Στο μικροσκόπιο οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν (βίντεο)

Κρήτη
Στο μικροσκόπιο οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ότι αφορά στα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, και την προκλητική στάση που κρατάει ο Ερντογάν, αναφέρθηκε στην εκπομπή Αντιθέσεις πως αυτά θέλουν το νέο γεωτρύπανο που έφτασε στην Τουρκία, να παραβιάζει το επόμενο χρονικό διάστημα την Κυπριακή ΑΟΖ.

Κορυφώνεται η αγωνία ενώ παράλληλα, φουντώνει ο διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τους αναλυτές με φόντο την προκλητική έως πολεμική στάση της Τουρκίας, να μιλούν πλέον για προσπάθειά της να στρέψει προς όφελός της την ενταξιακή πορεία  Φιλανδίας και Σουηδίας, με το βέτο που έχει ασκήσει «κλείνοντας το μάτι», με στόχο και με αντάλλαγμα την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. 

Μιλώντας στην εκπομπή Αντιθέσεις της Κρήτη tv και τον Γιώργο Σαχίνη, ο Πρέσβης ε.τ. Γιώργος Αϋφαντής, έκκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας πως η κατάληξη της προσπάθειας των Τούρκων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μπορεί να είναι: το θέμα των αποστρατικοποιήσεων να τεθεί στη Νομική Υπηρεσία της συμμαχίας, όπου η χώρα θα πρέπει να θέσει βέτο, όπως ξεκαθάρισε. 

Σε ότι αφορά στα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, και την προκλητική στάση που κρατάει ο Ερντογάν, αυτά θέλουν το νέο γεωτρύπανο που έφτασε στην Τουρκία, να παραβιάζει το επόμενο χρονικό διάστημα την Κυπριακή ΑΟΖ. 

Την Παρασκευή, 24 Ιουνίου στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV«Αντιθέσεις» στις 21:45, έλαβε χώρα, μια μεγάλη συζήτηση για την κρισιμότητα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με φόντο τις Συνόδους Κορυφής στην Ε.Ε και την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη 28-30 Ιουνίου. 

Στο πλαίσιο αυτής, συζητήθηκαν τα εξής:

 • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και πόσο επηρεάζουν γεωπολιτικά την Ανατολική Μεσόγειο και τους δρώντες της περιοχής μέχρι την Ευρασία.
 • Οι τουρκικές απαιτήσεις με τις αναβαθμισμένες πολεμικές απειλές και η στρατηγική των πιέσεων για διαπραγματεύσεις σε όλο το εύρος της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας, ο ρόλος και τα σενάρια για την στάση των μεγάλων παικτών ισχύος και των παραγόντων των Συμμαχιών.
 • Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η διασύνδεση τους με την Ελληνική ΑΟΖ και τα σενάρια για το νησιωτικό σύμπλεγμα «κλειδί» του Καστελλόριζου, αλλά και των θαλάσσιων ζωνών Ανατολικά της Κρήτης με άξονα την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
 • Η σύνδεση της κρατικής κυριαρχίας και εδαφικής κυριότητας των νησιών μας στο Αιγαίο με την αμυντική τους θωράκιση και η απαίτηση της Τουρκίας για αφοπλισμό, ακόμη και με τεχνική μεθόδευση.
 • Τι λένε οι Διεθνείς Συμβάσεις, έγγραφα και χάρτες ντοκουμέντο.
 • Ποια θα πρέπει να είναι η Ελληνική Στρατηγική και ποιες οι μεταβλητές της.
 • Πως πρέπει να διαβάζουμε την Τουρκία και τις στρατηγικές της επιδιώξεις.
 • Οι θεατές και αθέατες πλευρές και οι πραγματικές στοχεύσεις της Τουρκικής πολιτικής με την αναβάθμιση ποιοτικά των απειλών της έναντι του Ελληνισμού.

Στο στούντιο των «Αντιθέσεων» βρέθηκε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με αντικείμενο την Μεσόγειο, Δημήτρης Ξενάκης.

Στην εκπομπή κατέθεσαν την οπτική τους οι:

 • Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο - υφυπουργός Παιδείας
 • Θεόδωρος Καρυώτης - Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέριλαντ, ΗΠΑ. Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 στο Montego Bay.
 • Γιώργος Αϋφαντής, ε.τ. Πρέσβης, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ο πρεσβευτής μας στην Φινλανδία
 • Κοσμάς Χρηστίδης, Ναύαρχος ε.α. - Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Ν.
 • Ιωάννης Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος ε.α . - Γεωπολιτικός Αναλυτής
 • Δημήτρης Σταθακόπουλος - Νομικός, Δρας Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία - ιστορία και πολιτισμός) Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ)

Δείτη την όλη την εκπομπή Αντιθέσεις που προβλήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022:

https://www.youtube.com/watch?v=sgdONHK4t1w?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News