Κρήτη: Φόβοι πως θα μείνει αμάζευτη η σοδειά - Κραυγή αγωνίας παραγωγών

Κρήτη
Κρήτη: Φόβοι πως θα μείνει αμάζευτη η σοδειά - Κραυγή αγωνίας παραγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι ξένοι εργάτες φεύγουν μαζικά προς την Ιταλία εδώ κι ένα χρόνο και ειδικά φέτος πάρα πολύ», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων, Γιώργος Χαλκιάς

Κραυγή αγωνίας με νέα επιστολή τους προς την κυβέρνηση και με αποδέκτες όλους τους συναρμόδιους υπουργούς - με προηγούμενο αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - εκπέμπουν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων των περιοχών με καλλιέργειες εκτός εποχής οπωροκηπευτικών της Κρήτης, για τη δραματική έλλειψη εργατικών χεριών και τα αναγκαία μέτρα που θα έκαναν πιο γρήγορες τις διαδικασίες νομιμοποίησης για τους εργάτες γης που έρχονται από άλλες χώρες για μια καλύτερη ζωή.

Μάλιστα, μιλώντας στη «ΝΚ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων, Γιώργος Χαλκιάς, θέλησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τον κίνδυνο της δραματικής μείωσης στην παραγωγική διαδικασία από τη μια και, από την άλλη, για τη μερική εγκατάλειψη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, αλλά ακόμα και της ελαιοκαλλιέργειας της Κρήτης, που φέτος χαρακτηρίζεται από βεντέμα, εξαιτίας της αδυναμίας των αγροτών να μαζέψουν τη σοδειά τους.

«Οι ξένοι εργάτες φεύγουν μαζικά προς την Ιταλία εδώ κι ένα χρόνο και ειδικά φέτος πάρα πολύ, επειδή εκεί βγαίνουν τα χαρτιά τους πιο γρήγορα και με πιο απλούς τρόπους, ενώ εδώ πρέπει να περάσουν 7 χρόνια. Να έχουν 7 χρόνια αποδεικτικά στοιχεία και πάλι τα χαρτιά τους δεν είναι ολοκληρωμένα. Απλώς βγάζουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ», τονίζει ο Γιώργος Χαλκιάς.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, το θέμα δεν είναι μόνο το πώς μέσω γραφείων που υπάρχουν θα υπάρξει η δυνατότητα να έρθουν εργάτες από άλλες χώρες στον τόπο μας, αλλά και το πώς να μη φύγουν οι εργάτες που ήδη βρίσκονται στην Κρήτη. «Είναι αρκετοί εργάτες εδώ που ήδη ξέρουν τη δουλειά. Γιατί λοιπόν να μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε καινούργιους και να μην κρατήσουμε αυτούς που βρίσκονται εδώ; Αυτό είναι κάτι που ζητάμε εδώ και έναν χρόνο. Αλλά ανησυχούμε ότι θα φύγουν και εκείνοι οι εργάτες, γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες για να βγάλουν τα χαρτιά τους», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

«Τα μεροκάματα στην Κρήτη»

Για τα μεροκάματα στην Κρήτη, ο Γιώργος Χαλκιάς ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι είναι χαμηλά. «Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται μεροκάματα που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και φτάνουν και σε υψηλότερα επίπεδα. Δε διαφέρουν τα μεροκάματα που θα παίρνουν στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Και πέρα από την Κρήτη, εγώ μιλάω γενικότερα για τους Έλληνες... Πιστεύω ότι όπως φέρονται στους ανθρώπους αυτούς οι Έλληνες δεν τους φέρεται κανένας άλλος λαός».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Χαλκιάς ξεκαθαρίζει ότι, χωρίς τους εργάτες γης, οι αγρότες δε θα μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους στα θερμοκήπια της Κρήτης. «Και το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο έντονο όταν θα ξεκινήσει το λιομάζωμα. Φέτος στην Κρήτη θα έχουμε βεντέμα. Δε θα έχουμε όμως τους εργάτες για να μαζέψουμε τον ελαιόκαρπο»!

Η επιστολή διαμαρτυρίας - «Πάρτε άμεσα μέτρα, αλλιώς καταστραφήκαμε»

Έτσι, λοιπόν, οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης έστειλαν επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς, σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις από τους έως τώρα χειρισμούς της Πολιτείας στην υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην επιστολή (του προέδρου του Α.Σ. Σητείας Γιώργου Τσιφετάκη, Σελίνου Χανίων Γιώργου Χαλκιά, Τυμπακίου Μανόλη Ορφανουδάκη και Ιεράπετρας Γιάννη Γαϊτάνη):

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή σάς εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τους (έως τώρα) χειρισμούς σας στο φλέγον ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα.

Σας στέλνουμε, για τελευταία φορά, ξεκάθαρο σήμα κινδύνου, καθώς οι αγρότες αδυνατούν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, με κύρια αιτία την υφιστάμενη κατάσταση σε αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε, για πολλοστή φορά, τις παθογένειες του συστήματος και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει άμεσα να προβείτε ώστε να ανατραπεί η αυτή η κατάσταση.

Κύριε Χατζηδάκη,

- Τα αιτήματα για την αύξηση των εγκεκριμένων θέσεων εργασίας που σας έχουν σταλεί από τις Περιφέρειες εδώ και μήνες παραμένουν ακόμα εκτός των προτεραιοτήτων σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία μετάκλησης εργατών γης.

