Πολάκης: Στο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ δεν έχει παιχτεί ούτε μια σκαλιδέ όπως λέμε στην Κρήτη

Κρήτη
Πολάκης: Στο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ δεν έχει παιχτεί ούτε μια σκαλιδέ όπως λέμε στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση του κ. Πολάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση σχετικά με τον ΒΟΑΚ

Ο Παύλος Πολάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:  κ. Καραμανλή, σήμερα  Τρίτη 26 Ιουλίου του 2022, κλείνουμε τρία χρόνια από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε την κυβέρνηση και στο διάστημα αυτό «στο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ δεν έχει παιχτεί ούτε μια σκαλιδέ όπως λέμε στην Κρήτη».

Συνεχίζοντας ο Π. Πολάκης ανάφερε ότι:

«Για δυο χρόνια μας λέγατε ότι ο Σπίρτζης δεν μας παρέδωσε τίποτα, τη στιγμή που παραλάβατε έτοιμο σχέδιο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Θα κάνουμε ενιαίο έργο μας λέγατε, μια ενιαία δημοπράτηση, δεν είναι σχέδια αυτά του Σπίρτζη, είναι γονατογραφήματα, θυμάμαι να δηλώνετε χαρακτηριστικά.

Και τι κάνετε σήμερα μετά από τρία χρόνια; Τη στιγμή που δεν έχετε κουνήσει μισή πέτρα πάνω στην άλλη, έρχεστε να μας ανακοινώσετε ότι υλοποιείτε ακριβώς το σχεδιασμό του Σπίρτζη, δηλαδή την υλοποίηση του έργου σε τρία κομμάτια:  το μεγάλο έργο των 150 χλμ Ηράκλειο-Χανιά (που υπολογίζω ότι περιλαμβάνει και την επέκταση προς το Καστέλι της Κισάμου που είχε ανακοινώσει ο Σπίρτζης), το 2ο κομμάτι με τη σύμβαση παραχώρησης και το 3ο με το Δημόσιο Έργο.

Θα πρέπει να ζητήσετε μια πολύ μεγάλη συγνώμη, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τον Χρήστο Σπίρτζη, διότι οι αρχικές καταγγελίες σας, ότι δεν σας παραδώσαμε τίποτα, κατέληξαν στην απόφαση να συνεχίσετε ακριβώς αυτό που σας παρέδωσε ο Σπίρτζης.

Πως είναι δυνατόν να προκηρύσσει και να έχει προϋπολογισμό ο Σπίρτζης 72 εκ € για14 χιλιόμετρα και εσείς για το ίδιο Δημόσιο Έργο να προκηρύσσετε διαγωνισμό 186 εκ €; Τόσο πολύ αυξήθηκε η πίσσα, το τσιμέντο κλπ; Άλλωστε ο διαγωνισμός, αν δεν απατώμαι, προκηρύχθηκε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Να δεχτώ ένα 20% αύξηση του κόστους αλλά από τα 72 εκ €, στα 186 εκ €, η διαφορά είναι μεγάλη.

Με έκπτωση μάλιστα σε οδικό έργο, μόλις 7%, όταν σε όλα τα οδικά έργα που έχουν δημοπρατηθεί από τη μεταπολίτευση και μετά το ποσοστό της έκπτωσης ήταν 40 ως 50%.

Αλλά ξέρετε ποιο είναι το λάθος και θα μπορούσατε να το διορθώσετε κ. Καραμανλή, διότι ξέρετε τις τιμές της πιάτσας και ξέρετε ότι όλοι κρύβονται πίσω από τις τιμές ΑΤΟΕ (Αναλυτικό Τιμολόγιο Οικοδομικών Εργασιών), το κατασκεύασμα του παρελθόντος του κ. Λαλιώτη.

Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν και τα «κωλόκουρα». Δόθηκε ένα έργο με 186 εκ € και με 7% μόνο έκπτωση, το οποίο πήρε η ΆΚΤΩΡ και ενώ προσέφυγαν αρχικά οι μικρές εργολαβικές εταιρείες στην Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ξαφνικά αποσύρθηκαν. Γιατί αποσύρθηκαν;

Να σας το πω εγώ ευθέως: διότι έπεσε το «κωλόκουρο¨, δηλαδή μαύρη αμοιβή από την εταιρεία η οποία πλειοψήφησε στο έργο για να αποσυρθούν. Διότι, όταν ένα έργο που στη χειρότερη των περιπτώσεων κοστίζει αντί για 72εκ € που είχε αρχικά προκηρυχθεί, 100 εκ € και  εσύ το προκηρύσσεις για 186 εκ €, τότε περισσεύουν μερικά εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν στους μικρότερους εργολάβους προκειμένου να τραβηχτούν πίσω ή και όπου αλλού…

Το έχω πει στο παρελθόν, το ξαναλέω και σήμερα, τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν και θα εγκαινιαστούν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εσείς για τρία χρόνια παζαρεύατε και δεν ξέρω αν τους βρήκατε, αυτούς που θα πάρουν τα διόδια. Εγώ σας λέω από τώρα ότι διόδια σε αυτό το έργο, ότι και να υπογράψετε, δεν θα μπουν. Θα μπει αυτό που είχε προβλέψει ο Χρήστος Σπίρτζης, δηλαδή η «βινιέτα» στους επισκέπτες. Αυτό το έργο αποτελεί ανταπόδοση στην Κρήτη για την καθυστέρηση δεκαετιών της κατασκευής ενός αξιοπρεπή αυτοκινητόδρομου, τόνισε ο Π. Πολάκης.

Τρία χρόνια τώρα δηλώνετε ότι θα το υλοποιήσετε ως ενιαίο έργο, ότι θα βρείτε λεφτά από τον «Άρη» ή δεν ξέρω από πού αλλού και εντέλει ακολουθείτε αυτό που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας μια τεράστια υπερτιμολόγηση στο πρώτο έργο που δημοπρατείτε, κατέληξε ο Βουλευτής Χανίων».

Επίκαιρη Ερώτηση του Π. Πολάκη, σχετικά με τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΓΝ Χανίων

Συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Χανίων Π. Πολάκης, σχετικά με τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΓΝ Χανίων.

Σύμφωνα με τον Π. Πολάκη, το Νοσοκομείο Χανίων, αυτό που ζει το τελευταίο διάστημα δεν το έχει ξαναζήσει από τη στιγμή που φτιάχτηκε, επί εποχής του αείμνηστου Μανώλη Σκουλάκη. Σε αυτό το Νοσοκομείο, τόνισε ο Βουλευτής Χανίων, δώσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής μας την τετραετία 2015-2019 προκειμένου να «σταθεί στα πόδια του», ανοίγοντας εν μέσω μνημονίων μια σειρά από καινούργια τμήματα. Στην τετραετία αυτή το νοσοκομείο ενισχύθηκε με περισσότερα από 350 άτομα νέο προσωπικό, ενώ παράλληλα ανοίξαμε: αιμοδυναμικό τμήμα, τμήμα πυρηνικής ιατρικής, θωρακοχειρουργική και παιδοχειρουργική κλινική.

Σήμερα που συζητάμε, μια εβδομάδα μόλις μετά την κατάθεση της ερώτησης στην οποία αναφέρουμε ότι η ορθοπεδική κλινική και τα ΤΕΠ έχουν αγγίξει τα όρια λειτουργίας τους και ότι η πνευμονολογική κλινική δυο χρόνια τώρα λειτουργεί μόνο για περιστατικά covid, έχει παραιτηθεί ο Διευθυντής του ΤΕΠ, ο κ. Καστρινάκης, έχει παραιτηθεί ο Διευθυντής Χειρουργός κ. Τσινιμικάκης, ο οποίος για 21 χρόνια υπηρέτησε το ΓΝ Χανίων ενώ ετοιμάζονται και άλλοι γιατροί να παραιτηθούν ακόμα και από την ουρολογική κλινική.

