Ακρίβεια: Από 1η Ιουλίου έρχονται ανατιμήσεις σε μάσκες, αντισηπτικά και φάρμακα

Κρήτη
Ακρίβεια: Από 1η Ιουλίου έρχονται ανατιμήσεις σε μάσκες, αντισηπτικά και φάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανέρχεται στο 24% ο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου - Οι φαρμακοποιοί καλούν την κυβέρνηση να διατηρήσει τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη αντισηψίας και ατομικής προστασίας

Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να συμβεί από την 1η Ιουλίου σε προϊόντα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την προστασία του μέσου ανθρώπου απέναντι στον κορωνοϊό. Μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και φαρμακευτικό οινόπνευμα θα σημειώσουν αύξηση της τιμής τους, αφού ο ΦΠΑ θα ανέλθει από 6% στο 24%, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να καλείται να βάλει κι άλλο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές δε θα είναι μοναδικές, καθώς, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννη Τσικανδηλάκη, θα υπάρξουν αυξήσεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικότερα, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής θα είναι γεγονός από την 1η Ιουλίου. Σε μια εβδομάδα θα αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί η τσέπη του καταναλωτή. Μέσα προστασίας έναντι του κορωνοϊού θα πάρουν αύξηση και θα πωλούνται ακριβότερα. Στο πλαίσιο αυτό, φαρμακευτικοί σύλλογοι της Ελλάδας έχουν γνωστοποιήσει πως οι αυξήσεις είναι ένα πραγματικό οικονομικό μέγεθος το οποίο δεν αποφεύγεται, ενώ πολλοί εξ αυτών - με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου - κάνουν σαφές πως δε συμφωνούν με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία.

Εν μέσω έξαρσης...

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου αναφέρει ότι «από την 1/7/2022 έρχεται μεγάλη φορολογική επιβάρυνση σε φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά είδη σχετιζόμενα με την ατομική προστασία και υγιεινή.

Πιο συγκεκριμένα, σε μάσκες προστασίας, αντισηπτικά διαλύματα και μαντιλάκια, σαπούνια και οινόπνευμα ο συντελεστής ΦΠΑ θα ανέλθει από 6% στο 24%. Επίσης, στα φίλτρα αιμοκάθαρσης ο ΦΠΑ από 6% θα ανέλθει στο 13%.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη σε έξαρση νέου πανδημικού κύματος και επιπλέον το σύνολο της κοινωνίας έχει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αυξήσεις σε ενέργεια και αγαθά, καλούμε την κυβέρνηση να διατηρήσει τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη αντισηψίας και ατομικής προστασίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για παροιμιώδη κοινωνική και υγειονομική αναλγησία».

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΦΣΗ Αριστοτέλη Σκουντάκη, ο οποίος μίλησε για τις αυξήσεις, τονίζοντας ότι ούτε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου τον βρίσκουν σύμφωνο.

«Για εμάς, η αύξηση του ΦΠΑ δε σημαίνει τίποτε απολύτως. Σημαίνει όμως για τον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα για τον καταναλωτή που θα πληρώνει περισσότερο. Δεν είναι μια κίνηση που μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν ξέρουμε εάν θα εφαρμοστεί, όμως εμείς θα ζητήσουμε ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου να μην εφαρμοστεί γιατί κινείται εκτός πραγματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά», υποστήριξε ο κ. Σκουντάκης.

Οι αυξήσεις

Οι αυξήσεις αυτές σημαίνουν με όρους χρήματος τα εξής: Μια μάσκα πολύ υψηλής προστασίας, που σήμερα κοστίζει 3-4 ευρώ, με την αύξηση του ΦΠΑ μπορεί να ανέλθει στα 5 ευρώ. Το φαρμακευτικό οινόπνευμα, που η τιμή του αγγίζει τα 2 ευρώ, με την αύξηση του ΦΠΑ ενδέχεται να φτάσει στα 3 ευρώ. Το σαπούνι κοστίζει κατά μέσο όρο 3,5 ευρώ και με την αύξηση του ΦΠΑ θα φτάσει στα 4 ευρώ.

Σίγουρα οι αυξήσεις δεν είναι σε δυσθεώρητα επίπεδα, αλλά επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό περαιτέρω, εάν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο κ. Σκουντάκης, ο οποίος υποστήριξε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου θα έρθουν σε επικοινωνία με τοπικούς βουλευτές ώστε η συγκεκριμένη κίνηση περί αύξησης του ΦΠΑ να αναθεωρηθεί ή να τροποποιηθεί.

«Οι αυξήσεις δε θα είναι τραγικές. Ωστόσο, η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού λόγω του ρεύματος, των καυσίμων, κ.λπ., είναι μεγάλη και οποιαδήποτε κίνηση για αύξηση οποιουδήποτε προϊόντος είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σκοπός είναι το πώς θα ελαφρώσει ο κόσμος από τα βάρη και όχι πώς θα επιβαρυνθεί. Και ειδικά σε προϊόντα όπως οι μάσκες και τα οινοπνεύματα που μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και μετά θα έχουν μεγάλη ζήτηση. Εμείς θα επικοινωνήσουμε με τοπικούς βουλευτές και θα ζητήσουμε να διαβιβάσουν στην ελληνική κυβέρνηση τη βούληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου», είπε.

Αυξήσεις και σε φάρμακα

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, ο οποίος μίλησε για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτι που σημαίνει πως κάθε σπίτι θα αναγκαστεί να πληρώσει 100 ευρώ περισσότερα σύμφωνα με έρευνες.

«Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει αύξηση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης για τον καταναλωτή/ ασφαλισμένο ασθενή, που αναμένεται να είναι στα 90-100 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να τονιστεί πως αυξήσεις θα μπουν σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ (π.χ. σιρόπια, βιταμινούχα σκευάσματα), πράγμα που σημαίνει ότι θα τα πληρώσει ο κόσμος» είπε ο κ. Τσικανδηλάκης.

Είναι άξιο αναφοράς πως, πέραν της αύξησης του ΦΠΑ, η αύξηση της τιμής των φαρμάκων είναι ένα γεγονός. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως η απλή ασπιρίνη που παίρνει κάποιος ασθενής για την ανακούφιση του πόνου του κόστιζε 1,80 ευρώ και πλέον στα φαρμακεία κοστίζει 4 ευρώ και 90 λεπτά.

Ο κ. Τσικανδηλάκης υποστήριξε πως πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν τον απεγκλωβισμό τους από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχή Υπηρεσιών Υγείας, με σκοπό να διαμορφώσουν ελεύθερα την τιμή τους.

«Το πρόβλημα βρίσκεται στα φάρμακα. Οι εταιρείες ζητούν να αλλάξουν κάποια φάρμακα και να είναι μη αποζημιώσιμα. Η τιμή του φαρμάκου που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ συνεχώς μειώνεται. Εάν το φαρμακευτικό σκεύασμα γίνει μη αποζημιώσιμο, μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να το διαθέσει στην τιμή που θέλει. Είναι ελεύθερη η διαμόρφωση της τιμής του με αυτόν τον τρόπο».

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News