.) η οποία αποτελεί σταθερά μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση φοιτητικών διαμερισμάτων στην Αθήνα. Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στη Νίκαια, τα προάστια του Πειραιά, την Πατησίων – Αχαρνών αλλά και την Κυψέλη. 2 Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά τη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, την ετήσια μεταβολή της ζητούμενης τιμής ανά περίπτωση, καθώς και τον μέσο όρο ζητούμενης τιμής για διαμερίσματα έως 65 τ.μ. και στούντιο στις περιοχές αυτές.

Θεσσαλονίκη

Πολλοί φοιτητές θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, στην οποία η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 8,5 €/τ.μ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία – Δόξα ενώ οι οικονομικότερες είναι η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος. Η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σε ποσοστό 12% σημειώθηκε στις περιοχές του Ευόσμου και της Νέα Παραλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News