Λα.Συ Μαλεβιζίου: Για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα, υπάρχουν ένοχοι

Κρήτη
Λα.Συ Μαλεβιζίου: Για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα, υπάρχουν ένοχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαλεβιζίου

Πριν λίγες μέρες μια εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Μαλεβιζίου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η εργαζόμενη αν και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, είχε μέρες να πάρει ρεπό, όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι.

Το νέο εργατικό ατύχημα συνέβη περίπου μια εβδομάδα μετά τη στάση εργασίας που έκαναν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας και το ψήφισμα που έστειλαν στο δήμο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη διεκδίκηση τους ανάμεσα σε άλλα, για:

Πρόσληψη προσωπικού, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ρεπό, πληρωμές στην ώρα τους, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, σύγχρονα μηχανήματα και υποδομές, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια τους.

Όλες αυτές τις ημέρες, η Δημοτική Αρχή, ούτε όρισε δημοτικό συμβούλιο, ούτε τοποθετήθηκε δημόσια, ούτε πήρε κάποιο μέτρο. Κοινώς «έκανε την πάπια».

Για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα υπάρχουν ένοχοι και σίγουρα δεν φταίει το ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» ή «η κακιά η ώρα». Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες. Είναι οι πολιτικές που ακολουθούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις και οι Δήμοι που βλέπουν τις ανάγκες, τα δικαιώματα, την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος.

Είναι ένοχοι γιατί κάνουν πιο πιθανά τα ατυχήματα όταν:

  • αρνούνται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας
  • εντατικοποιούν την εργασία, αφού δεν δίνουν ρεπό και άδειες, δεν προσλαμβάνουν επαρκές και μόνιμο προσωπικό
  • δεν προσαρμόζουν τις θέσεις εργασίας στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες των εργαζομένων

Και επειδή η κύρια επιδίωξη τους είναι με την υποστελέχωση και την απαξίωση των υπηρεσιών, να παρουσιάσουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας ως μονόδρομο, δηλώνουμε ότι:

όπως και πριν μερικά χρόνια σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων και ακυρώθηκε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας που έκανε η προηγουμένη Δημοτική Αρχή και νυν μείζονα αντιπολίτευση, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Στεκόμαστε αγωνιστικά και αλληλέγγυα δίπλα στους εργαζόμενους που με αξιοπρέπεια διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Ευχόμαστε περαστικά και καλή δύναμη στην εργαζόμενη του Δήμου μας και στην οικογένεια της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News