Ηράκλειο: Επιτελούς λύση για τα λύματα από Καρτερό ως Κοκκίνη Χάνι - Το προφίλ του έργου

Κρήτη
Ηράκλειο: Επιτελούς λύση για τα λύματα από Καρτερό ως Κοκκίνη Χάνι - Το προφίλ του έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από περιπέτειες, υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χερσονήσου και του αναδόχου για το έργο του βιολογικού, που θα παρέχει και επεξεργασμένο νερό προς άρδευση

Περιβαλλοντική αναβάθμιση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών έρχεται μέσα στα επόμενα χρόνια στο παραλιακό μέτωπο Καρτερού- Κοκκίνη Χάνι- Βαθειανού Κάμπου, μέσω της δρομολόγησης του σημαντικού έργου κατασκευής βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος θα δέχεται τα λύματα απ’ όλη αυτή την τουριστική περιοχή.

Το έργο, μετά από αρκετές περιπέτειες και εμπλοκές, μπαίνει και με τη βούλα πλέον στις «ράγες» καθώς χθες «έπεσαν» οι υπογραφές της σχετικής σύμβασης μεταξύ του δημάρχου Χερσονήσου και του αναδόχου εργολάβου. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Χερσονήσου θα συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς πέρα από την επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος, με το έργο του βιολογικού θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να αξιοποιηθεί προς άρδευση και ένας μεγάλος όγκος υδάτων, κατόπιν επεξεργασίας των λυμάτων.

«Οραματικές παρεμβάσεις στον τομέα της επεξεργασίας λυμάτων και της αξιοποίησης υδάτινων πόρων για άρδευση βάζει σε τροχιά υλοποίησης ο Δήμος Χερσονήσου, προωθώντας έργα με ισχυρή και πολύπλευρη αναπτυξιακή δυναμική. Σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Καρτερού, Βαθειανού Κάμπου και Κοκκίνη Χάνι», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου, υπενθυμίζοντας ότι «το έργο πέρασε από σαράντα κύματα, απεντάχθηκε το 2017, ωστόσο με την επιμονή και τις συντονισμένες ενέργειες της σημερινής δημοτικής Αρχής Χερσονήσου εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες πιστώσεις και πλέον το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.130.000 ευρώ, μπαίνει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης».

Όπως επισημαίνεται, σε συνδυασμό με τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε Χερσόνησο, Μάλια και Γούβες, δρομολογούνται πλέον λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών που ταλανίζουν τον Δήμο Χερσονήσου, αλλάζοντας το status quo τόσο σε θέματα επεξεργασίας λυμάτων, όσο και αξιοποίησης υδάτινων πόρων για άρδευση. Παράλληλα, καλύπτεται το σύνολο σχεδόν του παραλιακού μετώπου του Δήμου Χερσονήσου με σύγχρονες υποδομές επεξεργασίας λυμάτων.

«Απαντάμε σε ανάγκες δεκαετιών»

«Ξεκινούν άμεσα εμβληματικά έργα που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο στην επεξεργασία λυμάτων και την αξιοποίηση νερού για άρδευση. Πρόκειται για έργα που απαντούν σε ανάγκες δεκαετιών του τόπου μας και η ολοκλήρωσή τους θα δημιουργήσει νέα αναπτυξιακά δεδομένα για τον Δήμο Χερσονήσου», δήλωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και πρόσθεσε: «Ο βιολογικός Καρτερού, Βαθειανού Κάμπου και Κοκκίνη Χάνι είναι ένα έργο με ισχυρό κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Από τη μία θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και από την άλλη θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης μεγάλου όγκου υδάτινων πόρων για άρδευση».

Το έργο αφορά στην κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων που ενσωματώνει τις νεότερες τεχνολογίες επεξεργασίας με μεμβράνες. Εξασφαλίζεται έτσι πολύ καλή ποιότητα εξόδου επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να προστατεύεται αφενός το φυσικό περιβάλλον, αλλά και να γίνεται πιο εύκολη η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων και να εξοικονομούνται φυσικοί πόροι.

Σκοπός του έργου είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης των παραγόμενων αστικών λυμάτων των οικισμών Καρτερού, Κοκκίνη Χάνι και Βαθειανού Κάμπου του Δήμου Χερσονήσου.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, του προέδρου της ΔΕΥΑΧ Μανόλη Ματθαιάκη, του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΧ και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου Γιώργου Χειρακάκη, των αντιδημάρχων Κώστα Αναστασάκη, Κώστα Ζαχαριουδάκη και Μανόλη Καλαϊτζάκη, και των αναδόχων του έργου.

Τι περιλαμβάνει - Το προφίλ του έργου

Το έργο που συμβασιοποιήθηκε χθες από τον Δήμο Χερσονήσου αφορά στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Καρτερού και Κοκκίνη Χάνι-Βαθειανού Κάμπου του Δήμου, για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού αιχμής (Ι.Π. 9.929).

Η εγκατάσταση θα σχεδιαστεί βασισμένη στο σύστημα ενεργού ιλύος, με εμβαπτιζόμενες μεμβράνες υπερδιήθησης (MBR).

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των οικισμών Καρτερού και Κοκκίνη Χάνι-Βαθειανού Κάμπου θα αποτελείται συνοπτικά από τα κάτωθι επιμέρους τμήματα:

 • Έργα εισόδου και προεπεξεργασίας,
 • Μονάδες βιολογικής επεξεργασίας,
 • Κτήριο χημικών,
 • Μονάδα χλωρίωσης-αποχλωρίωσης λυμάτων,
 • Μονάδα μεταερισμού-βιομηχανικού νερού,
 • Μονάδα πάχυνσης- αποθήκευσης - κτήριο μηχανικής αφυδάτωσης (μαζί με την κατασκευή κεκλιμένου στεγάστρου κατ’ επέκτασή του) ιλύος,
 • Σύστημα απόσμησης,
 • Βοηθητικές εγκαταστάσεις- δίκτυα υποδομής- διαμόρφωση χώρου,
 • Κτήριο εξυπηρέτησης της εγκατάστασης,
 • Κτήριο ενέργειας,
 • Έργα διάθεσης,
 • Σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου, το οποίο θα καλύπτει την ΕΕΛ.

Επίσης, στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται και κάθε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, η οποία είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη κατασκευή και άρτια και αποδοτική λειτουργία του έργου, έστω και αν δεν αναφέρεται ρητά στα Τεύχη Δημοπράτησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News