Ρέθυμνο: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις - Ιδρύεται πυροσβεστικός σταθμός

Κρήτη
Ρέθυμνο: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις - Ιδρύεται πυροσβεστικός σταθμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου τόνισε πως θα δοθούν 100 ευρώ στην ελιά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα μισά ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα 50 ευρώ όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες φύτευσης

Κρίσιμες για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης στις καμένες περιοχές του δήμου Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, είναι οι απαντήσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από διυπουργική σύσκεψη με τα αιτήματα της Περιφέρειας Κρήτης, της δημοτικής Αρχής του πολύπαθου δήμου και όλων των μαζικών φορέων του νότιου Ρεθύμνου.

Τη διαβεβαίωση αυτή, εν μέσω θετικών αντιδράσεων, έλαβαν χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, που μίλησαν στη «ΝΚ» εκφράζοντας ικανοποίηση και αισιοδοξία για τις τελικές αποφάσεις. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ενώ ακολούθησε η συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, ο οποίος και έδωσε θετικές απαντήσεις ως προς την ενίσχυση της πυροσβεστικής παρουσίας και δύναμης στις πληγείσες περιοχές.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ενώ ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης επικοινώνησε τηλεφωνικά λόγω ασθένειας. Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλάκης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Καπετανάκης.

Σε γραπτή του δήλωση αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γιάννης Ταταράκης τόνισε τα εξής: «Παρουσίασα στον υπουργό Εσωτερικών μια πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής που άφησαν πίσω οι πρόσφατες πυρκαγιές στον πολύπαθο δήμο μας, με ανυπολόγιστες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Αναφέρθηκα στις ενέργειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, όπως το αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των έξι τοπικών κοινοτήτων, καθώς και τις προσπάθειες για παροχή ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και ελαιόλαδο στους κατοίκους, αφού η παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στη συνέχεια κατέθεσα έναν πλήρη φάκελο με το αίτημά μας για αποκατάσταση των βασικών υποδομών του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν επίσης υποστεί τεράστιες ζημιές: συγκεκριμένα για αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου, απομάκρυνση δέντρων και υλικών, καθαρισμούς, τσιμεντοστρώσεις και κατασκευή τεχνικών προϋπολογισμού 1 εκατ., αντιδιαβρωτικά έργα προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και κτηριακές παρεμβάσεις στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Σπηλίου με ενίσχυση του κτηρίου, κατασκευή νέου ορόφου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, θα υποβάλουμε και σχετικό αίτημα για αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης-άρδευσης συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Αναφέρθηκα επίσης στις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στο πρόγραμμα “Τρίτσης” και συγκεκριμένα:

  • Στο έργο “Επαναχρησιμοποίηση εμβληματικού κτηρίου στη νέα Κρύα Βρύση για τη δημιουργία χώρου επιμόρφωσης και λαογραφίας”, με προϋπολογισμό 740.917 ευρώ, το οποίο συνδυάζει την ανάδειξη ενός εμβληματικού κτηρίου με την αξιοποίησή του για λόγους επιμόρφωσης σχετικά με την πλούσια διατροφική, πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά μας, η οποία αυτή τη στιγμή έχει πληγεί. Το έργο αυτό θα διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο, ειδικά σε θέμα επιμόρφωσης, στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής και αυτή τη στιγμή κρίνεται επιβεβλημένο και
  • Στο “Σύστημα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου” με προϋπολογισμό 604.152,80 ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχου, Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων για τη διαχείριση των συμβάντων που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Πέτσα για αυτή τη συνάντηση και τη θετική διάθεση που έδειξε για μια ακόμα φορά για τα αιτήματά μας. Ο υπουργός, αντιλαμβανόμενος την καταστροφή που έχουν υποστεί οι δημότες μας, ενέκρινε αμέσως το έργο του κτηρίου της Κρύας Βρύσης με προϋπολογισμό 740.917 ευρώ, καθώς και το “Σύστημα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου” με προϋπολογισμό 604.152,80 ευρώ, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η διυπουργική για τα αιτήματα που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές ώστε να ενημερωθούμε για το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστώ τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος παρά την ασθένειά του συμμετείχε τηλεφωνικά στη σύσκεψη, και την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή για τη συμμετοχή της στη συνάντηση και την ουσιαστική συμβολή της».

«Μεγάλη η ανάγκη αντιδιαβρωτικών»

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης για το επαρχιακό οδικό δίκτυο και για άλλες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε αντιδιαβρωτικά έργα, καθαρισμό τάφρων, πρανών, ρεμάτων και ποταμών, επισκευή τεχνικών και διαβάσεων, αποκατάσταση οδοποιίας και αντικατάσταση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «τα έργα αυτά είναι απολύτως αναγκαία έτσι ώστε να ετοιμαστούμε για τις βροχές του χειμώνα».

Από 50 έως 100 ευρώ ανά καμένο ελαιόδεντρο

Εξάλλου, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τον μόνιμο μηχανισμό κρατικής “Αρωγής”, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα είναι άμεσες και υψηλότερες από τον μηχανισμό των ΠΣΕΑ και χωρίς περιττή γραφειοκρατία, όπως τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου τόνισε πως «θα δοθούν 100 ευρώ στην ελιά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τα 50 ευρώ θα δοθούν αμέσως ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα καταβληθούν όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες φύτευσης. Για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, θα καταβληθούν 50 ευρώ».

Επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές

Τις περιοχές του δήμου Αγίου Βασιλείου επισκέφτηκε χθες ο συντονιστής Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης και συγκεκριμένα με τον πρόεδρό της Μανόλη Αντωνακάκη, τον αντιπρόεδρο Απόλλωνα Φραγκιαδακη και τον οργανωτικό γραμματέα Γιάννη Κοτσορέ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο δύσκολο έργο της η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παράλληλα έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ευαίσθητες περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπως το δάσος της Βιάννου, της Κέρης κ.λπ., που έχουν πληγεί κατά το παρελθόν, ώστε να προληφθεί και να αποφευχθεί κάποια δυσάρεστη εξέλιξη στο μέλλον.

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης στις συναντήσεις του εξήρε το έργο των στελεχών της Πυροσβεστικής και τους συνεχάρη για τις μεγάλες μάχες που δίνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, πολλές φορές με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας ή και της ίδιας της ζωής τους.

Τόνισε δε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και η Πυροσβεστική έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50-70 πυρκαγιές».

Την ίδια ώρα, μέτρα στήριξης της πληγέντων από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Ρέθυμνο για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αντί για τα συνηθισμένα ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Κόμματος. Επίσης, τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές, λήψης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και πραγματικής ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας».

Συνάντηση και με Τουρνά - Θα ιδρυθεί Πυροσβεστικός Σταθμός

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, παραβρέθηκε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. «Θέσαμε μετά επιτάσεως το θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού των πυροσβεστικών υπηρεσιών για τη συγκεκριμένη περιοχή που έχει καεί πολλές φορές. Ζητήσαμε εμείς και ο Δήμος να γίνει εκεί Πυροσβεστικός Σταθμός Δ’ τάξης. Αυτό σημαίνει αυτόνομη διοίκηση, περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και περισσότερο προσωπικό, για να προλαμβάνουμε τις φωτιές, γιατί δυστυχώς δεν “τιθασεύονται”. Άμα ξεφύγει η φωτιά, καταλήγει στη θάλασσα. Ήταν θετικοί και μας είπαν ότι θα μεταβιβάσουν το αίτημα με θετική εισήγηση στο Πυροσβεστικό Συμβούλιο που θα κάνει νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News