Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις επικίνδυνες παραλίες της Κρήτης

Κρήτη
Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις επικίνδυνες παραλίες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι μονάχα το αποτέλεσμα, καθώς τα βαθύτερα αίτια της πληθυσμιακής τους «έξαρσης» είναι πολλά και δυστυχώς συνδέονται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα

Ως πραγματική απειλή για τους λουόμενος στις παραλίες της χώρας, εξελίσσονται φέτος οι μωβ μέδουσες

Όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, όμως, η αύξηση του πληθυσμού τους είναι μονάχα το αποτέλεσμα, καθώς τα βαθύτερα αίτια της πληθυσμιακής τους «έξαρσης» είναι πολλά και δυστυχώς συνδέονται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρχικά οι μωβ μέδουσες έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους στις περιοχές του Ιονίου, αλλά πλέον δεν λείπουν ούτε από τις θάλασσες της Κρήτης.

Στον ιστότοπο inaturalist.org έχει δημοσιευτεί ο χάρτης που δείχνει σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Δείτε ΕΔΩ

Αποτελούν απειλή ή «σημάδι» προειδοποίησης;

Η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, μιλώντας στο neakriti.gr, τόνισε πως όντως παρατηρείται αυξητική τάση στους πληθυσμούς των μωβ μεδουσών. Ωστόσο, τονίζει ότι «αυτή η υπερβολή και υπερπροβολή του όλο θέματος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα πράγματα δεν είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι». Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Μήλιου, αυτή η πληθυσμιακή αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα υπεραλιεύουμε, με αποτέλεσμα να διαταράσσουμε τα  θαλάσσια οικοσυστήματα.

«Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την υπεραλίευση»

 «Η πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει ένα πλαίσιο για την προστασία των θαλασσών, δεν υπάρχει κανένα μέτρο ουσιαστικής αντιμετώπισης της υπεραλίευσης. Χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις και άμεσα μέτρα χωρίς γραφειοκρατίες» τονίζει η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου και συνεχίζει: «για αυτή την κατάσταση, έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης, και εμείς ως καταναλωτές, και η πολιτεία και οι ψαράδες. Γιατί μας κάνει εντύπωση λοιπόν, που υπάρχουν αυξητικές τάσεις σε ορισμένα είδη; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Κρήτη με τον λαγοκέφαλο».

«Πρόκειται για μια αντίδραση, στη δράση τη δική μας»

Σύμφωνα με την Αναστασία Μήλιου, το φαινόμενο είναι εποχιακό, όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. «Αυτή η αύξηση είναι εποχιακή, το φαινόμενο θα κοπάσει. Αλλά εάν δεν λάβουμε κάποια μέτρα, θα είναι ένα φαινόμενο που θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Το ερώτημα που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, είναι τι μέτρα θα πρέπει να λάβουμε σήμερα, για να μην έχουμε έξαρση αύριο; Εμείς είμαστε αυτοί που επηρεάζουμε τις θάλασσες μας. Πρόκειται για μια αντίδραση, στη δράση τη δική μας».

«Η αύξηση των μεδουσών είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα»

Η πληθυσμιακή έξαρση των μεδουσών είναι αποτέλεσμα του ανθρώπινου στοιχείου, σύμφωνα με την κ. Μήλιου. «Οι αυξήσεις του πληθυσμού των μωβ μεδουσών, είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα, λόγω αυτών που προκαλούμε στις θάλασσες μας. Αν είχαμε υγιείς θάλασσες με υγιείς πληθυσμούς των ντόπιων ειδών, δεν θα είχαμε αυτή τη κατάσταση. Στόχος είναι να δούμε την αιτία, όχι το αποτέλεσμα, ας δούμε το θέμα πιο σοβαρά και λιγότερο ανθρωποκεντρικά» υπογραμμίζει κλείνοντας, η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News