Ηράκλειο: Σε κατάσταση σοκ πολίτες -Λαμβάνουν μπιλιετάκια χιλιάδων ευρώ για χρέη νεκρών συγγενών τους (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Σε κατάσταση σοκ πολίτες -Λαμβάνουν μπιλιετάκια χιλιάδων ευρώ για χρέη νεκρών συγγενών τους (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών τους βρίσκονται αρκετοί πολίτες για παλιά χρέη νεκρών συγγενικών τους προσώπων προς το δημόσιο

Με τον εφιάλτη των κατασχέσεων τραπεζικών τους λογαριασμών βρίσκονται αντιμέτωποι αρκετοί πολίτες για παλιά χρέη νεκρών συγγενικών τους προσώπων προς το δημόσιο.

Πρόκειται μάλιστα για χρέη ακόμα και από την δεκαετία του 1980, για τα οποία όπως υποστηρίζουν δεν γνώριζαν το παραμικρό ενώ δεν είχαν λάβει καμία ειδοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία, όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ηρακλειώτισσας, η οποία ενημερώθηκε πριν λίγες ημέρες για ένα χρέος στο ΙΚΑ του πρώην συζύγου της, ύψους 1.702 ευρώ και αφού προηγουμένως έγινε κατάσχεση χρημάτων τόσο στον δικό της τραπεζικό λογαριασμό όσο και της κόρης της.

Συγκεκριμένα, 20 χρόνια πέρασαν από τότε που ο σύζυγος της σκοτώθηκε σε τροχαίο, και ανοίγοντας το ραβασάκι του ΕΦΚΑ δεν πίστευε στα μάτια της διαβάζοντας πως βρίσκεται αντιμέτωπη με χρέος του πεθαμένου της συζύγου, το οποίο είχε ο ίδιος αφήσει απλήρωτο πριν από περίπου 40 χρόνια.

Μάλιστα, το ΙΚΑ της μπλόκαρε τους λογαριασμούς της, ενώ προχώρησε σε κατάσχεση και στον λογαριασμό της κόρης της.  

Πρόκειται για χρέη ακόμα και από τη δεκαετία του ’80, για τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δε γνώριζαν το παραμικρό, ενώ δεν είχαν λάβει καμία ειδοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως η Ηρακλειώτισσα η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, ανέφερε: «Ήρθε ένα χαρτί στα παιδιά μου ότι πρέπει να πληρώσουν 1.700 ευρώ, ένα χρέος του πατέρα τους, πριν από 40 χρόνια! Από το 1983 μέχρι σήμερα πόσα χρόνια είναι; Τριάντα εννέα χρόνια. Δεν το γνώριζαν, αλλιώς θα το είχαν πληρώσει. Έχουν κάνει κατάσχεση και έχουν μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς. Ένα μήνυμα προς τον κ. Μητσοτάκη: Να δώσει εντολή να διαγραφούν όλα τα χρέη μετά από 20 χρόνια και στα παιδιά μου και σε όλους που δεν έχουν να τα πληρώσουν», είπε με αγανάκτηση η Ηρακλειώτισσα, τονίζοντας πως βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόγνωση.

«Ο άνδρας μου πέθανε σε τροχαίο πριν από 20 χρόνια. Δεν είχα λάβει ποτέ καμία ειδοποίηση», σύμφωνα με την ίδια. Είναι λοιπόν χαρακτηριστική η υπόθεση της Ηρακλειώτισσας αυτής, η οποία ενημερώθηκε πριν από λίγες μέρες για ένα χρέος στο ΙΚΑ του πρώην συζύγου της, ύψους 1.703 ευρώ, κι αφού προηγουμένως έγινε κατάσχεση χρημάτων τόσο από τον δικό της λογαριασμό όσο και από αυτόν της κόρης της.

Αμέσως, όπως λέει, πήγε στην τράπεζα για να δει τι συμβαίνει. «“Γιατί μου τον μπλοκάρατε τον λογαριασμό;”, ρώτησα. Μου λένε “δε φταίμε εμείς, φταίει το ΙΚΑ”. Πήγα στο ΙΚΑ και από ’κει μου λένε “δε φταίμε εμείς, φταίει η τράπεζα”»!

Μάλιστα, πριν καταλάβει ότι της είχαν κάνει κατάσχεση του λογαριασμού, η ίδια είχε πάει στο σούπερ-μάρκετ και είχε κάνει κάποιες αγορές. Όταν, λοιπόν, έβγαλε την κάρτα να πληρώσει, άκουσε την υπάλληλο να της λέει ότι «η κάρτα απορρίπτεται»... «Ξέρω ότι τα χρέη μετά από 20 χρόνια διαγράφονται. Γιατί αυτά τα χρέη δεν τα έχουν διαγράψει; Γιατί κυνηγάνε τους ανθρώπους τώρα, μετά από 35 και 40 χρόνια; Πρέπει να διαγραφούν σε όλο τον κόσμο. Γιατί ο κόσμος είναι φτωχός. Ο κόσμος πεινάει», λέει με αγανάκτηση και οργή η Ηρακλειώτισσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατασχέθηκαν μέρος της σύνταξής της και όλη η μισθοδοσία της κόρης της, ύψους 902 ευρώ, ενώ έγινε κατάσχεση ακόμα και χρηματικών ποσών 1,5 και 2 ευρώ! «Τους είπα στο ΙΚΑ “από το 1983 γιατί δε στείλατε ένα χαρτί;. Ή αργότερα ότι χρωστούσε ο πατέρας τους ένα ποσό”. Λένε: “το στείλαμε”... Πότε; Το 2022; Και δεν είναι για το ποσό. Είναι γιατί μπλόκαραν όλους τους λογαριασμούς. Και γιατί πήρανε τα λεφτά που είχε το παιδί μου από τον μισθό του, που πήγε να τα βγάλει για να πληρώσει το ενοίκιό του. “Καταδεχτήκανε μάνα”, μου είπε, “και μου πήραν 1,5 ευρώ και 920 τον μισθό”»!

Για χρέος 30ετιας - Χρωστούσε 1.300, του κατάσχεσαν 3.600 ευρώ

Σε δεινή θέση βρίσκεται και ο Μανόλης Ζαμπουλάκης, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατάσχεση χρηματικού ποσού, ύψους 3.693 ευρώ, για χρέη άνω των 30 ετών! Ο ίδιος αποκάλυψε και τον δικό του Γολγοθά. «Μου είπαν ότι “στο δικαστήριο πάνε όσοι χρωστούν από 5.000 ευρώ και πάνω”, οπότε εγώ να μη φοβάμαι. Και μου είπαν ότι το ποσό που χρωστάω είναι 1.300 ευρώ. Και τους λέω: “από ’κει και πάνω, λοιπόν, γιατί πήρατε τα λεφτά;”».

Όπως υποστηρίζει, η ηλικιωμένη αδελφή του, του διέθεσε τα χρήματα αυτά, για τα έξοδα της κηδείας της όταν θα πεθάνει, με τον ίδιο να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. «Πάμε για διάλυση... Τα λεφτά αυτά δεν ήτανε δικά μου. Και αυτή τη στιγμή εγώ έχω πρόβλημα. Πώς θα το λύσω; Αλλά αυτό που έχουμε δεν είναι κράτος»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News