Καύσωνας: Πως να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες - Τι προτείνουν οι ειδικοί (βίντεο)

Κρήτη
Καύσωνας: Πως να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες - Τι προτείνουν οι ειδικοί (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου - Ευάλωτα στην ηλίαση και τη θερμοπληξία τα παιδιά - Η σωστή ενημέρωση «θωράκιση» απέναντι στον καύσωνα

Το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πλανήτη ήρθε και στην Ελλάδα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να δοκιμάζουν ήδη κυρίως το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, ενώ την ανιούσα πήρε ο υδράργυρος και στην Κρήτη.

Με τη θερμοκρασία να φτάνει στο ζενίθ, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι, αλλά ιδιαιτέρως τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.

Στο neakrti.gr μίλησε ο Γενικός Ιατρός και Συντονιστής της 1ης ΤΟΜΥ Ηρακλείου, Βαρθάλης Διονύσης, για τα  ειδικά μέτρα προστασίας προς όλες τις ευάλωτες ομάδες από τον καυτό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, όταν η θερμοκρασία φτάσει σε μη ανεκτά επίπεδα από τον ανθρώπινο οργανισμό και σε συνέργεια με άλλους παράγοντες, δημιουργούνται  καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι ηλικιωμένοι, μωρά και μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον, ενώ ισχυρή είναι η σύσταση των ειδικών προς όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

• Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

• Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

• Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

• Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

• Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

• Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

• Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό.

• Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

• Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.

• Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

• Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

• Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

• Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

• Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η σωστή ενημέρωση για την αναγνώριση του πιθανού κινδύνου από τη ζέστη μπορεί να αποτρέψει πολλά συμβάντα θερμοπληξίας και ηλίασης κατά τη διάρκεια του σφοδρού κύματος καύσωνα, ειδικότερα όταν πρόκειται για τον οργανισμό ενός παιδιού ή και βρέφους.

Λίγο νερό για τα αδέσποτα εν μέσω καύσωνα 

Τέλος, τις ημέρες του καύσωνα τους ίδιους κινδύνους από τις υψηλές θερμοκρασίες αντιμετωπίζουν και όλα τα ζώα, αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα. Ένα μπολάκι με νερό μπορεί να σώσει τις ημέρες του καύσωνα τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στη γειτονιά μας. Έτσι λοιπόν καλό είναι να αφήνουμε σε σκιερό μέρος ένα μπολάκι με νερό για να μπορούν κι αυτά να δροσίζονται, κάτι που άλλωστε δεν μας στοιχίζει απολύτως τίποτε.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News