Έφυγε από τη ζωή ο Ηρακλειώτης πρώην υπουργός Δημήτρης Αποστολάκης

Κρήτη
Έφυγε από τη ζωή ο Ηρακλειώτης πρώην υπουργός Δημήτρης Αποστολάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πτέραρχος εν αποστρατεία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πατέρας δύο παιδιών, Δημήτρης Αποστολάκης νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε σήμερα Παρασκυεή 22 Ιουλίου 2022 από τη ζωή, από πολυοργανική ανεπάρκεια, ο Ηρακλειώτης πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Αποστολάκης. Νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Δημήτριος Αποστολάκης (1934), πατέρας δύο παιδιών, πτέραρχος εν αποστρατεία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτικός, διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στις 25 Σεπτεμβρίου 1996. Υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε η περίφημη «αγορά του αιώνα» (40 F-16 από τους Αμερικανούς και 40 Mirage-2000 από τους Γάλλους). Διετέλεσε επίσης ∆ιοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης, ∆ιευθυντής της ∆ιεύθυνσης A1 του ΓΕΑ, ∆ιευθυντής του Α’ Κλάδου του ΓΕΑ, Επιτελάρχης του 28ου Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορικής ∆υνάμεως, ∆ιοικητής της 30ης ∆ιοίκησης , Αεροπορικού Υλικού, Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορικής ∆υνάμεως.

Σημειώνεται ότι το 1973 αποτάχθηκε από την Αεροπορία λόγω συμμετοχής του στο Κίνημα του Ναυτικού κατά της δικτατορίας και επανήλθε το 1974 με την αποκατάσταση της ∆ημοκρατίας.

Γεννήθηκε το 1934 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από την τότε Σχολή Αεροπορίας (σημερινή Σχολή Ικάρων) με το βαθμό του ανθυποσμηναγού το 1957. Επίσης, είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας, της Σχολής Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της Kινητής Eκπαιδευτικής Mονάδας F-84F, του Eκπαιδευτικού Kέντρου Eπιχειρήσεων Aέρος - Eδάφους, του Σχολείου Χρησιμοποίησης Πυροβόλων Όπλων του ΝΑΤΟ στη Δυτική Γερμανία, του Army School of Physical Training στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Σχολείου Cockpit –Trainer F/RF-84F, του Σχολείου Εκπαιδευτών Πτήσεων «Β», του Σχολείου Εκπαιδευτών Τ-33Α & Τ-37, του Βασιλικού Ινστιτούτου Αμυντικών Σπουδών του Λονδίνου και του μεταπτυχιακού τμήματος της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα Πολιτικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Maryland στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε διοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης, διευθυντής της Διεύθυνσης A1 του ΓΕΑ, διευθυντής του Α΄ Κλάδου του ΓΕΑ, επιτελάρχης του 28ου Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορικής Δυνάμεως, διοικητής της 30ης Διοίκησης Αεροπορικού Υλικού και αρχηγός της Τακτικής Αεροπορικής Δυνάμεως. Το 1973 συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού και αποτάχθηκε από τη δικτατορία.

Ήταν αρχηγός ΓΕΑ από 18 Δεκεμβρίου 1984 έως 22 Δεκεμβρίου 1986.

Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ τα διαστήματα 1990-1993 και 1996-2004, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 χρημάτισε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Από το 1993 ως το 1996 ήταν πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News