Φαράγγι Τρυπητής: Οι κρυμμένες «συμπληγάδες» νότια του Ηρακλείου

Κρήτη
Φαράγγι Τρυπητής: Οι κρυμμένες «συμπληγάδες» νότια του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από Φαράγγι Τρυπητής, θα το ακούσετε επίσης ως Φαράγγι Αγίου Σάββα, Κατσακνέ ή Λαύρης

Το φαράγγι της Τρυπητής σχηματίζεται νότια από το χωριό Βασιλική στα Αστερούσια Όρη και μεταφέρει τα νερά της κοιλάδας ανατολικά του χωριού Μιαμού μέσω του Αγιοσαββίτη ποταμού. Το φαράγγι αν και απέχει 70 χιλιόμετρα περίπου από το Ηράκλειο αξίζει κάθε μέτρο που θα διανύσει κανείς για να φτάσει στον προορισμό.

Το μήκος του κυρίως φαραγγιού είναι περίπου 4 χιλιόμετρα, με αξιοσημείωτο το γεγονός του αρκετά στενού περάσματος των βράχων του που παραμένει στη διάθεση των επισκεπτών, με την παραλία της Τρυπητής να τους περιμένει στην έξοδο του.

Είναι ένα από τα λιγοστά κρητικά φαράγγια που προσφέρουν την δυνατότητα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να το προσεγγίσει οδικώς, χωρίς να είναι απαραίτητο να το περπατήσει και θα ανταμειφθεί αντικρίζοντάς τις «συμπληγάδες» πέτρες που φαίνεται σαν να ενώνονται.

Ανάμεσα από το στενό που δημιουργείται περνάει ο δρόμος που ίσα-ίσα χωράει ένα αυτοκίνητο. Στη έξοδο συναντά κανείς το ναό της Παναγίας της Τρυπητής ή Πρωτοσεπτεμβριανής από την οποία δανείζεται και το Φαράγγι το όνομα του.

Φτάνοντας στην παραλία, η μεγάλη ήρεμη ακρογιαλιά αλλά και τα καθαρά σκούρα πράσινα νερά κόβουν την ανάσα. Τα αλμυρίκια δε, προσφέρουν τη σκιά που αναζητά κανείς για μια δόση δροσιάς.

Εκτός από Φαράγγι Τρυπητής, θα το ακούσετε επίσης ως Φαράγγι Αγίου Σάββα, Κατσακνέ ή Λαύρης. Πάνω από την ανατολική πλαγιά του Στενού Φαραγγιού, στο λόφο Παπούρι έχει εντοπιστεί σπουδαίος πρωτομινωικός οικισμός, ενώ στην τοποθεσία Καλόκαμπος έχουν εντοπιστεί θολωτοί τάφοι.

(Φωτογραφίες cretanbeaches.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News