Ο κ. Μπέας, διοικητής του ΓΝ Χανίων, έχει αποφασίσει ότι ο τρόπος να διοικεί είναι το εντέλλεσθε, διαταράσσοντας έτσι την όποια εργασιακή ειρήνη υπήρχε στο νοσοκομείο, καταστρέφοντας προσπάθειες ετών και έχοντας στην ουσία δημιουργήσει μια οριακή κατάσταση, η οποία υποβοηθείται και από την εντελώς παράλογη απόφαση σας να κρατάτε εκτός ΕΣΥ, εν μέσω ενός νέου πανδημικού κύματος, ένα μεγάλο αριθμό υγειονομικών σε αναστολή.

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο Π. Πολάκης, απαντώντας στην κ. Γκάγκα η οποία κόντρα σε όσα βιώνει κάθε κάτοικος της πόλης των Χανίων ανέφερε ότι βλέπει ένα νοσοκομείο που πηγαίνει μπροστά, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «κ. Γκάγκα από ότι φαίνεται ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα».

Συνεχίζοντας ο Π. Πολάκης ανέφερε:

Την τριετία 2017-2019, εν μέσω μνημονίων, προσλάβαμε στο ΓΝ Χανίων: 37 μόνιμους γιατρούς, 34 επικουρικούς, 81 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 198 λοιπό προσωπικό, σύνολο χωρίς τους ειδικευόμενους, 357 άτομα.

Σήμερα, εσείς μας λέτε ότι με πάνω από δυο χρόνια πανδημίας και χωρίς όρια δαπανών, έχετε αυξήσει το προσωπικό κατά 200 άτομα μέσα στα οποία υπολογίζετε τις ανανεώσεις θητείας του υπάρχοντος προσωπικού και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Την ίδια στιγμή, η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί χάρη στην εξάμηνη παράταση υπηρεσίας που δόθηκε στους προς συνταξιοδότηση, το ΤΕΠ αδειάζει και η κλινική covid σας έστειλε χθες εξώδικο προκειμένου να ανοίξετε επιτέλους ξανά την πνευμονολογική κλινική. Χρειάζεται πια άλλος σχεδιασμός.

Βρήκατε προγραμματισμένες και έτοιμες 10.000 θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού και το 1ο πράγμα που κάνατε ήταν να ακυρώσετε τις 1000 θέσεις μόνιμων γιατρών που είχαμε προλάβει να προκηρύξουμε το 2019, με αποτέλεσμα το Μάρτη του 2020 και με την εμφάνιση της πανδημίας να τρέχετε να τις επαναπροκηρύξετε. Από τις υπόλοιπες θέσεις έχετε προκηρύξει μόνο 500 θέσεις για τα ΤΕΠ και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει από τους 79.350 μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ που παραδώσαμε τον Ιούνιο του 2019, σήμερα να υπηρετούν, σύμφωνα με την απογραφή του Μαΐου του 2022, μόνο 73.955, δηλαδή 5.395 λιγότεροι. Το επιπλέον επικουρικό προσωπικό που έχετε προσλάβει, δυστυχώς δεν αλλάζει την κατάσταση, γιατί την ίδια στιγμή έχετε βγάλει εκτός συστήματος 6.000 ανθρώπους με αναστολή. Γυρίστε τους πίσω γιατί πεθαίνει κόσμος.

Καταλήγοντας ο Π. Πολάκης τόνισε: Δώστε άμεσες λύσεις και πείτε στον κ. Μπέα να κόψει τα εντέλλεσθε. Αν συνεχίσει να διοικεί με τον ίδιο τρόπο σε λίγο καιρό δεν θα μείνει άνθρωπος στο ΓΝ Χανίων.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News