Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής: Έρχονται αλλαγές με τον... μηνά στα τιμολόγια

Κρήτη
Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής: Έρχονται αλλαγές με τον... μηνά στα τιμολόγια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα «πάνω κάτω» αναμένεται να φέρει η τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής στην αγορά ενέργειας και στην εμπορική πολιτική των εταιρειών, καθώς πλέον οι εταιρείες προμήθειας θα προσαρμόζουν άμεσα την τιμή της κιλοβατώρας στην οριακή τιμή συστήματος

Τα «πάνω κάτω» αναμένεται να φέρει η τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής στην αγορά ενέργειας και στην εμπορική πολιτική των εταιρειών, καθώς πλέον οι εταιρείες προμήθειας θα προσαρμόζουν άμεσα την τιμή της κιλοβατώρας στην οριακή τιμή συστήματος.

Οι αλλαγές στην τιμή της κιλοβατώρας θα γίνονται σε μηνιαία βάση και ο καταναλωτής θα μπορεί κάθε μήνα να αναζητά και να βρίσκει τη φθηνότερη τιμή και να αλλάζει πάροχο.

Συνεπώς, οι εταιρείες προμήθειας θα μπορούν να μεταφέρουν τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά αυτό δεν θα γίνεται μέσω της ρήτρας, αλλά με αλλαγές κάθε μήνα στην τιμή της κιλοβατώρας. Από την πλευρά του, σύμφωνα με το imerisia.gr ο καταναλωτής, θα μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα πάροχο ενέργειας.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει τα εξής:

 • Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.
 • Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.
 • Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.
 • Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.
 • Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Πώς θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός ανάκτησης υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών

Οσον αφορά το Μηχανισμό ανάκτησης υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και θα αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα θα προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στην οριακή τιμή που θα πληρώνουν οι προμηθευτές και την τιμή που θα εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας, που θα καθορίζεται με βάση τα ανώτατα επίπεδα αποζημίωσης που θα έχει καθορίσει το υπουργείο. Ειδικότερα:

 • Ορίζονται ανώτατα αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.
 • Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται:
 • Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
 • Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
 • Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
 • Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News