Μωβ μέδουσες: Αποτελούν απειλή ή «σημάδι» προειδοποίησης; - Ειδικός απαντά στο neakriti.gr

Κρήτη
Μωβ μέδουσες: Αποτελούν απειλή ή «σημάδι» προειδοποίησης; - Ειδικός απαντά στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε στο neakriti.gr η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου για τις πληθυσμιακές εξάρσεις μωβ μεδουσών που προκαλούν ανησυχία

Οι μωβ μέδουσες απλώνουν τα πλοκάμια τους στις ελληνικές θάλασσες προκαλώντας ανησυχία στους ανθρώπους, που εκλαμβάνουν την παρουσία τους ως απειλή. Όμως, μήπως είναι ένα σημάδι προειδοποίησης; Μήπως η «πηγή του κακού» είμαστε εμείς; Η αύξηση του πληθυσμού τους είναι μονάχα το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τα βαθύτερα αίτια της πληθυσμιακής τους «έξαρσης» είναι πολλά και δυστυχώς συνδέονται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Όπως αναφέρει στο neakriti.gr η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, όντως παρατηρείται αυξητική τάση στους πληθυσμούς των μωβ μεδουσών. Ωστόσο, τονίζει ότι «αυτή η υπερβολή και υπερπροβολή του όλο θέματος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα πράγματα δεν είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι». Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Μήλιου, αυτή η πληθυσμιακή αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα υπεραλιεύουμε, με αποτέλεσμα να διαταράσσουμε τα  θαλάσσια οικοσυστήματα.

«Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την υπεραλίευση»

 «Η πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει ένα πλαίσιο για την προστασία των θαλασσών, δεν υπάρχει κανένα μέτρο ουσιαστικής αντιμετώπισης της υπεραλίευσης. Χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις και άμεσα μέτρα χωρίς γραφειοκρατίες» τονίζει η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου και συνεχίζει: «για αυτή την κατάσταση, έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης, και εμείς ως καταναλωτές, και η πολιτεία και οι ψαράδες. Γιατί μας κάνει εντύπωση λοιπόν, που υπάρχουν αυξητικές τάσεις σε ορισμένα είδη; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Κρήτη με τον λαγοκέφαλο».

«Πρόκειται για μια αντίδραση, στη δράση τη δική μας»

Σύμφωνα με την Αναστασία Μήλιου, το φαινόμενο είναι εποχιακό, όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. «Αυτή η αύξηση είναι εποχιακή, το φαινόμενο θα κοπάσει. Αλλά εάν δεν λάβουμε κάποια μέτρα, θα είναι ένα φαινόμενο που θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Το ερώτημα που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, είναι τι μέτρα θα πρέπει να λάβουμε σήμερα, για να μην έχουμε έξαρση αύριο; Εμείς είμαστε αυτοί που επηρεάζουμε τις θάλασσες μας. Πρόκειται για μια αντίδραση, στη δράση τη δική μας».

«Η αύξηση των μεδουσών είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα»

Η πληθυσμιακή έξαρση των μεδουσών είναι αποτέλεσμα του ανθρώπινου στοιχείου, σύμφωνα με την κ. Μήλιου. «Οι αυξήσεις του πληθυσμού των μωβ μεδουσών, είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα, λόγω αυτών που προκαλούμε στις θάλασσες μας. Αν είχαμε υγιείς θάλασσες με υγιείς πληθυσμούς των ντόπιων ειδών, δεν θα είχαμε αυτή τη κατάσταση. Στόχος είναι να δούμε την αιτία, όχι το αποτέλεσμα, ας δούμε το θέμα πιο σοβαρά και λιγότερο ανθρωποκεντρικά» υπογραμμίζει κλείνοντας, η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

Φωτογραφίες Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News