- Οι ασφαλιστικές εισφορές στην εξαρτημένη εργασία (1+1 έτος) παραμένουν ακόμα στο ΙΚΑ, λειτουργώντας ως ανασταλτικός παράγοντας για τους αγρότες-εργοδότες να προβούν σε μετάκληση εργατών γης, λόγω του αυξημένου μισθολογικού κόστους.

Κύριε Μηταράκη,

- Η κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης μέσω της πλατφόρμας gov.gr έχει σημαντικές ελλείψεις για την ορθή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σας ενημερώνουμε ότι η κύρια και μεγάλη προσφορά σε εργατικό δυναμικό προέρχεται από τρίτες χώρες, εκτός των γειτονικών χωρών της Ελλάδας. Η πλατφόρμα gov.gr επιβάλλει την υποχρεωτική συμπλήρωση του σημείου εισόδου στη χώρα μας και οι διαθέσιμες επιλογές αναφέρουν μόνο τα χερσαία σύνορα. Είναι επιτακτική ανάγκη να προστεθούν ως σημεία εισόδου τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ανεξάρτητα αν δεν είναι απαραίτητη η θεώρηση εισόδου για τη συγκριμένη διαδικασία.

- Η παραπάνω διαδικασία χρησιμοποιείται πλέον και για τη διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας εργασίας στους παράτυπα διαμένοντες στην Ελλάδα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει διαθέσιμη επιλογή στην πλατφόρμα gov.gr ως σημείο εισόδου στην Ελλάδα.

- Η μετάκληση εργατών γης για εποχική εργασία 9 μηνών (ανά έτος, έως 5 έτη) προϋποθέτει στα απαραίτητα δικαιολογητικά την επικύρωση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, από τις ελληνικές προξενικές Αρχές, στη χώρα προέλευσης των ενδιαφερόμενων εργατών γης. Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα τα ραντεβού στις προξενικές Αρχές για αυτό τον σκοπό προγραμματίζονται έπειτα από 2 μήνες. Επειδή η ενέργεια αυτή απαιτείται για να ξεκινήσει η αξιολόγηση του φακέλου στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να αρθεί η υποχρεωτικότητα αυτού εγγράφου στα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τονίζουμε ότι το ίδιο έγγραφο ΔΕΝ απαιτείται ούτε στην εποχική εργασία 3 μηνών, ούτε στην εξαρτημένη εργασία 1 έτους.

- Επιπροσθέτως, στη διαδικασία μετάκλησης για 9 μήνες, πρέπει να τροποποιηθεί η υποχρεωτική αποχώρηση κάθε εργάτη γης για 3 μήνες ανά έτος. Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην πράξη.

Κύριε Δένδια,

- Στο τελικό στάδιο των διαδικασιών μετάκλησης απαιτείται η λήψη βιομετρικών δεδομένων από τις ελληνικές προξενικές Αρχές. Αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί σε χώρες όπου διαθέτουν ελληνικές πρεσβείες ή προξενικές Αρχές, όμως με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Κύριος λόγος είναι ο ελλιπής αριθμός των υπαλλήλων σε αυτές, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Επομένως κρίνεται σκόπιμο να ενδυναμωθούν άμεσα αυτές οι υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και οι υπηρεσίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα κληθούν για την αξιολόγηση των φακέλων στην Ελλάδα.

- Επίσης για τις χώρες που δε διαθέτουν ελληνικές προξενικές Αρχές είναι αναγκαία η συνεργασία με εξωτερικό πάροχο, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει με την έκδοση τουριστικής άδειας εισόδου (Visa D) ή την είσοδο για επενδυτικούς σκοπούς.

Κύριε Πλακιωτάκη και κύριε Γεωργιάδη,

- Όντας συναρμόδια υπουργεία σε αυτό το θέμα, πρέπει να συνδράμετε στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κλάδο η άμεση πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας στην παραγωγική διαδικασία.

Κύριε Γεωργαντά,

- Οι θέσεις εργασίας (ανά Περιφέρεια) στον πρωτογενή τομέα ορίζονται από σχετική ΚΥΑ, ανά διετία, και είναι αδιανόητο να μη συνδέονται με τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι ανάγκες σε εργατικό προσωπικό.

- Επίσης είναι επιτακτική η επικαιροποίηση των ΜΑΕ (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) ανά καλλιέργεια, καθώς η σημερινή λίστα απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος από όλα τα προηγούμενα σημεία θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο αντικείμενο της δικής σας αρμοδιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κύριοι υπουργοί, ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τις συνέπειες από τις αναποτελεσματικές (έως τώρα) ενέργειές σας σε αυτό το μείζον πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα. Ήρθε η ώρα να αναλάβετε την αποκλειστική ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα που θα ζήσει η ελληνική κοινωνία, όταν θα σταματήσουν οι Έλληνες παραγωγοί να παράγουν αγροτικά προϊόντα, με δική σας υπαιτιότητα.

Τέλος, γνωρίζοντας ότι ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις στη Βουλή θα σταματήσουν λόγω διακοπών (!), σας ενημερώνουμε για την πρόθεσή μας να αλλάξουμε τον τρόπο διεκδίκησης αυτών των αιτημάτων, με δυναμικές συγκεντρώσεις. Για εμάς είναι μονόδρομος πλέον να αντισταθούμε στην άνευ προηγουμένου πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει οι δικές σας πολιτικές. Αναμένουμε για τις ενέργειές σας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News