Στην ημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης με θέμα «Ερευνητικές Εργασίες και Διερεύνηση Βέλτιστων Λύσεων Αποκατάστασης – Ενίσχυσης Φέροντος Οργανισμού Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης», που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης.
Ήταν Σεπτέμβριος του 2018 όταν ο εφημέριος του Αγίου Μηνά, πάτερ Μανόλης Σταυρουλάκης, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει το ιστορικό κτίσμα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, εκφράζοντας τον φόβο ότι σε μία ενδεχόμενη ισχυρή σεισμική δόνηση, πολύ πιθανό τα καμπαναριά να καταρρεύσουν.
Όπως επεσήμανε ο εφημέριος, συχνά, μάλιστα, είχε καταγραφεί μέχρι και αποκόλληση τμημάτων του κτίσματος, ενώ ο Ναός είχε πάρει κλίση προς τα δεξιά, με πέτρες να έχουν αποσπαστεί από την τοιχοποιία και να πέφτουν στον εξωτερικό χώρο. Αρκούσε να σηκώσει κανείς το βλέμμα του ψηλά για να διαπιστώσει τις ρωγμές στα τόξα και τις κολώνες, τους σοβάδες που πέφτουν και τον τρούλο που επίσης κινδυνεύει, για να αναλογιστεί πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα του εμβληματικού αυτού μνημείου της πόλης.
Η άμεση κινητοποίηση του κ. Βαρδάκη έφερε αποτελέσματα, με την τότε Υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να δεσμεύεται τον Γενάρη του 2019 για την αποκατάσταση των στατικών προβλημάτων, σε συνάντηση εργασίας, κατά την οποία ο βουλευτής κατέθεσε παρατηρήσεις και τη σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τα προβλήματα του ιστορικού Ναού.
Η μελέτη αυτή, καθώς και τα επιστημονικά πορίσματα της έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσιάστηκαν στη σημερινή ημερίδα, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που συνυπογράφηκε με την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο την συντήρηση και στατική αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου της πόλης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδάκης κατά την τοποθέτησή του, «Η κραυγή αγωνίας του τότε αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ. Ειρηναίου, το πείσμα του ακούραστου παπά Μανόλη Σταυρουλάκη, μας ενεργοποίησαν και απλά πιστεύω πράξαμε αυτό το ελάχιστο που οφείλαμε να κάνουμε. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο, ειδικά όταν σήμερα έχουμε εδώ τους ανθρώπους εκείνους που με απίστευτους ρυθμούς, κάτω από αντίξοες συνθήκες, μόχθησαν και ξενύχτησαν για να έχουμε σήμερα απτά αποτελέσματα, με τις έρευνες και μελέτες των προβλημάτων, κυρίως στατικής φύσεως.
Επιτρέψτε μου, όμως, ως δημότης αυτού του τόπου, να ευχαριστήσω την τότε Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Μαρία Βλαζάκη, που από την αρχή της ανάδειξης αυτών των προβλημάτων ήταν παρούσα και αρωγός σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, την κυρία Βάσω Συθιακάκη και το σύνολο του προσωπικού της Υπηρεσίας Εφορίας Αρχαιοτήτων, τους συμπαραστάτες στην προσπάθεια Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό, πρόεδρο του Τ.Ε.Ε Αν. Κρήτης κ. Ταβερναράκη, αλλά και τους παρευρισκόμενους καθηγητές.
Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε, έχετε αναλάβει τη σκυτάλη αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποκατάστασης των πληγών του Αγίου Μηνά και είμαι βέβαιος για την ουσιαστική συμβολή σας.
Θα πρέπει φυσικά να αναγνωρίσουμε και τη συνδρομή του Σταύρου Αρναουτάκη, που είναι διαθέσιμος όποτε και όταν χρειάζεται. Ομοίως και ο Κώστας Φασουλάκης, που συνέβαλλε καθοριστικά, όπως άλλωστε κάνει πάντα.
Άφησα τελευταίο τον αγαπητό κ. Βλάση Κουμούση και όλη την ομάδα του. Είναι εκείνοι που ανέφερα προηγουμένως, που μόχθησαν, ξενύχτησαν και χωρίς αυτούς θα ήμασταν ακόμα στο σημείο μηδέν. Η ευαισθησία τους, η εργατικότητά τους και η μέγιστη επιστημονική τους κατάρτιση, μας δημιουργούν την ελπίδα και την αισιοδοξία για άμεση επούλωση των πληγών του Προστάτη μας Αγίου Μηνά, η χάρη του οποίου να δίνει υγεία σε όλες και όλους μας».