Βάσεις 2022: Μέχρι αύριο οι ανακοινώσεις - Πότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Κρήτη
Βάσεις 2022: Μέχρι αύριο οι ανακοινώσεις - Πότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αργότερο αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, ενδεχομένως και σήμερα, πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις για τους υποψηφίους των πανελλαδικών 2022

Το αργότερα αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, ενδεχομένως και σήμερα, πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις για τους υποψηφίους των πανελλαδικών 2022, όπως έκανε γνωστό χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως τόνισε για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τα τελικά αποτελέσματα εντός του Ιουλίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

«Τα τελικά αποτελέσματα, για πρώτη φορά έπειτα από 59 χρόνια, θα εκδοθούν στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό».

Ο υποψήφιος, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, μπορεί να λάβει τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό του, αν έχει γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η κ. Κεραμέως σημείωσε επιπλέον ότι θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ. Η αγωνία λοιπόν για χιλιάδες υποψηφίους και στην Κρήτη τελειώνει και το όνειρο για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται πραγματικότητα.

Πότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Ως προς τη νέα σχολική χρονιά, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τους διορισμούς στην εκπαίδευση, σημείωσε ότι αυτοί αγγίζουν τις 25.000, από το 2020 έως το 2022.

«Θα ξεκινήσουμε με την καλύτερη στελέχωση και την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών», τόνισε.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Καζαντζάκης, έδωσε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του για τις φετινές εξετάσεις. Όπως είπε, η φετινή σχολική χρονιά είναι πολύ διαφορετική, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα στατιστικά των μαθημάτων, με αποτέλεσμα οι όποιες εκτιμήσεις να κινούνται στην υποκειμενική σφαίρα.

Μιλώντας για τις βάσεις, υποστήριξε πως συνολικά όλες οι σχολές θα κινηθούν πτωτικά, με εξαίρεση τις χαμηλόβαθμες σχολές του 3ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου αναμένεται μια μικρή αύξηση των βάσεων.

Αναφερόμενος στο 1ο πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης υποστήριξε πως οι βάσεις θα κινηθούν χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος εξήγησε πως ένας βασικός λόγος είναι ο λιγότερος αριθμός υποψηφίων του συγκεκριμένου πεδίου σε σχέση με πέρυσι. Φέτος, ήταν μόνο 18.000 οι υποψήφιοι από το πρώτο πεδίο.

Μιλώντας για το 2ο πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης υποστήριξε πως θα υπάρξει μια γενικότερη μείωση των βάσεων, καθώς οι υποψήφιοι έγραψαν χαμηλότερα στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής, παρά την καλύτερη εικόνα των γραπτών της Χημείας. «Θα έχουμε μείωση των μορίων στις υψηλόβαθμες και θα είναι συγκρατημένη η κατάσταση στις χαμηλόβαθμες», ανέφερε.

Μιλώντας για το 3ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε: «Στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου πεδίου, που είναι οι Ιατρικές σχολές, και του 4ου πεδίου, που είναι Οικονομικές σχολές, αναμένεται μείωση των βάσεων εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων σε Μαθηματικά, Φυσική και Βιολογία. Η χαμηλότερη βάση της Ιατρικής θα κινηθεί στα 18.000 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του 3ου και του 4ου πεδίου, όπως είναι οι Νοσηλευτικές για παράδειγμα, θα σημειωθεί άνοδος των βάσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News